Αισιοδοξία στην Περιφέρεια για παραχώρηση του ακινήτου της Βάρης

Αισιοδοξία υπάρχει στην Περιφέρεια νοτίου Αιγαίου σε ό,τι αφορά την παραχώρηση του ακινήτου της Βάρης μαζί με τις υφιστάμενες κτιριακές εγκαταστάσεις, μετά την επίσκεψη στην περιοχή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, που βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Ρόδο με αφορμή το αναπτυξιακό συνέδριο.

Η Περιφέρεια εκτιμά ότι ο υπουργός είδε θετικά το αίτημα που του κατατέθηκε, όταν μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη πρωτογενούς τομέα Φιλήμονα Ζαννετίδη και τον αντιδήμαρχο ανάπτυξης και πρωτογενούς τομέα Γιώργο Πόκκια, επισκέφθηκε το ακίνητο, διαπιστώνοντας και ο ίδιος από κοντά την άσχημη κατάσταση στην οποία βρίσκεται.

Άλλωστε υποσχέθηκε ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα θα προγραμματίσει επίσκεψη εργασίας στη Ρόδο με αποκλειστικό θέμα την παραχώρηση των ακινήτων Βάρης και Καλαμώνα, όπου και θα ανακοινωθεί ο σκοπός και η περίοδος παραχώρησής τους στο Δήμο.
Σήμερα οι κτιριακές εγκαταστάσεις αλλά και η γύρω έκταση έχουν εγκαταλειφθεί πλήρως, με αποτέλεσμα όσο περνά ο καιρός τα πράγματα να γίνονται ακόμα πιο δραματικά.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα, στο πλαίσιο του αναπτυξιακού συνεδρίου της Περιφέρειάς μας που έγινε πριν από μία εβδομάδα είχε θέσει επισήμως στον υπουργό, την παραχώρηση για χρήση ακινήτων διαχείρισης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ήταν το πρώτο από τα εννιά αιτήματα που τέθηκαν στον κ. Αποστόλου, καθώς μεταξύ άλλων η περιφερειακή αρχή, αναζητά στέγη και για την εγκατάσταση της αγροδιατροφικής σύμπραξης νοτίου Αιγαίου η οποία θα εδρεύει στη Ρόδο.

Παράλληλα η περιφερειακή αρχή σκοπεύει να δημιουργήσει τράπεζα γενετικού υλικού, και να δημιουργήσει μία σύγχρονη κεντρική λαχαναγορά, με ψυκτικούς θαλάμους και τυποποιητήρια, λειτουργίες που θα μπορούσαν να στεγαστούν και στο συγκεκριμένο κτιριακό συγκρότημα.

Οι ανάγκες είναι μεγάλες και πλέον είναι αναγκαίο να γίνουν οι παραχωρήσεις για να λυθούν πολλά από τα προβλήματα που υπάρχουν. 

Σημειώνεται ότι αίτημα της Περιφέρειας είναι επίσης να αποζημιωθούν οι παραγωγοί που επλήγησαν από την ανομβρία σε όλη την περιφέρεια, από τα ελάφια καθώς και οι αλιείες που οι φώκιες και τα δελφίνια καταστρέφουν τα αλιευτικά τους εργαλεία.
Επίσης η Περιφέρεια ζήτησε από τον υπουργό να εκπονηθεί από το υπουργείο η μελέτη για την καταγραφή του πληθυσμού των ελαφιών της Ρόδου.

Αναλυτικά τα αιτήματα της Περιφέρειας που κατατέθηκαν στο ίδιο υπουργείο  είναι τα εξής:
- Παραχώρηση για χρήση ακινήτων διαχείρισης υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης για εγκατάσταση της αγροδιατροφικής σύμπραξης νοτίου Αιγαίου, δημιουργίας τράπεζας γενετικού υλικού, δημιουργία σύγχρονης κεντρικής λαχαναγοράς με ψυκτικούς θαλάμους και τυποποιητήρια

- Διαχειριστικά σχέδια βοσκοτόπων –πρότυπα τεύχη προκήρυξης 

- Προτάσεις τροποποίησης του μέτρου 6,1 για ένταξη νέων αγροτών

- Αποζημιώσεις παραγωγών που επλήγησαν από την παρατεταμένη ανομβρία στην Περιφέρειά μας 

- Εκπόνηση μελέτης για το ελάφι της Ρόδου-ασφαλιστική κάλυψη παραγωγών για τις ζημιές που προκαλούν

- Να παραμείνουν στην Περιφέρεια οι πόροι του 6,1

- Θέσπιση μέτρων επιδότησης για αντικατάσταση αλιευτικών εργαλείων που καταστράφηκαν από δελφίνια και φώκιες

- Κατασκευή αλιευτικών καταφυγίων και αλιευτικών σταθμών 

- Διαχειριστική μελέτη καθορισμού αλιευτικών ζωνών.