Στο 20% το ποσοστό αύξησης των αεροπορικών θέσεων για Ρόδο

Στο 20% το ποσοστό αύξησης των αεροπορικών θέσεων για Ρόδο

Στο 20% το ποσοστό αύξησης των αεροπορικών θέσεων για Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 326 ΦΟΡΕΣ

Από το 27% που ήταν αρχικά

Μειώθηκαν μέσα σε ένα δίμηνο οι αεροπορικές θέσεις που προγραμματίστηκαν για τη Ρόδο τη φετινή τουριστική περίοδο, όπως έδειξαν τα στοιχεία του SETE Intelligence και τα οποία αποτυπώθηκαν σε μελέτη με τίτλο «Outlook 2018 – οι προοπτικές του εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα το 2018».

Οι αεροπορικές θέσεις είναι μεν αυξημένες σε σχέση με πέρσι αλλά, το ποσοστό της αύξησης μειώθηκε από τον Ιανουάριο μέχρι το Μάρτιο, και διαμορφώθηκε πλέον στο 20% έναντι περίπου 27% που ήταν κατά την πρώτη αποτύπωση των στοιχείων των αεροπορικών εταιρειών, συγκριτικά με το 2017.

Συγκεκριμένα, ενώ στις 31 Ιανουαρίου τα στοιχεία έδειχναν ότι υπήρχαν 729.977 περισσότερες αεροπορικές θέσεις για τη Ρόδο, και αυτές ήταν αυξημένες κατά 27% σε σύγκριση με πέρσι, δύο μήνες αργότερα και συγκεκριμένα στις 31 Μαρτίου, οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις συρρικνώθηκαν με το ποσοστό της αύξησης σε σχέση με πέρσι να έχει πέσει και να έχει διαμορφωθεί στο 20%.

Μέσα σε δύο μήνες δηλαδή σημειώθηκε μία μείωση που έφτασε το 7% καθώς από τα 3.443.540 αεροπορικές θέσεις στις 31 Ιανουαρίου, φτάσαμε στις 31 Μαρτίου να έχουμε 3.226.371 αεροπορικές θέσεις, και να διαμορφώνεται μία μείωση της τάξης των 217.169 θέσεων. Ο αριθμός δηλαδή των προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων ανέρχεται πλέον σε 512.808

Η μελέτη εστιάζει στις οικονομικές εξελίξεις των διεθνών αγορών και στις προσβάσεις που έχουμε σε αυτές, καταγράφοντας α) τα βασικά μακροοικονομικά δεδομένα (ΑΕΠ, ισοτιμίες, Δείκτες Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης ή Οικονομικού Κλίματος) για τις οικονομίες των σημαντικότερων αγορών μας και β) τη ζήτηση που υπάρχει για αεροπορικές θέσεις προς ελληνικούς προορισμούς, όπως αυτή αποτυπώνεται από τον προγραμματισμό των αεροπορικών εταιρειών για πτήσεις προς τα Περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας (δηλαδή όλα, πλην Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών).

Όπως σημειώνουν οι Δρ. Άρης Ίκκος, ISHC, Επιστημονικός Διευθυντής και οι Σεραφείμ Κουτσός, Αναλυτής και Ευαγγελία Λάμπρου, Ερευνήτρια – Στατιστικολόγος, «Αν και το γεγονός προοιωνίζεται ένα νέο ρεκόρ αφίξεων για τον Ελληνικό τουρισμό, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι αφενός ο προγραμματισμός αλλάζει διαρκώς καθώς εξελίσσεται η σεζόν, και αφετέρου οι αφίξεις υπολείπονται του αριθμού θέσεων, αναλόγως της πληρότητας των αεροπλάνων. Συνεπώς η αναμενόμενη τελική μεταβολή αεροπορικών αφίξεων θα διαφοροποιηθεί από αυτήν που δείχνει ο προγραμματισμός θέσεων του Μαρτίου».

Και συνεχίζουν: «Σημαντικό ρόλο για την αυξημένη ζήτηση αεροπορικών θέσεων παίζει το θετικό οικονομικό κλίμα στις αγορές μας. Παρά το ότι τις τελευταίες εβδομάδες διαφαίνεται μια ανακοπή ή μερική αναστροφή των θετικών τάσεων, θεωρούμε ότι η όποια επίπτωση θα φανεί το 2019, ειδικά για αγορές που κλείνουν νωρίς τις διακοπές τους. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον περασμένο Ιανουάριο, για το 2018 αναμένεται η μεγαλύτερη αύξηση ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης της τελευταίας δεκαετίας: +2,4%, έναντι πρόβλεψης +2,2% τον περασμένο Νοέμβριο και +1,8% προ έτους.

Εξαίρεση στην θετική πορεία των οικονομικών δεικτών (ΑΕΠ, καταναλωτική εμπιστοσύνη και οικονομικό κλίμα) αποτελούν οι αγορές του Ηνωμένου Βασίλειου (λόγω εξασθένισης της Λίρας έναντι του Ευρώ και χαμηλής καταναλωτικής εμπιστοσύνης, ως επακόλουθα της απόφασης για Brexit), της Τουρκίας (λόγω συνεχούς υποτίμησης της τουρκικής λίρας και μεγάλων διακυμάνσεων της καταναλωτικής εμπιστοσύνης) και της Ρωσίας (εξασθένιση του Ρουβλίου έναντι του Ευρώ). Παρ’ όλα αυτά, με εξαίρεση την Ρωσία που ο προγραμματισμός των θέσεων δείχνει μείωση (-8%), στις άλλες δύο αγορές οι οικονομικοί δείκτες δεν επιδρούν αρνητικά στον προγραμματισμό των θέσεων που είναι αυξημένος σε σχέση με πέρυσι.

Μείωση (-51%) έχει και η αγορά της Βουλγαρίας, που όμως έρχεται κατά κύριο λόγο οδικώς και έχει χαρακτηριστικά last minute. Αν και η συναλλαγματική ισοτιμία των νομισμάτων Ρουμανίας, Ελβετίας, Σουηδίας, Ηνωμένου Βασιλείου, Δανίας και Τουρκίας σε σχέση με το ευρώ έχει επιδεινωθεί σε σύγκριση με το καλοκαίρι του 2017, και αυτό αναμένεται να επιδράσει αρνητικά στην ζήτηση, η ζήτηση θέσεων από τις χώρες αυτές είναι αυξημένη».

Διαβάστε ακόμη

Μαζική απόβαση των Ισραηλινών στη Ρόδο για το εβραϊκό Πάσχα

Aρχές Μαΐου θα έχουν ανοίξει όλα τα ξενοδοχεία της Ρόδου

Τούρκοι τουρίστες... «κατέλαβαν» τα ελληνικά νησιά

110 πτήσεις τσάρτερ το Σαββατοκύριακο 20-21 Απριλίου στο αεροδρόμιο της Ρόδου

Χιλιάδες Τούρκοι τουρίστες στη Ρόδο

Ασπρονήσια: Οι εξωτικές νησίδες του Ανατολικού Αιγαίου στα ανατολικά των Λειψών που μαγεύουν τους επισκέπτες

TUI: Με νέα πρωτοβουλία υποστηρίζει 500 Έλληνες παραγωγούς σε Ρόδο και Κρήτη

Τεράστιο ενδιαφέρον για το Rodos Week στα βρετανικά ΜΜΕ