Τορόντο: Βαν έπεσε πάνω σε πεζούς - 10 νεκροί και 15 τραυματίες

Τορόντο: Βαν έπεσε πάνω σε πεζούς - 10 νεκροί και 15 τραυματίες

Τορόντο: Βαν έπεσε πάνω σε πεζούς - 10 νεκροί και 15 τραυματίες

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 225 ΦΟΡΕΣ

Συνελήφθη ο 25χρονος οδηγός του οχήματος - Για ενέργεια «από πρόθεση» έκανε λόγο ο επικεφαλής της αστυνομίας

Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και ακόμη 15 τραυματίστηκαν όταν ένας 25χρονος έριξε το βαν που οδηγούσε πάνω σε δεκάδες πεζούς στο κέντρο του Τορόντο. Ο οδηγός συνελήφθη, ενώ ο επικεφαλής της αστυνομίας έκανε λόγο για «εσκεμμένη ενέργεια».

Ειδικότερα, στις 13:26 τοπική ώρα (20:26 ώρα Ελλάδας) η αστυνομία έλαβε μια κλήση στον αριθμό των επειγόντων περιστατικών, σύμφωνα με την οποία φορτηγακι είχε χτυπήσει πεζούς στην οδό Γιανγκ, έναν από «τους πιο πολυσύχναστους δρόμους του Καναδά», στο κεντρικό Τορόντο. Το λευκό φορτηγάκι κινούμενο με μεγάλη ταχύτητα άρχισε να χτυπάει ανθρώπους στα πεζοδρόμια της οδού Γιανγκ, όπου κάθονταν ή βάδιζαν πολλοί υπάλληλοι γραφείου που εργάζονται στην περιοχή και έκαναν διάλειμμα για μεσημεριανό. Το όχημα συνέχισε την φονική πορεία του για τουλάχιστον «ένα χιλιόμετρο», όπως ανέφερε ο αρχηγός της αστυνομίας στο Τορόντο, ο Μαρκ Σόντερς.

Στις 13:52, 26 λεπτά μετά την πρώτη κλήση, «ένας άνδρας συνελήφθη» κοντά στο φορτηγάκι, που ήταν ακινητοποιημένο στο πεζοδρόμιο, με το μπροστινό του μέρος να έχει υποστεί ζημιά.

Ο απολογισμός

Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό της αστυνομίας 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ 15 τραυματίστηκαν. Τέσσερις από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση και δύο είναι σοβαρά τραυματισμένοι.

Ο οδηγός

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι οδηγός του βαν ήταν ο Άλεξ Μινασιάν, 25 ετών, κάτοικος του Ρίτσμοντ Χιλ, ενός προαστίου στο βόρειο Τορόντο.

Σύμφωνα με τις αρχές, η ανάκριση του Μινασιάν θα επιτρέψει να εξακριβωθεί «το ακριβές κίνητρο» της πράξης του. Ο νεαρός ήταν άγνωστος στις υπηρεσίες ασφαλείας.

Τη στιγμή της σύλληψής του, ο 25χρονος κράδαινε ένα αντικείμενο που κρατούσε στο αριστερό του χέρι προς τους αστυνομικούς, φωνάζοντας προς τον έναν «σκότωσέ με» και υποστηρίζοντας πως είχε όπλο. Σε βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, ένας από τους αστυνομικούς, στοχεύοντάς τον με πιστόλι, ακούγεται να απαντά «δεν με ενδιαφέρει, πέσε κάτω».

Σύμφωνα με πρώην συμμαθητές του, ο Μινασιάν είχε φοιτήσει στο δευτεροβάθμιο σχολείο Thornlea, στα βόρεια προάστια του Τορόντο. Στο Θόρνλι φοιτούν μαθητές με ειδικές ανάγκες, που παρακολουθούν κανονικά και ειδικά μαθήματα. Ο όρος «ειδικές ανάγκες» χρησιμοποιείται με μάλλον διασταλτικό τρόπο από το καναδικό εκπαιδευτικό σύστημα, καθώς συμπεριλαμβάνει τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, συμπεριφορικές διαταραχές και διάφορες μορφές αναπηρίας.

Η Σιρίν Τσάμι, που πήγαινε στην ίδια τάξη με τον Άλεκ Μινασιάν, διαβεβαίωσε πως ο παλιός συμμαθητής της δεν ήταν βίαιος. «Δεν ήταν κοινωνικός, αλλά από όσο θυμάμαι, ήταν απόλυτα άκακος», ανέφερε.

«Εσκεμμένη ενέργεια»

Ο επικεφαλής της αστυνομίας έκανε λόγο για μια ενέργεια «από πρόθεση». Ωστόσο, έπειτα από διαβουλεύσεις με τις υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών, και με βάση «όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες», ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας εκτίμησε ότι τα «φρικτά γεγονότα» δεν μοιάζουν να «έχουν καμιά σύνδεση με την εθνική ασφάλεια». Εμμέσως, ο Γκούντεϊλ απέκλεισε το ενδεχόμενο ο Μινασιάν να ήταν ριζοσπαστικοποιημένος τζιχαντιστής.

Πηγή: www.naftemporiki.g

Διαβάστε ακόμη

Το Ισραήλ επιτέθηκε στο Ιράν τα ξημερώματα με πυραύλους - Παγκόσμια ανησυχία για τις εξελίξεις

Ιράν: Ξεκίνησε επίθεση με δεκάδες drones κατά του Ισραήλ – Νετανιάχου: Είμαστε έτοιμοι

Meta: Αδυναμία σύνδεσης σε Facebook και Instagram αναφέρουν χρήστες

Πόλεμος στην Ουκρανία: η ζωή δύο χρόνια μετά τη ρώσικη εισβολή

Ο όρκος του Ιπποκράτη: Από το Ασκληπιείο της Κω στην Ιατρική Σχολή της Αντίς Αμπέμπα

Εμπρηστικός Ερντογάν μετά το «ναι» για τα F16: Ο αγώνας μας δεν τελείωσε ρίχνοντας τον εχθρό στη θάλασσα της Σμύρνης

Δέκα Ροδιακοί αμφορείς του 2ου αι.π.Χ. βρέθηκαν στην αρχαία πόλη Άμος

Ορατή και στην Ελλάδα σπάνια έκλειψη άστρου γίγαντα με αστεροειδή