Ο Μαραθώνιος της Ρόδου φτάνει παντού…

Η τελευταία συνέντευξη Τύπου, κατά τη διάρκεια της οποίας δόθηκαν οι λεπτομέρειες για τη διεξαγωγή του 5ου Διεθνούς Μαραθωνίου Ρόδου της ερχόμενης Κυριακής, πραγματοποιήθηκε χθες στο ξενοδοχείο PLAZA από την οργανωτική επιτροπή.

Σ’ αυτήν το «παρών» έδωσαν η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Πολιτισμού, Αθλητισμού Μαριέττα Παπαβασιλείου ως πρόεδρος της οργανωτικής αλλά και ο Στέφανος Κυριαζής, πρόεδρος του ΔΟΠΑΡ, ο Βασίλης Ζήκας ως πρόεδρος της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Δωδεκανήσου, η Αδαμαντία Φατσέα, σχολική σύμβουλος Φυσικής Αγωγής, η συντονίστρια του αγώνα Ελένη Αδαμάκη, η υπεύθυνη marketing Δώρα Αναστασιάδη, η υπεύθυνη της γραμματείας για τις δηλώσεις συμμετοχής, Κλεοπάτρα Τσιτσιπά και ο διευθυντής του ΡΟΑΝ, Τάκης Μιχαηλίδης.

Στην αίθουσα του κεντρικού ξενοδοχείου της Ρόδου ήταν επίσης ο Νίκος Πολιάς ως τεχνικός διευθυντής του αγώνα αλλά και ο τεχνικός σύμβουλος της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Δωδεκανήσου, Σάββας Διακονικόλας.  
Μαριέττα Παπαβασιλείου και Στέφανος Κυριαζής έμειναν περισσότερο στα οφέλη για τον τουρισμό από τους αγώνες, με την πρώτη να ανακοινώνει λίγο πριν το τέλος της συνέντευξης Τύπου ότι ο επόμενος Μαραθώνιος της Ρόδου, αυτός του 2019, θα γίνει στις 14 Απριλίου.

Από τα σημαντικά στοιχεία που προέκυψαν σχετικώς με τον αγώνα ήταν τα αριθμητικά, καθώς σύμφωνα με τον Νίκο Πολιά, στον Μαραθώνιο και τον Ημιμαραθώνιο με ώρα εκκίνησης 7.30 από την αψίδα μπροστά στο δημαρχείο, θα συμμετάσχουν 500 δρομείς, στα 5χλμ. 1400, και στα 10χλμ. 200 δρομείς, δείγμα του ότι η διοργάνωση αγκαλιάζεται όσο γίνεται περισσότερο κάθε χρόνο από τον κόσμο της Ρόδου και όχι μόνο.

Να σημειωθεί πως στις 11.50 θα ξεκινήσει μπροστά από το «Ήχος και Φως» ο αγώνας για τα 5χλμ. και στις 12.15 αυτός των 10χλμ., έχοντας όμως τερματισμό μπροστά στο δημαρχείο, όπως ο Μαραθώνιος και ο Ημιμαραθώνιος.

Ο τεχνικός διευθυντής της διοργάνωσης ανέφερε στη συνέχεια πως θα συμμετάσχουν συνολικά 250 δρομείς από το εξωτερικό εκπροσωπώντας 38 χώρες, με τη μεγαλύτερη παρουσία να έχει η Μεγάλη Βρετανία, ακολουθώντας την η Ιταλία, η Γαλλία, η Πολωνία, η Ολλανδία, η Γερμανία, η Εσθονία, οι ΗΠΑ, η Τουρκία και η Σουηδία.

Η αύξηση των συμμετοχών φέτος στη διοργάνωση της Ρόδου αγγίζει το 150% κι έτσι ο κάθε δρομέας από το εξωτερικό μπορεί να μεταφέρει τις εμπειρίες του σε άλλους από τη χώρα του ώστε να επισκεφτούν τη Ρόδο.

Ο Νίκος Πολιάς δήλωσε πως, τα κίνητρα συμμετοχής αλλά και η εξαιρετική οργάνωση του αγώνα θα συμβάλλουν επιπλέον για την επιτυχία.
Άλλωστε φέτος θα συμμετάσχουν και σημαντικοί  Έλληνες δρομείς, όπως ο Μιχάλης Παρμάκης, ο Κυριάκος Σμυρνιώτης, ο Γιώργος Μένης, η Ράνια Ρεμπούλη και η Κατερίνα Ασημακοπούλου. Δυνατό στοιχείο επιτυχίας είναι και η ασφάλεια του κάθε αγώνα, κι έτσι έχουν παρθεί τα απαραίτητα μέτρα σε συνεργασία με την Τροχαία Ρόδου ώστε να μην κινδυνέψει κατά τη διάρκεια της διαδρομής κανένας δρομέας.

Μένοντας στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, ο Βασίλης Ζήκας στάθηκε περισσότερο στην ανθρώπινη, πραγματική προσφορά για την επιτυχία του αγώνα προς την ανάπτυξη, την ευγενή άμιλλα και το συναγωνισμό ώστε οι δρομείς να αισθανθούν τη χαρά της συμμετοχής. Τόνισε μάλιστα την άψογη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων ώστε το αποτέλεσμα να είναι το ιδανικό.

Η Αδαμαντία Φατσέα ευχαρίστησε τη Μαριέττα Παπαβασιλείου και τον Βασίλη Ζήκα για την πρόσκληση και αναφέρθηκε στο πόσο σημαντικό είναι να βρίσκεται κοντά στη διοργάνωση η Εκπαίδευση. Απένειμε τα εύσημα στον Βασίλη Καραγιάννη, περιφερειακό διευθυντή και στους Νίκο Ράπτη και Γιάννη Παπαδομαρκάκη, προϊσταμένους στην Α’ Βάθμια και Β’ Βάθμια Εκπαίδευση αντιστοίχως, για την κινητοποίηση.

Το ίδιο έγινε με τους καθηγητές και τους δασκάλους όπως επίσης και με τους διευθυντές των σχολείων ώστε να υπάρξει συμμετοχή 700 μαθητών-μαθητριών στον παιδικό αγώνα 1000μ. της Κυριακής αλλά και μεγάλη παρουσία από παιδιά Γυμνασίων και Λυκείων στα 5 και 10χλμ.

Μάλιστα λόγω του ότι η Κυριακή θα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδοσίας, θα συμμετάσχουν σε μια ιδιαίτερη σκυταλοδρομία η Νίκη Ξάνθου με τον Θανάση Μπαράκα και τον αιμοδότη Παναγιώτη Κωνσταντάκη, ενώ μετά από κλήρωση, ένας συμμετέχων μαθητής θα πάρει τη σκυτάλη για τον αγώνα των δημοτικών σχολείων.

Η Ελένη Αδαμάκη από τη θέση της γενικής συντονίστριας στον αγώνα έδωσε σημαντικές πληροφορίες για το πώς μπορούν να μετακινηθούν οι συμμετέχοντες την Κυριακή, προκειμένου να μην παρατηρηθεί αυτό το κυκλοφοριακό κομφούζιο στο κέντρο της πόλης.

Έτσι, έχουν οριστεί δύο χώροι πάρκινγκ, έξω από το στάδιο του Κορακόνερου αλλά και το Αρχαίο Στάδιο με σκοπό να σταθμεύουν εκεί τα αμάξια και από τις 9.30 με δρομολόγια κάθε μισή ώρα θα υπάρχουν λεωφορεία έχοντας προορισμό την αφετηρία. Αυτά θα μεταφέρουν επίσης τον κόσμο ξανά στο πάρκινγκ μετά το τέλος των αγώνων.

Η διάθεση του κόσμου και η… δίψα του να συμμετάσχει εξέπληξε την υπεύθυνη για τις δηλώσεις, Κλεοπάτρα Τσιτσιπά, αφού μέχρι και την τελευταία στιγμή υπήρχε διάθεση παρουσίας σε όλους τους αγώνες, γι’ αυτό και δίνεται μεγάλη σημασία στην ασφάλεια.

Τέλος, ο Τάκης Μιχαηλίδης μετέφερε το χαιρετισμό του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριου Σαντορινιού, γνωστοποιώντας παράλληλα πως κατά την τελετή αδελφοποίησης με το Μαραθώνιο της Λάρνακας στην Περιφέρεια, θα βραβευτεί ο Λευτέρης Καστρουνής, εμπνευστής των αγώνων της συγκεκριμένης απόστασης στη Ρόδο, κατά τη δεκαετία του ’90.