Καταδικάστηκε εκπαιδευτικός για ασέλγεια σε μαθήτρια

Ποινή φυλάκισης δύο ετών με τριετή αναστολή επιβλήθηκε χθες από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου σε 60χρονο εκπαιδευτικό που κατηγορούνταν για κατάχρηση ανηλίκων σε ασέλγεια κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή.

Το δικαστήριο με πρόταση και του εισαγγελέα της έδρας απέρριψε τους αυτοτελείς ισχυρισμούς των συνηγόρων υπεράσπισης αλλά και το αίτημα για ελαφρυντικό και έκρινε ένοχο τον εκπαιδευτικό για κατάχρηση ανηλίκου σε ασέλγεια κατ’ εξακολούθηση επιβάλλοντάς του ποινή φυλάκισης δύο ετών με τριετή αναστολή. Με την ίδια απόφαση το δικαστήριο αθώωσε τον 60χρονο για τη δεύτερη περίπτωση ασέλγειας που κατηγορούνταν (κατά συρροή) κρίνοντας αθώο.
Κατά της απόφασης αυτής, ο εκπαιδευτικός άσκησε έφεση, η οποία θα εκδικαστεί το επόμενο διάστημα από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

Συνήγοροι υπεράσπισης παραστάθηκαν οι κ.κ. Δήμος Μουτάφης και Μαρία Κρικοπούλου και ως πολιτική αγωγή για τη μία κοπέλα (για την οποία και καταδικάστηκε ο κατηγορούμενος) η κα. Ανθούλα Καραολάνη.
Η υπόθεση είχε πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης το φθινόπωρο του 2013, οπότε και μαθήτρια στο σχολείο όπου υπηρετούσε ο 60χρονος εκπαιδευτικός τον κατήγγειλε για τη συμπεριφορά του.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα και με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου η ιστορία για την 14χρονη –τότε- κοπέλα με τον εκαπιδευτικό του σχολείου στο οποίο φοιτούσε, φέρεται να ξεκίνησε από το τέλος του 2012. Όπως και η ίδια έχει καταγγείλει, ο 60χρονος άρχισε να της μιλάει με γλυκόλογα (όπως μωρό μου κ.α) όταν της απηύθυνε το λόγο, ενώ με τον καιρό προχώρησε και σε πιο … τολμηρές εκφράσεις και ερωτήσεις που αφορούσαν ακόμη και τα εσώρουχα της ανήλικης κοπέλας. 

Βάσει των ίδιων πληροφοριών ο εκπαιδευτικός προέβη και σε ασελγείς πράξεις σε βάρος της 14χρονης και μάλιστα την ώρα που βρισκόταν στο χώρο του σχολείου, ενώ υπήρξε και καταγγελία από ακόμη μία μαθήτρια για χειρονομίες σε βάρος της από τον εκπαιδευτικό.
Σε βάρος του εκπαιδευτικού αρχικά ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για ασέλγεια σε ανήλικη κατ’ εξακολούθηση με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου (λόγω της ιδιότητας) και αμέσως μετά, με εντολή του προϊσταμένου της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τέθηκε σε προσωρινή αναστολή.
Ο εκπαιδευτικός προσήχθη στη συνέχεια, συνοδευόμενος από τη δικηγόρο του κ. Μαρία Κρικοπούλου, ενώπιον της ανακρίτριας Ρόδου όπου και αρνήθηκε τις κατηγορίες που τον βαραίνουν.

«Τριάντα χρόνια πήγαν να μου τα ακυρώσουν μέσα σε 10 λεπτά για κάτι που δεν έκανα» φέρεται να δήλωσε σε ανακρίτρια και εισαγγελέα ο 60χρονος, επισημαίνοντας τα αποτελέσματα της γνωμάτευσης που έχει γίνει στην ανήλικη κοπέλα, σύμφωνα με τη οποία δεν έχει υποστεί σεξουαλική κακοποίηση ή σεξουαλική παρενόχληση.
Ο 60χρονος σύμφωνα με πληροφορίες, επεσήμανε στην απολογία του μεταξύ άλλων πως ουδέποτε στην καριέρα του φέρθηκε ανάρμοστα σε μαθητή ή σε μαθήτρια είτε λεκτικά ή με απρεπείς χειρονομίες. 

Ο ίδιος τόνισε επίσης πως όλα αυτά τα χρόνια που βρίσκεται στο χώρο της εκπαίδευσης ουδέποτε αναφέρθηκε το παραμικρό μεμπτό σε βάρος του, αντιθέτως πάντα ήταν φιλικός με τους μαθητές του και συνάμα αυστηρός. Συνεργάσιμος με τους συναδέλφους του και τους προϊσταμένους του, προοδευτικός στις πεποιθήσεις του, και με πρόθεση πάντα να βελτιώνει μέσα από το μάθημά του τόσο το εκπαιδευτικό επίπεδο των μαθητών του, αλλά και προσπαθώντας να διευρύνει τους ορίζοντές τους πέρα από την «στείρα γνώση» που έδιναν τα βιβλία της δημόσιας εκπαίδευσης. 

Ο 60χρονος δήλωσε κυριολεκτικά συντετριμμένος ηθικά, συναισθηματικά, κοινωνικά και  επαγγελματικά, εξαιτίας της όλης κατάστασης που αντιμετωπίζει από τις ανυπόστατες κυριολεκτικά κατηγορίες εναντίον του.
Μετά την απολογία του με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακρίτριας, ο εκπαιδευτικός αφέθηκε ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης συναναστροφής με ανηλίκους.