Προχωρεί ο δήμος στην ενοικίαση της Νέας Αγοράς

Προχωρεί ο δήμος  στην ενοικίαση της Νέας Αγοράς

Προχωρεί ο δήμος στην ενοικίαση της Νέας Αγοράς

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1772 ΦΟΡΕΣ

Το φθινόπωρο ο διαγωνισμός, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος

Σε αυτοτελή διαγωνισμό ενιαίας μίσθωσης μέχρι το φθινόπωρο φιλοδοξεί να προχωρήσει ο Δήμος της Ρόδου για τη Νέα Αγορά, παράλληλα με εκείνον που θα προκηρύξει το ΤΑΙΠΕΔ για τη μαρίνα Μανδρακίου, όπως έκανε γνωστό ο Δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος ενημερώνοντας, προχθές το βράδυ, το δημοτικό συμβούλιο για την επίσκεψη κλιμακίου του Ταμείου στη Ρόδο.

Συγκεκριμένα, κατά την ενημέρωση που έκανε ο Δήμαρχος σχετικά με την επίσκεψη εδώ, τις προηγούμενες ημέρες, κλιμακίου του ΤΑΙΠΕΔ με επικεφαλής τον Εκτελεστικό Πρόεδρό του κ. Ξενόφο (σ.σ. σχετική ανακοίνωση εκδόθηκε από το Ταμείο), είπε για τους λόγους της επίσκεψής του ότι ήταν, καταρχήν, για να δει πώς προχωρούν οι διαδικασίες με τις ερευνητικές αρχαιολογικές τομές που γίνονται στο γκολφ Αφάντου μετά από την υπογραφή της σύμβασης αλλά ήταν και προγραμματισμένο να κάνουν την τελική συνάντηση σχετικά με το πώς θα προχωρήσει ο Δήμος με την αξιοποίηση της Νέας Αγοράς.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδιάκο, λοιπόν, το συμπέρασμα είναι το εξής: Για την αρχική προσέγγιση από πλευράς νομικών και τεχνικών υπηρεσιών-που είναι νομικά εφικτή, όπως είπε-να γίνει ένας ενιαίος διαγωνισμός και να προχωρήσει στη συνέχεια ο μεν Δήμος με τη διακήρυξη του δικού του περιουσιακού στοιχείου, δηλαδή της Νέας Αγοράς και το ΤΑΙΠΕΔ με τη μαρίνα Μανδρακίου, μετά από πολλές συζητήσεις, νομικές και τεχνικές προσεγγίσεις, βρίσκουν ότι είναι ευκολότερη λύση-και εκεί κατέληξαν-ο Δήμος να προχωρήσει τον δικό του διαγωνισμό της ενιαίας μίσθωσης της Νέας Αγοράς και ταυτόχρονα (σ.σ. με…ερωτηματικό) το ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει στο διαγωνισμό για τη μαρίνα, αυτοτελώς ο καθένας.

Όσο για το ποιο είναι το όφελος απ’ αυτό, ο Δήμαρχος εξήγησε ότι το ΤΑΙΠΕΔ δεν είχε στις πρώτες προτεραιότητές του την αξιοποίηση της μαρίνας της Ρόδου, παρ’ ότι έχει περιέλθει σ’ αυτό από το 2012 και είχε προχωρήσει άλλες μαρίνες που πήρε. Με την πίεση, όμως, που άσκησε ο Δήμος εδώ και ένα χρόνο, μπήκε στις προτεραιότητές του και η μαρίνα του Μανδρακίου.
Είπε, ακόμη, ότι με την επίσκεψη εδώ των στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ που είδαν τη σημαίνουσα θέση της μαρίνας της Ρόδου και τη δεσπόζουσα θέση της Ρόδου στη Μεσόγειο και μετά από αρκετή συζήτηση, κατάλαβαν τι σημαίνει θαλάσσιος τουρισμός και αξιοποίηση των μαρινών και επισπεύδουν και αυτή τη διαδικασία της διακήρυξης για την αξιοποίησή της.

Πρόσληψη τεχνικού συμβούλου
Στη συνέχεια, ενημέρωσε ότι πέρασε από την Οικονομική Επιτροπή η πρόταση που υποβλήθηκε από τον ίδιο για ν’ ανατεθεί σε τεχνικό σύμβουλο-εκτιμητικό γραφείο, όχι μόνο η εκτίμηση της αντικειμενικής, εμπορικής και σημερινής μισθωτικής αξίας της Νέας Αγοράς, αλλά θα υποβληθεί στο Δήμο μία έκθεση που θα ερευνά το σύνολο της εμπορικής αγοράς. Ακόμη, θα ενσωματώσει μέσα στην προτεινόμενη σύμβαση τις μελέτες που έχει εκπονήσει η Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης-ανεξάρτητα αν ενταχθούν στο ΕΣΠΑ.

Στο μεσοδιάστημα, όμως, θα γίνουν τρεις εργολαβίες στη Νέα Αγορά και θα υποβληθεί και η έτοιμη μελέτη της ενεργειακής αναβάθμισής της στο ΕΣΠΑ. Όπως είπε, όλα αυτά θα πρέπει να ενσωματωθούν στους όρους της διακήρυξης της μακρόχρονης μίσθωσης και επιπλέον επειδή γίνεται πολλή συζήτηση για τις υφιστάμενες μισθώσεις, έχει ζητήσει να μπουν κάποια κριτήρια κοινωνικά και τοπικά, τα οποία θα αξιολογήσουν το θέμα της βιωσιμότητας της συνεπούς μακρόχρονης μίσθωσης με επιχειρήσεις τοπικού ενδιαφέροντος, οι οποίες θα πρέπει να συνεχίσουν με τους όρους της ιδιωτικής σύμβασης που θα υπογραφεί.

Όλα αυτά, όπως είπε, είναι ένα δύσκολο αντικείμενο το οποίο δεν μπορεί να διαχειριστεί από μόνη της η εκτιμητική επιτροπή που διαθέτει ο Δήμος. Έτσι, αυτή η ανάθεση πέρασε από Οικονομική Επιτροπή, θα πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία του ανοίγματος των κωδικών, της τροποποίησης του προϋπολογισμού και θα προσπαθήσουν στα μέσα Μαΐου να έχουν το θέμα αυτό και μάλιστα, επειδή επείγει, πρότεινε να γίνει μία ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Φιλοδοξία τους είναι μέχρι τέλη Σεπτέμβρη-Οκτώβρη να έχει προχωρήσει ο διαγωνισμός αυτός.

Μάλιστα, στη συνέχεια, ανέφερε, για να μη θεωρηθεί ότι παραμελούν ένα σημαντικό ακίνητο του Δήμου στο κέντρο όπως είπε, ότι προχθές το επισκέφθηκε με ένα κλιμάκιο των μηχανικών της Διεύθυνσης Μεσαιωνικής Πόλης, της ΔΕΡΜΑΕ, του ΔΟΠΑΡ και της Διεύθυνσης Πολιτισμού και αυτή τη στιγμή υπάρχουν σε εξέλιξη δύο εργολαβίες. Μία ένσταση όμως στη μία που είναι 300 χιλιάδες ευρώ τους πήγε πίσω έξι μήνες, κάτι που αναμένεται να λυθεί μέσα στις επόμενες ημέρες. Επίσης, στο πλαίσιο του ηλεκτρονικού μητρώου ζήτησε να γίνουν ταυτόχρονα άλλες τρεις μικρές εργολαβίες.

Η μειοψηφία
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Στράτος Καρίκης, ξεκίνησε την τοποθέτησή του λέγοντας ότι ο Οργανισμός είναι ζημιογόνος από την ίδρυσή του και ό,τι έχει αναλάβει το ΤΑΙΠΕΔ δεν έχει προχωρήσει! Καυτηρίασε επίσης τη «μεγάλη ανικανότητα του συγκεκριμένου Οργανισμού να προχωρήσει σε δράσεις».
«Πώς θα βάλουμε στην άκρη τον Ροδίτη;», είπε καταρχάς μιλώντας για τη Νέα Αγορά και ρώτησε τι θέλουμε: Έναν διαγωνισμό επιμέρους που να μπορεί να συμμετάσχει ο Ροδίτης ή ενιαίο που δεν θα μπορεί και θα γίνει υπάλληλος των 500 ευρώ ενός μεγάλου εμπορικού κέντρου. Εκείνο που τόνισε, λοιπόν, είναι ότι θα πρέπει να λάβουν όλοι υπόψη τους αυτή την παράμετρο.

Απαντώντας ο κ. Χατζηδιάκος είπε ότι είναι μονόδρομος αυτός ο τρόπος αξιοποίησης της Νέας Αγοράς, ωστόσο διερευνούν νομικά τη δυνατότητα να περιληφθούν στους όρους της σύμβασης ασφαλιστικές δικλείδες για τους ντόπιους καταστηματάρχες ενώ ανέφερε ότι Ροδίτες μπορούν να διεκδικήσουν καταστήματα και ως σχήματα.
Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Γιώργος Υψηλάντης είπε ότι βρισκόμαστε σε μία προεργασία όσον αφορά στη Νέα Αγορά και στη συνέχεια έθεσε τα εξής ερωτήματα που, όπως είπε, θα τα θέσει και επισήμως στις αρμόδιες υπηρεσίες Συγκεκριμένα, επιθυμεί πληροφόρηση για το αν υπάρχει ακριβής αποτύπωση της Νέας Αγοράς, επίσης ζητάει να γίνει ένας έλεγχος και να συνταχθεί μία έκθεση που να βεβαιώνει τη στατική επάρκεια του κτηρίου.

Διαβάστε ακόμη

Τα ερωτήματα που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση προς συζήτηση στη Συνεδρίαση Λογοδοσίας της περιφέρειας

Ολοκλήρωση έργων αντιπλημμυρικής – αντιδιαβρωτικής προστασίας στη Ρόδο

Δράση “Explore the Aegean ΙΙ” από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Αλέξανδρος Κολιάδης: Η επέκταση του γηπέδου και η αύξηση χωρητικότητας του Κλειστού Γυμναστηρίου της Καλλιθέας, είναι μόνο η αρχή!

Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στον τόπο μόνιμης διαμονής τους για τις εορτές του Πάσχα

Ενημερωτική δράση της Κινητής Μονάδας Ρόδου του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ ενόψει των εορτών του Πάσχα

Με προσωπική παρέμβαση του Δημάρχου Ρόδου κ. Κολιάδη, ανοίγεται επιτέλους ο δρόμος για την ευρωπαϊκή πορεία του Κολοσσού Η Ηotels Collection

Τα... μποφόρ φύσηξαν ταλαιπωρία και ακυρώσεις πτήσεων στα νησιά μας