Στην ανακρίτρια Κρεμαστενός και Καλυθενός για ναρκωτικά

Την πόρτα της ανακρίτριας Ρόδου πέρασαν χθες δύο από τους  270 εμπλεκόμενους στη  μεγάλη υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών ουσιών που είχε εξιχνιαστεί πέρυσι το καλοκαίρι στον Αρχάγγελο της Ρόδου.

Πρόκειται για έναν 56χρονο κάτοικο Κρεμαστής και έναν 46χρονο κάτοικο Καλυθιών, οι οποίοι αφού αρνήθηκαν τις κατηγορίες που τους αποδίδονται, με σύμφωνη γνώμη και του αρμόδιου εισαγγελέα, αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Συγκεκριμένα, στον 56χρονο επιβλήθηκαν οι όροι της εμφάνισής του μία φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και στον 46χρονο μόνο απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 56χρονος απολογούμενος όχι μόνο αρνήθηκε τις κατηγορίες αλλά επεσήμανε μεταξύ άλλων πως ουδεμία σχέση έχει με την υπόθεση ή με τους συγκατηγορουμένούς του.

Αλλά και ο 46χρονος συνοδευόμενος από το συνήγορό του κ. Στέλιο Κιουρτζή δεν αποδέχτηκε τις κατηγορίες και επεσήμανε μεταξύ άλλων πως οι συνομιλίες που καταγράφηκαν δεν έχουν να κάνουν με ναρκωτικά αλλά με τις συνεργασίες που έχει ως παραγωγός παγωτών.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η συνεργασία αυτή είχε να κάνει με προϊόντα όπως τυρί και κρέας που είχε ο συγκατηγορούμενός του και πως σε καμία περίπτωση δεν αφορά ναρκωτικές ουσίες.

Σημειώνεται πως την Δευτέρα την πόρτα της ανακρίτριας θα περάσουν άλλοι δύο εμπλεκόμενοι ηλικίας 49 και 40 ετών αντίστοιχα συνοδευόμενοι από το συνήγορό τους κ. Στέλιο Αλεξανδρή.

Οι συνομιλίες και οι συλλήψεις
Πρόκειται για μια από τις πλέον πολύκροτες υποθέσεις ναρκωτικών, η οποία εξιχνιάστηκε από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ρόδου, καθώς κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν συνομιλίες, επαφές και σημειώσεις που βρήκαν στην κατοχή των 7 συλληφθέντων με 271 τουλάχιστον άτομα, που κατοικούν σε όλο το νησί της Ρόδου και οι οποίοι φαίνεται να είχαν «πάρε – δώσε» με το κύκλωμα που διακινούσε τα ναρκωτικά.

Η αντίστροφη μέτρηση για το κύκλωμα ξεκίνησε να γίνεται σταδιακά τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο 2017. Στα χέρια των αστυνομικών συνελήφθησαν 7 συνολικά μέλη, τα οποία φέρονται να ανήκουν σε πολυμελές κύκλωμα που δραστηριοποιούνταν σε διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στην πόλη της Ρόδου, τη Δημοτική Ενότητα Αρχαγγέλου και την ευρύτερη περιοχή της Νότιας Ρόδου.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε περιλαμβάνει τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, αγοράς-κατοχής-αποθήκευσης-μεταφοράς-πώλησης-καλλιέργειας ναρκωτικών ουσιών, νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, εκβίασης, κλοπής, αποδοχής-διάθεσης προϊόντων εγκλήματος, παράνομης οπλοκατοχής κ.α..

Πιο συγκεκριμένα, συνελήφθησαν έξι ημεδαποί ηλικίας 29, 29, 43, 50 και 57 ετών, καθώς και ένας 38χρονος υπήκοος Αλβανίας. Οι συλληφθέντες μαζί με δυο ακόμη συνεργούς τους (έναν 60χρονο ημεδαπό και έναν 34χρονο υπήκοο Αλβανίας) αποτελούσαν τον πυρήνα δυο εγκληματικών οργανώσεων.
Επιπλέον, στην ίδια υπόθεση εμπλέκονται ως κατηγορούμενοι άλλα -271- άτομα, τα στοιχειά των περισσοτέρων από αυτούς έχουν ταυτοποιηθεί.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο επισταμένης αστυνομικής έρευνας που διεξάγονταν τους τελευταίους τέσσερις μήνες από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου με κωδική ονομασία «WEB OF DRUGS» και μετά από κατάλληλη αξιοποίηση τεχνικών και φυσικών μεθόδων, συλλογή, αξιοποίηση διασταύρωση και μελέτη στοιχείων του προανακριτικού υλικού που συγκεντρώθηκε.

Αποδομήθηκε πλήρως η δράση εκτεταμένου εγκληματικού δικτύου που αποτελούνταν από δυο ξεχωριστές εγκληματικές οργανώσεις με κοινό σκοπό.

Εξακριβώθηκε η ιεραρχική δομή των εγκληματικών οργανώσεων,  οι ρόλοι και ταυτότητα των μελών, οι μεταξύ τους διασυνδέσεις και επιμέρους συνεργασίες με άλλα άτομα, τα οποία δρούσαν περιφερειακά ή συνεργάζονταν μεμονωμένα μαζί τους

Προσδιορίστηκε ότι η συγκρότηση των εγκληματικών οργανώσεων και η έναρξη της δράσης τους ανάγεται στις αρχές του 2017 με αποκλειστικό σκοπό τη διακίνηση-εμπορία ναρκωτικών ουσιών στο νησί της Ρόδου,  σκιαγραφήθηκε ο τρόπος δράσης, η ακριβής μεθοδολογία και το προφίλ των εγκληματικών οργανώσεων (modus operandi)

Διαπιστώθηκε ότι τα μέλη του εγκληματικού δικτύου λάμβαναν αυξημένα μέτρα αποτροπής εντοπισμού και εντοπίσθηκαν οι περιοχές που διεξάγονταν η διακίνηση των ναρκωτικών

Διακριβώθηκε ο τρόπος νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος» και οι επιμέρους παράνομες ενέργειες των εμπλεκομένων στην υπόθεση ατόμων.

Ως προς την εξάρθρωση του εγκληματικού δικτύου και τη σύλληψη των μελών του, στις 13 Σεπτεμβρίου 2017 τις πρώτες πρωινές ώρες τέθηκε σε εφαρμογή - υλοποιήθηκε υπό τον συντονισμό της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου με τη συμμετοχή αστυνομικών και από και άλλες Υπηρεσίες της Α’ Διεύθυνσης Αστυνομίας Δωδεκανήσου, τη συνδρομή αστυνομικών σκύλων ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών και παρουσία Εισαγγελικού και Δικαστικών λειτουργών, εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση κατά την οποία πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε κατοικίες των κατηγορουμένων, όπου βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:

• Ακατέργαστη κάνναβη συνολικού βάρους -128- γραμμαρίων
• -2- ζυγαριές ακριβείας
• -4- κυνηγετικά όπλα, -2- αεροβόλα πιστόλια και αεροβόλο τυφέκιο
• -290- φυσίγγια κυνηγετικού όπλου και -31- πολεμικού όπλου  
• -3- μαχαίρια τύπου στιλέτο-σουγιάς, ξιφολόγχη και γεμιστήρα πολεμικού όπλου
• -12- βιβλιάρια τραπεζών και -5- τραπεζικές κάρτες αναλήψεως χρημάτων
• Το συνολικό χρηματικό ποσό των  -59.818- ευρώ
• Χειρόγραφες σημειώσεις με ονόματα, χρηματικά ποσά και ποσότητες, που αφορούν συναλλαγές ναρκωτικών ουσιών
• -3- Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα και δίκυκλη μοτοσυκλέτα.

Σημειώνεται ότι η μια από τις δυο εγκληματικές οργανώσεις συνδεόταν και συνεργαζόταν, ως προς την προμήθεια των ναρκωτικών, με κύκλωμα που εξαρθρώθηκε τον Ιούλιου του 2017.

Εκτιμάται ότι, οι δυο εγκληματικές οργανώσεις και συναλλασσόμενοι με αυτές δράστες που ενεργούσαν αυτόνομα, έχουν διακινήσει κατά το χρόνο της δράσης τους τουλάχιστον τις ακόλουθες ναρκωτικές ουσίες:
• Κοκαΐνη βάρους -1- κιλού και -398- γραμμαρίων
• Ηρωίνη βάρους -74- γραμμαρίων
• Κάνναβη βάρους  -51- κιλών και -100- γραμμαρίων.