Ξεκινούν από την 1η Μαΐου  οι ενδιάμεσες εκπτώσεις

Ξεκινούν την Τρίτη 1 Μαΐου και ολοκληρώνονται την Τρίτη 15 Μαΐου, οι ενδιάμεσες εκπτώσεις και στη Ρόδο μετά από σχετική απόφαση που υπέγραψε ο αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου στο τέλος του προηγούμενου χρόνου και δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, ώστε να τεθεί σε ισχύ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι καθιερώνεται πλέον και στην περιοχή μας το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου ως ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος, όπως και στην υπόλοιπη χώρα, και μάλιστα αυτές οι δεκαπέντε μέρες είναι ημερολογιακές και όχι εργάσιμες.
Ως εκ τούτου τα καταστήματα της Ρόδου μπορούν να λειτουργήσουν και την πρώτη Κυριακή 6 Μαΐου, με τον εμπορικό σύλλογο να προτείνει ωράριο λειτουργίας από τις 11 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.

Βέβαια η εφαρμογή των ενδιάμεσων εκπτώσεων από τους καταστηματάρχες, υπόκειται σε αυστηρούς κανόνες και η μη τήρησή τους θα έχει σαν αποτέλεσμα, να επιβληθούν κυρώσεις στους παραβάτες.

Επί του θέματος ο εμπορικός σύλλογος Ρόδου σε ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής: «Ο Εμπορικός Σύλλογος Ρόδου ενημερώνει ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 4446/2016, άρθρο 114 παρ. 1, δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 4595 τεύχος Β/28-12-2017, η απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου με την οποία ορίσθηκαν οι ενδιάμεσες εκπτωτικοί περίοδοι για την Περιφερειακή Ενότητα Δωδεκανήσου.

Στο παραπάνω πλαίσιο ξεκινάει η εκπτωτική περίοδος του Μαΐου-mid season sales-. Η εαρινή ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος, πραγματοποιείται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου. Οι 15 ημέρες είναι ημερολογιακές και όχι εργάσιμες δηλαδή θα ξεκινήσουν την Τρίτη 1 Μάϊου 2018 και θα λήξουν την Τρίτη, 15 Μάϊου 2018.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου τα καταστήματα μπορούν να μείνουν ανοιχτά –προαιρετικά – στις 6 Μαΐου 2018 με προτεινόμενο ωράριο από τον Εμπορικό Σύλλογο Ρόδου από τις 11:00 έως και 18:00.

Κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, πέραν της αναγραφής της παλαιάς και της νέας τιμής των προϊόντων και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 4177/2013 (άρθρο 21), σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από πέντε χιλιάδες (5.000€) ευρώ.
Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε (5) ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Στην επιβαρυντική περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση του καταναλωτή, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ.

Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε (5) ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης».