Σε απόγνωση οι επαγγελματίες της Σκάλας Πάτμου  με την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων

Της Σμαράγδας Μουλιάτη από το patmostimes.gr

Να στενέψουν τις πόρτες εισόδου και να απομακρύνουν τις ταμπέλες που έχουν, ζητά η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Δωδεκανήσου από τους επαγγελματίες που ζητούν να πάρουν άδεια για να λειτουργήσουν τα καταστήματά τους.

Για να δώσει άδεια λειτουργίας ή αλλαγής χρήσης  ο Δήμος στα καταστήματα της Σκάλας, εκτός από τις εγκρίσεις των άλλων εμπλεκομένων υπηρεσιών (υγειονομείο-πολεοδομία κ.α) τώρα πρέπει να έχει και την έγκριση της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων Δωδεκανήσου.

Και ο λόγος, γιατί κάνει χρήση της απόφασης  49261/5720/2812/59 Β΄24/22/1/1960 του γενικού γραμματέα του υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων και του 28457/9/10/1972 ΦΕΚ Β’ 847/1972 που επικαιροποιήθηκε για την υπόθεση Τσιμουράκου στη Χώρα και αναφέρεται  ότι η νήσος Πάτμος είναι ιστορικό και ιδιαίτερου κάλλους νησί και χρήζει ιδιαίτερης προστασίας.

Η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων στέλνει έναν υπάλληλο για αυτοψία και αυθαίρετα «κόβει και ράβει κουστούμια» όχι μόνο για εξωτερικά αλλά και εσωτερικά θέματα. Λέει «αυτή την πόρτα να την στενέψεις, είναι φαρδιά. Αυτής να της μικρύνεις το τζάμι.

Να την κάνεις έτσι. Τις ταμπέλες σου θα τις βγάλεις και θα τις κάνεις να συνάδουν με το περιβάλλον. Μέσα έχεις κάνει αυτό, να το ξυλώσεις. Το διαμέρισμα που βρίσκεται από πάνω σου που δεν έχει καμία σχέση με το κατάστημα έχει προβλήματα πολεοδομικά και δεν μπορώ να σου δώσω έγκριση. Αυτά τα κάγκελα θα τα βγάλεις".
Πράγματα κουφά και παράλογα στο όνομα της προστασίας του νησιού.

Και είναι παράλογα για πολλούς λόγους:
Πρώτον, η Σκάλα δεν είναι αρχαιολογικός χώρος. Και όταν πριν ενάμιση χρόνο προτάθηκε από την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Δωδεκανήσου οριοθέτηση αρχαιολογικού χώρου στη Σκάλα που θα περιλάμβανε όχι μόνο τις ήδη θεσμοθετημένες ζώνες απολύτου προστασίας Καστελιού, Κουμάνας, Άσπρης, αλλά σχεδόν το σύνολο του οικισμού Σκάλας με προοπτική.

Επειδή ήταν εμφανές ότι θα παρέλυε οποιαδήποτε οικοδομική και αναπτυξιακή δραστηριότητα, ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο σε μια συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου που παρέστη η προϊσταμένη της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων κ. Μιχαηλίδη και με νωπά τα ερωτηματικά στην άτυπη συνεδρίαση που προηγήθηκε ενόψει της προαναφερόμενης συνεδρίασης από το δήμαρχο, τους δημοτικούς συμβούλους και τους μηχανικούς, για το χρόνο που επέλεξε να κάνει τις προτάσεις της η ΕφορΕία, ο δήμαρχος κ. Στόικος είπε στην κ. Μιχαηλίδη να προσκομίσει τα επιχειρήματα και τις αποδείξεις της ύπαρξης αρχαιολογικών ευρημάτων που να δικαιολογούν την πρόταση της πριν να κάνει οποιαδήποτε άλλη ενέργεια.

Στη συνέχεια, ενημερωθήκαμε από τον δήμαρχο κ. Στόικο ότι η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων, όπως του είπε η κ. Μιχαηλίδη θα χαρακτηρίζονται αρχαιολογικοί χώροι μόνο οι τρεις προαναφερθέντες.
Μάλιστα έχουμε δημοσιεύσει εκτενές ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε κατ΄αποκλειστικότητα στην έντυπη εφημερίδα ΠΑΤΜΙΑΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ του Δεκεμβρίου 2016 (αριθ. φύλ.183)  και στην www.patmostimes.gr του συνεργάτη μας Νίκου Μελιανού με θέμα "ΔΕΝ ΠΑΜΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΚΑΛΑ. ΘΑ ΝΕΚΡΩΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΑΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ. ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ H ΣΚΑΛΑ ΜΕ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ".

Τι έγινε από κει και πέρα; Κληροδότησαν με το έτσι θέλω τους ελέγχους, χωρίς να έχουν κοινοποιήσει κάποιους κανόνες αισθητικής και προστασίας για το νησί; Ποιοι είναι αυτοί οι κανόνες και γιατί;
Κανείς δεν θέλει να υπάρχει αναρχία στο νησί. Δεν τιμά την κουλτούρα μας.
Συμφωνούμε όλοι να υπάρξει ένας κορμός με κανόνες, μετά από συνεργασία της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων, με το Δημοτικό Συμβούλιο, τις Δημοτικές Επιτροπές,  τους φορείς και όσους έχουν άποψη,  να κοινοποιηθούν στους μηχανικούς, στον Δήμο Πάτμου και στον πληθυσμό πριν να επιβληθούν.

Οι κανόνες προστασίας, εκτός της  αισθητικής που να συνάδει με την ιερότητα του νησιού και τον πολιτισμό του, πρέπει να ανταποκρίνονται στην επιστήμη του MARKETING και της ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ. Είμαστε τουριστικό νησί, οι υπηρεσίες και τα καταναλωτικά αγαθά πωλούνται και οι αρχαιολόγοι δεν έχουν γνώση Μάρκετινγκ και Διαφήμισης για να έχουν λόγο με ποιο τρόπο θα έλκουν τους πελάτες στο κατάστημά  τους οι επαγγελματίες.
Δεν μπορεί τα καταστήματα να είναι καρμπόν. Ένα copy-paste. Πώς θα δείξουν τα προϊόντα τους, πώς θα διαφοροποιηθούν και θα κάνουν τους πελάτες να σταθούν να επιλέξουν; Πού βρισκόμαστε;

Εάν οι καταστηματάρχες ζημιωθούν, η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων, θα τους αποζημιώσει;
Mε όλες αυτές τις φαεινές ενέργειες, κατευθυνόμενες από ποιον; Πάει πίσω η ανάπτυξη του νησιού και αυξάνονται τα έξοδα του καταστηματάρχη, αφού το πήγαινε- έλα του μηχανικού στα νησιά που βρίσκονται οι υπηρεσίες για την έκδοση των εγκρίσεων, κοστίζουν. Και βέβαια, καθυστερώντας την έκδοση της άδειας, ο καταστηματάρχης είναι εκτεθειμένος σε καταγγελίες.

Δεν μπορεί ο “αρχαιολόγος” να βάζει κανόνες κατά το δοκούν που τις περισσότερες φορές είναι ενάντια στα συμφέροντα του καταστηματάρχη. Όταν νομοθετήθηκαν οι προαναφερόμενοι νόμοι, η Πάτμος και άλλα νησιά δεν ήταν καν τουριστικοί προορισμοί.

Ένα άλλο πολύ σοβαρό θέμα που πληροφορηθήκαμε ότι υπάρχει, είναι: H Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων, θέλει στον αέρα τις τακτοποιήσεις των σπιτιών που έγιναν, διότι δεν ζητήθηκε η έγκρησή της.
Τελικά η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων τι θέλει; Γιατί δεν πάει να δει τις ζημιές που έχει η ράμπα της νέας εισόδου της Αποκάλυψης, ένα νέο έργο που κοντεύει να υποχωρήσει από τις ρωγμές της κακής κατασκευής; Να προστατεύσει  τα ευρήματα του αρχαιολογικού χώρου του Καστελιού που είναι "μπείτε σκύλοι αλέστε "  και ο καθένας  παίρνει μια πέτρα και φεύγει. Ή αν πραγματικά ενδιαφέρεται για την αισθητική που θέλουμε και ‘μεις να ενδιαφέρεται, όχι με με δύο μέτρα και δύο σταθμά, να βάλει πραγματικά τέλος στις πραγματικές ασχήμιες του νησιού, που βλέπουμε όλοι εμείς και εκείνη δεν  βλέπει.