Το περιοδικό Ήριννα επανακυκλοφορεί - Το 5ο τεύχος

Η συντακτική επιτροπή του περιοδικού του Συνδέσμου Φιλολόγων Δωδεκανήσου και το Δ.Σ. με συγκίνηση ανακοινώνουν την έκδοση του 5ου τεύχους (Β΄περίοδος) της Ήριννας. 

Η Ήριννα, εκδόθηκε για πρώτη φορά το 2007, υπό την ευθύνη και εποπτεία  της τότε σχολικής συμβούλου φιλολόγων Δωδεκανήσου, Χριστίνας Πετροπούλου, σε συνεργασία με την κυρία Αφροδίτη Αθανασοπούλου, επίκουρη καθηγήτρια νεοελληνικής λογοτεχνίας του πανεπιστημίου Κύπρου, καθώς και με τους συναδέλφους, φιλόλογους εκπαιδευτικούς Κώστα Κυπριώτη, Αλεξάνδρα Κτενά, και Δανάη Τέντε.Το περιοδικό, ύστερα από πρόταση της κ. Τασούλας Καραγεωργίου, πήρε το όνομα της καταγόμενης από την Τήλο Ήριννας, τρυφερής λυρικής ποιήτριας του 4ου αι. π.Χ.. Σήμερα, παλαιά και νέα μέλη συνεχίζουμε αυτήν την πολύ σημαντική για τα Δωδεκάνησα προσπάθεια. 

Σκοπός του περιοδικού παραμένει η ανάδειξη των ερευνητικών, εκπαιδευτικών και επιστημονικών ενδιαφερόντων των εκπαιδευτικών, και μάλιστα των φιλολόγων, που υπηρετούν στα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Δωδεκανήσου αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Στις σελίδες του φιλοξενούνται εργασίες, οι οποίες πραγματεύονται επιστημονικά ζητήματα, θεωρητικά και ερευνητικά που αφορούν στην κλασική γραμματεία, τη νεοελληνική γραμματεία και λογοτεχνία, την ιστορία, την εκπαιδευτική ψυχολογία και τη μετάφραση.

Όραμα της συντακτικής επιτροπής είναι να καταστεί το περιοδικό ένας “τόπος” έκφρασης του εκπαιδευτικού που ενάντια στις όποιες αντιξοότητες επιδίδεται σε ένα πολύμοχθο αγώνα αυτομόρφωσης, μόνος και πολύ συχνά χωρίς ενθάρρυνση και αναγνώριση και, παράλληλα, να αποτελέσει βήμα γόνιμου και δημιουργικού διαλόγου γύρω από τα φλέγοντα θέματα της παιδείας.

Ελπίζουμε η Ήριννα να βρει στα χέρια των αναγνωστών στοργή και δημιουργικό ενδιαφέρον, έτοιμη πάντα να δεχθεί υποδείξεις για λάθη ή παραλείψεις, κυρίως όμως πρόθυμη να φιλοξενήσει  συνεργασίες των συναδέλφων φιλολόγων, τους οποίους καλούμε να πλαισιώσουν  την πρωτοβουλία μας και να υποστηρίξουν περαιτέρω τις δράσεις μας.

Η παρουσίαση του 5ου τεύχους θα γίνει το Σάββατο, 2 Ιουνίου 2018 στις 19:30 στη Νέα Πτέρυγα του Νεστοριδείου  Μελάθρου του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης  του Δήμου Ρόδου. Το Δ.Σ. του Συνδέσμου και η Συντακτική Επιτροπή του περιοδικού ευχαριστεί θερμά τον Δήμαρχο, τον πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης  του Δήμου Ρόδου για την παραχώρηση της αίθουσας. Σύντομα θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα της εκδήλωσης. 
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ του 5ου τεύχους του περιοδικού Ήριννα: ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ. ΠΟΙΗΣΗ: Εριφύλη Κανίνια: Ήριννα ΚΛΑΣΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ:  • Φάνης Ι. Κακριδής: Ήλιος και Κλυμένη. Νόννου “Διονυσιακά” • Τασούλα Καραγεωργίου: Η Ηλακάτη της Ήριννας: Ένα πρωτοποριακό ποίημα  • Παναγιώτα Παπακώστα: Τάρταρα: Aπό τον Όμηρο και τον Ησίοδο στον Ελεγειακό Τίβουλλο • Χριστίνα Πετροπούλου: Τα αρχαία ελληνικά μεταξύ “συντηρητισμού” και “προοδευτικότητας”. ΙΣΤΟΡΙΑ: • Αντώνης Μαστραπάς: Ο αυτοκράτορας Αδριανός και η Αθήνα. ΘΕΩΡΙΑ: • Ευαγγελία Μουλά: Υφαίνοντας ένα σύγχρονο Φιλοκτήτη με το νήμα της παράδοσης. ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ:  • Εμμανουέλα Διακοσάββα: Ο Γεώργιος Βιζυηνός υπό το πρίσμα της πολυπολιτισμικότητας  • Λουκία Ορφανού: Όψεις της διακειμενικότητας: Η βιβλιοθήκη του “Μεγάλου Ανατολικού” • Δήμητρα Γ. Κιούση: Αναζητώντας την ποίηση μιας «χαμένης γενιάς»: Το ποιητικό έργο του Κώστα Ροδαράκη ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: • Marie-Cécile Fauvin: Μεταφράζοντας στα Γαλλικά το μυθιστόρημα “Τους τα λέει ο Θεός” του Σωτήρη Δημητρίου. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ: • Χριστίνα Μεγαλομύστακα: Σπουδαιότητα της Ενεργητικής Ακρόασης στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ: Γράφει η Δήμητρα Γ.  Κιούση • Εξαίσιοι γέλωτες: Το γέλιο στην αρχαία ελληνική γραμματεία (συλλογικό, επιμ: Μαίρη Ι. Γιόση και Αλεξάνδρα Δ. Μελίστα), Εκδόσεις Σμίλη, Αθήνα, 2017• ΣΥΡΙΑ. Το ημερολόγιο ενός αποχωρισμού (Στέφανος Γανωτής), Εκδόσεις Θύρα, Αθήνα, 2017• Η ζωή είναι αλλού; Requiem for a dream (Ελένη Λόππα), Εκδόσεις Ρώμη, Θεσσαλονίκη, 2017

Η «Ήριννα» διατίθεται στα παρακάτω βιβλιοπωλεία: “Ακαδημία”, “Δέντρο” και “Αλφαβητάρι” στη Ρόδο, “Θαλασσινός” στην Κω (από 5 Μαΐου), “Ιανός” και “Κοράλλι” στην Αθήνα (από 5 Μαΐου), “Ιανός” στη Θεσσαλονίκη  (Τιμή τεύχους: 8 ευρώ).