Το νόημα μιας σκάλας…

Γράφει ο αρχιτέκτονας
Αγαπητός Ξάνθης

Αποφάσισα να κατεβώ τη σκάλα του σπιτιού μου. Με το κατέβασμα πολλές σκέψεις.
Πρώτη σκέψη: η κατεύθυνση προς το ισόγειο.
Στο πάτωμα, στο έδαφος, στη μητέρα Γη. Στη Γη που τραγούδησε ο Μυριβήλης, στη Γη που είμαστε εραστές της.

Στη Γη που νοιώθουμε κομμάτι της, γιατί γεννιόμαστε και καταλήγουμε σ’ αυτή.
Είναι η τελευταία γαλήνια κατοικία μας, πριν από την αποδήμηση, πριν από τη νέα αρχή.
Δεν είναι ο ΄Αδης, δεν είναι η κόλαση…είναι η ισορροπία, είναι η αρμονία, είναι η ίδια η Φύση μας.
Μετά την αναρρίχηση στον όροφο, στο ύψος, στην κορυφή, έρχεται η προσγείωση στο κόσμιο, στο ταπεινό, στο οριζόντιο, στο εδάφιο.

Είναι το πρώτο επίπεδο που μπορεί και ελέγχει την ανθρώπινη διάσταση, που συνυπάρχει η δημιουργία με την τεχνική, που ανακαλύπτει το σμίλευμα του έργου με το χέρι του εργάτη. Είναι ο χώρος που στέκεται η τέχνη.

Είναι το σημείο που το αγέρι χαδεύει το χώμα για να βλαστήσει, να γεννήσει τη ζωή, να καρποφορήσει το στάρι, να αναζωογονηθεί η φυλλωσιά.   
Είναι το κέλυφος του κάτω κόσμου, είναι η επιδερμίδα της θάλασσας, είναι η φωλιά του ουράνιου τόξου, είναι η βάση του ουρανού.
Κάθε σκαλοπάτι προς τα κάτω μια σπίθα , μια πράξη, ένα κέλευσμα για την εξερεύνηση του πρώτου πλατύσκαλου που υποχρεωτικά παντρεύεται τη μάνα Γη.  

Είναι το πλατύσκαλο της ανέγερσης, είναι η προετοιμασία για την ύπαρξη, είναι η αφετηρία για το γλυκό ταξίδι με τις φουρτούνες αλλά και τις νηνεμίες.
Είναι ο πρώτος σταθμός για να κοιτάξουμε τα σκαλομέρια και να αναφωνήσουμε : και «τώρα μπορούμε να βλέπουμε μπροστά και πάνω».

Δεύτερη σκέψη: Όμως η πορεία προς το ισόγειο είναι και αυτή αναγκαία, γιατί απλά μας οδηγεί στο πρώτο σίγουρο επίπεδο, στην αγκαλιά της Γης.
Όλα έχουν τα πάνω τους και τα κάτω τους.
Φτάσε όπου μπορείς, γιατί υπάρχει πάντοτε και επιστροφή.
Και,  
Μπορεί ο σωστός δρόμος να είναι ο ανήφορος, όπως έλεγε ο Νίκος Καζαντζάκης, όμως ο γνωστικός είναι η προσεκτική κατηφόρα.  

Υ.Γ. Ευχαριστώ θερμά, την ομάδα δημιουργικής γραφής «Το αγέρι της γραφής» που μου προσφέρει το συνεχές σκίρτημα για δρόμους ξεχωριστούς και αποκλίνοντες…