Βιβλία στα σχολεία στη μνήμη του Βαγγέλη Παυλίδη

Με το βιβλίο του αείμνηστου Ρόδιου σκιτσογράφου Βαγγέλη Παυλίδη, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, «Η Ρόδος, μια ιστορία 1306-1522», θα εμπλουτιστούν οι βιβλιοθήκες εκατό σχολείων στα Δωδεκάνησα, έπειτα από πρωτοβουλία του βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Δημήτρη Γάκη και τη συμβολή του εκδότη του κ. Γιάννη Κασέρη.

Χθες το πρωί, οι δύο τελευταίοι, σε μία ουσιαστική όσο και συμβολική κίνηση, παρέδωσαν τα βιβλία στον προϊστάμενο της Β’ βάθμιας εκπαίδευσης Δωδεκανήσου κ. Γιάννη Παπαδομαρκάκη, μέσα σε ατμόσφαιρα χαράς αλλά και συγκίνησης.
Δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Γάκης: «Σήμερα είναι μία πολύ συγκινητική ημέρα γιατί ξαναφέρνουμε μπροστά μας τον Βαγγέλη τον Παυλίδη, μια προσωπικότητα της περιοχής, η οποία είχε ογκώδεις διαστάσεις και είναι σίγουρο ότι θα λείψει πολύ και από την παρέα και από το κέφι της περιοχής μας αλλά και από το μορφωτικό επίπεδο και την παρέμβασή του πάνω στην ιστορία της Ρόδου κυρίως». 
Όπως είπε, ο Βαγγέλης ο Παυλίδης, εκτός από τα σκίτσα που έκανε σε διάφορες εφημερίδες, έγραψε πάρα πολλά βιβλία και σήμερα έχουν την τιμή και τη χαρά να δώσουν στην Α’ βάθμια και Β’ βάθμια εκπαίδευση το τελευταίο του βιβλίο, «Η Ρόδος, μια ιστορία 1306-1522», με σκοπό να φθάσει στις βιβλιοθήκες όλων των γυμνασίων και λυκείων του νομού μας και σε μερικά δημοτικά σχολεία της πόλης της Ρόδου.

Στη συνέχεια, ευχαρίστησε τον κ. Παπαδομαρκάκη που και εκείνος δέχθηκε με πολύ μεγάλη συγκίνηση να διεκπεραιώσει την όλη διαδικασία για να φθάσουν τα βιβλία στις σχολικές μονάδες του νομού και τον κ. Κασέρη, τον άλλο στυλοβάτη αυτής της προσπάθειας, όπως είπε, αφού με τη συμβολή του, με τη φωτογραφία αλλά και με την παρέμβαση την καλλιτεχνική σε διάφορα θέματα της πολιτιστικής μας ζωής, είναι συμμέτοχος σ’ αυτή την προσπάθεια. Όπως είπε, τους έδωσε τη δυνατότητα μέσα από μία καλή προσφορά να φθάσει αυτό το βιβλίο σε όλα τα σχολεία του νησιού και του νομού μας.
Από την πλευρά του, ο κ. Κασέρης ευχαρίστησε τον βουλευτή, ο οποίος είχε και την πρωτοβουλία, αντί στεφάνου, στη μνήμη του Βαγγέλη Παυλίδη να δώσουν τα βιβλία αυτά στις βιβλιοθήκες των σχολείων και έπειτα από συνεννόηση με την οικογένεια Παυλίδη, το προσφέρουν σε ειδική τιμή και από τις δικές του εκδόσεις με μεγάλη χαρά γι’ αυτό τον σκοπό, γιατί πιστεύει ότι το βιβλίο αυτό πρέπει να υπάρχει σε όλα τα σχολεία της Δωδεκανήσου.

Ο κ. Παπαδομαρκάκης, βέβαια, ευχαρίστησε και τους δύο για την πρωτοβουλία και είπε ότι το βιβλίο αυτό είναι η αληθινή ιστορία της Ρόδου, για τους Ιππότες, τους Έλληνες, τους Τούρκους, τους Πειρατές και θα είναι πολύ χρήσιμο για τους μαθητές όχι μόνο του γυμνασίου και του λυκείου αλλά και των δημοτικών σχολείων. 
Σημειώνεται ότι το βιβλίο έχει εκδοθεί σε πέντε γλώσσες, ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά, ιταλικά και ρωσικά και, μάλιστα, ο κ. Κασέρης μαζί με τον Βαγγέλη Παυλίδη το είχαν παρουσιάσει στη Ρωσία.

Το όνειρο του Μουσείου
Με αφορμή την πρωτοβουλία αυτή, ο κ. Γάκης επαναφέρει την προσπάθεια για την ίδρυση του Εθνικού Μουσείου Γελοιογραφίας ή ενός παραρτήματός του στη Ρόδο, στη μνήμη του μεγάλου γελοιογράφου.
Όπως είπε, λοιπόν, χθες, η τιμή προς τον Βαγγέλη Παυλίδη δεν σταματάει εδώ αφού του είχε υποσχεθεί και θα το προσπαθήσει με όλες του τις δυνάμεις, να φθάσουν στην υλοποίηση του Εθνικού Μουσείου Γελοιογραφίας στη Ρόδο ή ενός παράρτηματός του, «που είναι μία υπόσχεση προς τον ίδιο που το είχε όνειρο και οφείλουμε να το υλοποιήσουμε σαν κοινωνία γιατί ήταν μία μεγάλη προσωπικότητα και μέσα από αυτό θα συνεχίσει να προσφέρει στην πολιτική ζωή της Ρόδου», κατέληξε.
Σημειώνεται ότι, πέρα από τις ενέργειες που γίνονται σε πολιτικό επίπεδο, αυτή την περίοδο δημιουργείται μία σελίδα στο facebook, όπου οι φίλοι του Βαγγέλη Παυλίδη και οι υποστηρικτές της προσπάθειας θα μπορούν να δηλώσουν τη στήριξή τους ώστε να υπάρξει και μία πίεση από την κοινωνία για να γίνει αυτό το όνειρο πραγματικότητα.