Έκθεση ζωγραφικής μαθητών της Ρόδου για την ειρήνη

Με μία έκθεση ζωγραφικής μαθητών της Ρόδου που έχει ως θέμα την ειρήνη, γιορτάζει φέτος, εβδομήντα χρόνια από την ίδρυσή του, την Πρωτομαγιά, το Εργατικό Κέντρο της Ρόδου.

Για τις φετινές εκδηλώσεις, παραχώρησαν χθες συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος του ΕΚΡ κ. Σάββας Χατζησάββας, ο Πρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου κ. Ανδρέας Μαρίνος και μέλη της Διοίκησης των δύο φορέων.
Ξεκινώντας ο κ. Χατζησάββας θύμισε ότι, φέτος, το ΕΚΡ γιορτάζει τα 70 χρόνια ζωής, δράσης και αγώνα και θα οργανώσουν αρκετές εκδηλώσεις για να τιμήσουν αυτό το γεγονός. Αρχής γενομένης, λοιπόν, από τη σημερινή εκδήλωση για την Πρωτομαγιά που, σε συνεργασία με την Α’ ΕΛΜΕΔ, διοργανώνουν έκθεση ζωγραφικής με έργα παιδιών για να τιμήσουν αυτή την ημέρα.
Εκτός, όμως, από την έκθεση αυτή, θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη συγκέντρωση στο ΕΚΡ με ομιλίες για το νόημα της σημερινής ημέρας από τους εκπροσώπους των Σωματείων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ενώ στο τέλος θα λάβει χώρα μουσική εκδήλωση με ντόπιους καλλιτέχνες. 

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του ΕΚΡ, απηύθυνε κάλεσμα προς όλους τους εργαζόμενους της Ρόδου, τους άνεργους, τους νέους, τους συνταξιούχους, να πάρουν μαζικά μέρος στη σημερινή συγκέντρωση που είναι έχει προγραμματιστεί για τις 10:30 το πρωί, αφού εκτός από μία εκδήλωση πολιτισμού είναι και μία εκδήλωση διαμαρτυρίας και ένα βήμα μέσα από το οποίο θα αναδείξουν τα ιδιαίτερα προβλήματα των εργαζομένων αυτή την περίοδο.
Ευχαρίστησε, ακόμη, την Α’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου καθώς και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημά τους να οργανωθεί αυτή η έκθεση, η οποία βάζει τον προβληματισμό και το νόημα των αγώνων των εργαζομένων μέσα στα σχολεία.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕΔ, είπε ότι η έκθεση αυτή, που έγινε σε Γυμνάσια και Λύκεια της Ρόδου, είναι ένα σημαντικό γεγονός για την τοπική κοινωνία αφού έρχεται να τιμήσει με τον καλύτερο τρόπο ουσιαστικά την προσφορά του εργατικού κινήματος στη διαμόρφωση της οικονομικής ζωής της περιοχής μας και γενικότερα στην ανάπτυξη που υπάρχει. 
Η άλλη εικόνα είναι το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή η νεολαία σήμερα αντιμετωπίζει πολλά και σημαντικά προβλήματα, καθώς χιλιάδες Έλληνες που αποτελούν τη μεγαλύτερη και την πιο αξιόλογη παραγωγική δύναμη στη χώρα, έχουν φύγει και προσφέρουν αυτά που σπούδασαν στην Ελλάδα, με κόστος των οικογενειών αλλά και του ελληνικού δημοσίου, σε άλλες χώρες όπου και διαπρέπουν. Έτσι-συνέχισε ο κ. Μαρίνος-δεν δίνεται καμία προοπτική στη χώρα για ανάκαμψη, αφού τα μυαλά και το έμψυχο υλικό αποτελεί το πιο σημαντικό στοιχείο.

Το δεύτερο είναι η απουσία ίσων ευκαιριών, οι μισθολογικές ανισότητες, οι διακρίσεις στο χώρο της εργασίας, πολλές φορές η σωματική και η λεκτική βία η οποία ασκείται στην εργασία, το δύσκολο οικογενειακό περιβάλλον κτλ., όλα αυτά καταδεικνύουν ότι πολλά τα οποία αποτελούσαν κατακτήσεις του εργατικού κινήματος, σήμερα αμφισβητούνται.

Η έκθεση ζωγραφικής που οργάνωσαν με πολύ μεγάλη προθυμία όλα τα γυμνάσια και λύκεια και με υποστήριξη της Β’ βάθμιας εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, ήταν μία πολύ καλή ιδέα, είπε ακόμη, που πήραν από τον κ. Χατζησάββα ώστε να μπορέσουν τα παιδιά μέσα από τη ζωγραφική να δώσουν μία εικόνα, μέσα από μία διαφορετική εκπαιδευτική διαδικασία, όπου με έναν πιο εμπειρικό αλλά και ταυτόχρονα πιο δημιουργικό τρόπο οι μαθητές προσεγγίζουν ζητήματα που έχουν σχέση με το εργατικό κίνημα, με την εργασία αλλά και με την ειρήνη. Το βασικό, δηλαδή, της έκθεσης αυτής είναι το βιωματικό στοιχείο όπως αυτό εκφράζεται μέσα από τα έργα των παιδιών.
Σημειώνεται ότι η έκθεση αποτελείται πάνω από 65 έργα παιδιών τα οποία εκτίθενται στο ισόγειο του ΕΚΡ και θα λειτουργεί για το κοινό το επόμενο διάστημα.