Φέτος στη Ρόδο θα πούμε  το... νερό νεράκι

Νέα δεδομένα σε ό,τι αφορά την ξηρασία και τα επακόλουθά της στο νησί της Ρόδου, διαμορφώνονται με βάση τα στοιχεία των βροχοπτώσεων για τον μήνα Απρίλιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που απέστειλε στη ΡΟΔΙΑΚΗ ο συμπατριώτης μας κ. Σεραφείμ Χριστοδούλου, (Πτυχιούχος Περιβαλλοντολόγος, με κατεύθυνση Μετεωρολογίας και συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών)  σύμφωνα με το δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο νησί, καταγράφηκαν οι ακόλουθες βροχοπτώσεις σε περιοχές της Ρόδου:

 Έμπωνας 11.6 χιλιοστά, Κατταβιά 7.8 χιλιοστά, πόλη 3.8 χιλιοστά ενώ στην Λίνδο δεν έριξε ούτε... σταγόνα με 0.0 χιλιοστά.

 Στο σύνολο του νησιού, τον Απρίλιο του 2018 υπήρξε απώλεια υετού της τάξης του 21% σε σχέση με τον μέσο όρο για εκείνο τον μήνα. Σημειώνεται ότι η φυσιολογική ποσότητα κατακρημνίσεων, κατά μέσο όρο, στο νησί της Ρόδου για τον Απρίλο είναι 27.8 χιλιοστά

Απο πλευράς μέσων θερμοκρασιών, ο Απρίλιος 2018 κυμάνθηκε σε θερμά επίπεδα. Το νησί ήταν θερμότερο του συνηθισμένου κατά 2.3 Βαθμούς Κελσίου (18.9 βαθμοί Κελσίου σύνολο νήσου Ρόδου για τον Απρίλιο 2018 έναντι 16.6 βαθμοί Κελσίου από τα κλιματολογικά δεδομένα (μέσος όρος προηγούμενων 30 ετών) για τον ίδιο μήνα στην Ρόδο).

Σε γενικές γραμμές παρατηρείται ότι και ο Μάρτιος αλλά κυρίως ο Απρίλιος έχει βάλει σε ρυθμό πρώιμου καλοκαιριού, τόσο από πλευράς θερμοκρασίας όσο και από πλευράς βροχοπτώσεων, ολόκληρο το νησί. Σημειώνεται ότι τέτοιες συνθήκες έχουμε φυσιολογικά αρχές Ιουνίου με την έναρξη του καλοκαιριού.

Η επιφανειακή θερμοκρασία της θάλασσας Ρόδου παρουσιάζεται θερμότερη σε σχέση με πέρυσι την ίδια περίοδο (λόγω του ήπιου, με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας, χειμώνα). Αυτήν την περίοδο η επιφανειακή θερμοκρασία θαλάσσης στη Ρόδο είναι στους 22 Βαθμούς Κελσίου με τάση περαιτέρω θέρμανσης.

Για το επόμενο χρονικό διάστημα μέχρι και την 7η Μαΐου 2018 δεν αναμένονται βροχοπτώσεις με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται σε θερμά για την εποχή επίπεδα στους 25-29 βαθμούς Κελσίου.

Όπως επισημαίνει ο κος Χριστοδούλου, ενόψει και της τουριστικής περιόδου, οι υδροφόροι ορίζοντες του νησιού αναμένεται να δοκιμαστούν πάρα πολύ στα αποθέματά τους και πιθανά προβλήματα υδροδότησης ενδέχεται να εμφανιστούν στα χωριά μας.  Η λελογισμένη κατανάλωση νερού συνιστάται για όσο το δυνατόν εξοικονόμηση νερού στα υπόγεια αποθέματα του νησιού.