Στο κυνήγι των… διαμαντιών η Κυριακοπούλου

Η ένατη χρονιά της σειράς αγώνων Diamond League είναι προ των πυλών και αναμένεται και φέτος να είναι ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της σεζόν. Δώδεκα στάσεις (δώδεκα βασικοί αγώνες και δύο τελικοί) τριάντα δύο αγωνίσματα με βαθμολογία και ισάριθμοί νικητές, που θα έχουν την ευκαιρία να μαγέψουν με την παρουσία τους.

Η αρχή θα γίνει σήμερα στην Ντόχα, εκεί όπου θα είναι και οι δύο Ελληνίδες πρωταθλήτριες του επί κοντώ, η Κατερίνα Στεφανίδη και η Νικόλ Κυριακοπούλου. 

Η Στεφανίδη μετά την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στο Μπέρμιγχαμ, πέρασε μεγάλο διάστημα στην αποκατάσταση, προκείμενου να δώσει τέλος στο πρόβλημα τραυματισμού που κουβαλά εδώ και μήνες και πλέον δείχνει έτοιμη να μπει δίχως ενοχλήσεις στον αγωνιστικό χώρο.

Η κορυφαία κατά κοινή ομολογία άλτρια του επί κοντώ της τελευταίας τριετίας είναι η νικήτρια στη συνολική βαθμολογία τα δύο περασμένα έτη, τίτλο που θα επιδιώξει να κατακτήσει και φέτος. Παράλληλα η Στεφανίδη ξεκινάει τη χρονιά με μεγάλο στόχο την κατάκτηση ενός μεταλλίου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Βερολίνου.

Με υψηλές προσδοκίες ανοίγει τη σεζόν και η Νικόλ Κυριακοπούλου, που τον χειμώνα επέστρεψε στην αγωνιστική δράση, οχτώ μήνες από τη γέννηση της κόρης της. Η αθλήτρια του ΑΓΕΣ Κάμειρος 2009 στη διάρκεια της χειμερινής σεζόν ανέβηκε πάνω από τα 4,65 μ. και έδειξε να ανακάμπτει.

Η Σάντι Μόρις αναμένεται για μία ακόμη χρονιά να είναι η βασική αντίπαλό της Στεφανίδη, κάτι που θα φανεί και στην Ντόχα. Στο πρώτο Diamond League της σεζόν ξεχωρίζουν ακόμη η Κέιτ Ναζεότ (ΗΠΑ), η Χόλι Μπράντσόου (Μ. Βρετανία), αλλά και η Άλισον Νιούμαν (Καναδάς).

Από το 2017 οι αγώνες μπήκαν σε νέα εποχή με τους νικητές να προκύπτουν από τους τελικούς. 
Στις 12 διοργανώσεις στη διάρκεια της σεζόν, οι αθλητές και οι αθλήτριες πρέπει να συγκεντρώσουν βαθμολογία ώστε να προκριθούν στους τελικούς. Εκεί το… βαθμολογικό κοντέρ μηδενίζει και πλέον νικητής αναδεικνύεται ο νικητής στο καθένα από τα 32 αγωνίσματα σε Ζυρίχη και Βρυξέλλες.
Με τον τρόπο αυτό η IAAF πέτυχε την ενίσχυση των τελικών, που πλέον μοιάζουν με μίνι Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Παράλληλα από πέρυσι άλλαξε και ο τρόπος στη βαθμολογία κι έτσι τους απαραίτητους βαθμούς συγκεντρώνουν πλέον οι οχτώ πρώτοι (8 β. ο 1ος, 7 ο 2ος 6 ο 3ος, 5 ο 4ος, 4 ο 5ος, 3 ο 6ος, 2 ο 7ος, 1 ο 8ος).