Οριστική ταφόπλακα στον νησιωτικό ΦΠΑ διά στόματος Αλέξη Τσίπρα

Διαψεύστηκαν οι ελπίδες των νησιωτών ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα ανακοίνωνε την παραμονή των νησιών του Βορείου Αιγαίου στον μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α. από το βήμα του 14ου Περιφερειακού Συνεδρίου που έγινε στη Μυτιλήνη. (Παρόμοιες ελπίδες υπήρχαν και για το συνέδριο της Ρόδου αλλά αποδείχθηκαν ότι ήταν αβάσιμες).

Ο Πρωθυπουργός παρά τις ασφυκτικές πιέσεις των νησιωτών έκανε λόγο για μνημονιακή υποχρέωση της χώρας απέναντι στους θεσμούς προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση με την ψήφιση του μεταφορικού ισοδύναμου έρχεται να θεσπίσει ένα μέτρο που αποτελεί πάγιο αίτημα των νησιωτών και που θα μειώσει την ανισότητα μεταξύ της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας.
Της εξαγγελίας του Πρωθυπουργού προηγήθηκαν δυναμικές κινητοποιήσεις σε Χίο και Λέσβο, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η καταστροφική πολιτική σε βάρος των νησιωτών την ώρα που τα νησιά σηκώνουν δυσανάλογα το φορτίο της διαχείρισης του μεταναστευτικού.

Το προηγούμενο διήμερο σχεδόν στο σύνολό τους οι φορείς των νησιών της Περιφέρειας είχαν τοποθετηθεί υπέρ της διατήρησης των χαμηλών συντελεστών φορολόγησης, δηλώνοντας δύσπιστοι απέναντι στις εξαγγελίες της Κυβέρνησης για πιλοτική εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου που όπως ανέφεραν σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντισταθμίσει το πλήγμα της απώλειας του μειωμένου ΦΠΑ στις νησιωτικές οικονομίες.
Αναφερόμενος στη νησιωτικότητα ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι εξετάζεται από την Κυβέρνηση τόσο η εφαρμογή της ρήτρας νησιωτικότητας σε ένα σύνολο νόμων. Ο πρωθυπουργός απέφυγε να μιλήσει ξεκάθαρα για τον νησιωτικό ΦΠΑ χρησιμοποιώντας τη φράση "φορολογική πολιτική". 

«Ολοκληρώνουμε ταυτόχρονα  τη δημιουργία ερευνητικού ινστιτούτου στο Βόρειο Αιγαίο. Θέλω όμως να είμαι ξεκάθαρος βρήκαμε δεσμεύσεις απέναντι στη φορολογική πολιτική, δεσμεύσεις από το mail Χαρδούβελη και από αυτούς που σήμερα μας κουνάνε το δάχτυλο. Μπορεί οι δεσμεύσεις που μας επέβαλαν να είναι επώδυνες όμως αυτό θα μας βοηθήσει να επιτύχουμε τον στόχο μας που δεν είναι άλλος από την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια χωρίς επιπλέον δεσμεύσεις», είπε ο Αλ. Τσίπρας κλείνοντας κάθε διάλογο για το μέλλον του νησιωτικού Φ.Π.Α..  

Xριστιάνα Καλογήρου: "Δεν μας ακούτε"
«Δεν μας ακούτε». Έτσι έκλεισε την ομιλία της η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου, προχθές στο 14ο Συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση που έγινε στη Μυτιλήνη, με την παρουσία του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα.
Στην ομιλία της η Χριστιάνα Καλογήρου αποτύπωσε την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και με έμφαση υπογράμμισε την επείγουσα αναγκαιότητα να αντιμετωπιστούν τα εξής 2 μεγάλα ζητήματα:
Η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά. Όπως είπε αυτό αποτελεί αναγκαία και ανυπέρβλητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη στα νησιά μας.

Το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Ειδικότερα για το προσφυγικό-μεταναστευτικό αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης των Υπηρεσιών Ασύλου. Στην ανάγκη άμεσης αποσυμφόρησης των νησιών. Στην ανάγκη φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων. Στον έλεγχο και συντονισμό της λειτουργίας των ΜΚΟ. Κλείνοντας την ομιλία της η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου είπε τα εξής:
«….Αυτή είναι μια εικόνα, μια περιγραφή. Η περιγραφή μιας πραγματικότητας που είναι πάντα άλλο να την παρατηρείς, και άλλο να τη βιώνεις. Άλλο να συζητάς γι’ αυτήν και άλλο να τη ζεις στην καθημερινή της διάσταση. Γι’ αυτό θα έλεγα, κύριε Πρόεδρε, μιλώντας από εδώ, μεταφέροντας και διερμηνεύοντας τη φωνή, την ανησυχία, την αγωνία, την αγανάκτηση, ακόμη και τον φόβο του τόπου μας που ποικιλότροπα δοκιμάζεται, θα έλεγα, κύριε Πρόεδρε, «Δεν μας Ακούτε».

Δεν μας ακούτε, κύριε Πρόεδρε, με την προσοχή που πρέπει, με το ενδιαφέρον που επιβάλλεται, με την προσήλωση που απαιτεί η στιγμή. Έχουμε συχνά όλοι εμείς εδώ την αίσθηση ότι αυτό που εμείς βιώνουμε μοιάζει καμιά φορά σαν ξένο, σαν ξένο και μακρινό. Και αυτό δεν έχει αναφορά ειδικά στο πρόσωπό σας. Στην Κυβέρνηση της Χώρας απευθύνομαι, που πολλές φορές ό,τι φεύγει από την επικαιρότητα παίρνει μαζί και την προσοχή της.

Κυρίες και κύριοι, όπως σημείωσα περήφανα πριν από λίγο, θα το επαναλάβω και εδώ. Το Βόρειο Αιγαίο είναι η δύναμη των ανθρώπων του. Όπως και χθες έτσι και σήμερα, πορεύονται, πορευόμαστε, με μαχητικότητα, αξιοπρέπεια και αυτοπεποίθηση. Με τις αρχές μας σταθερές και τις αξίες μας οδηγό».