Πονοκέφαλο αποτελούν οι χωματερές στο νησί

Οι ανεξέλεγκτες χωματερές που εξακολουθούν να δημιουργούνται στη Ρόδο αποτελούν τον μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» για τις αρμόδιες Αρχές του νησιού καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, όπως αναδείχθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΤΟ) του Δήμου για την πρόληψη των πυρκαγιών, την ίδια στιγμή που αυτές τις ημέρες αναμένεται να εντατικοποιηθούν οι καθαρισμοί διαφόρων “ευαίσθητων” σημείων, αγροτικών και δασικών δρόμων.

Στην έναρξη της συνεδρίασης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ. Αγαπητός Πάλλας, ο οποίος και προήδρευσε, μίλησε για τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων Αρχών και υπηρεσιών και ενημέρωσε ότι από την ερχόμενη Τετάρτη πιάνουν δουλειά οι σαράντα διμηνίτες που έχουν προσληφθεί για την πυροπροστασία και θα ξεκινήσουν με τους καθαρισμούς.

Η τοποθέτηση του Διοικητή της ΠΥΡ κ. Ιωάννη Τσιτσικά, είναι, βέβαια, εκείνη που κάθε φορά δίνει το στίγμα για το που βρισκόμαστε. Ο ίδιος ξεκίνησε λέγοντας ότι πρέπει να σταματήσουν να τροφοδοτούνται αυτές οι χωματερές τις οποίες η Πυροσβεστική Υπηρεσία συναντάει συνέχεια. Σύμφωνα με τον ίδιο, αν ρίξει ένας σκουπίδια περνάει και άλλος και κάνει το ίδιο και στο τέλος γίνεται χωματερή. Ο Διοικητής της ΠΥΡ ήταν κατηγορηματικός λέγοντας ότι το πρόβλημα αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Στη συνέχεια, έθεσε το θέμα του οδικού δικτύου και όπως είπε υπάρχουν πάρα πολλοί δρόμοι στη Ρόδο, αγροτικοί και δημοτικοί, και η ΠΥΡ μπορεί να πάει σχεδόν παντού, όχι όπως σε άλλα νησιά. Το θέμα έχει να κάνει με τις βροχοπτώσεις και την έλλειψη συντήρησης με αποτέλεσμα πολλοί απ’ αυτούς να είναι αδιάβατοι και, όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν μπορούμε να επαναπαυόμαστε ότι θα πετάξουν και φέτος τα ελικόπτερα, τα αεροπλάνα κτλ. «Εάν δεν μπει η μπότα του πυροσβέστη στο πεδίο της πυρκαγιάς, καμία φωτιά δεν πρόκειται να σβήσει, μα όλος ο στόλος των αεροπλάνων και των ελικοπτέρων να έρθει στο σημείο!», τόνισε ο Διοικητής της ΠΥΡ.

Έτσι, κάθε χρόνο η ΠΥΡ ελέγχει τους δρόμους, κάνει τις απαραίτητες ενέργειες αλλά υπάρχει οικονομική δυσπραγία ως προς την πλήρη αποκατάστασή τους και ζήτησε να γίνουν παρεμβάσεις, τουλάχιστον στους δρόμους που οδηγούν στις ευαίσθητες περιοχές (σ.σ. αρχαιολογικούς χώρους, περιαστικά άλση κτλ.). Ανέφερε, ακόμη, ότι τα περιαστικά δάση είναι μεγάλο θέμα αφού βρίσκονται κοντά στην πόλη και υπάρχουν μέσα κατοικίες και σε πολλές περιπτώσεις τα δένδρα εφάπτονται στα σπίτια. Εάν σ’ αυτά δεν γίνουν σωστοί καθαρισμοί, υπάρχει επικινδυνότητα είπε ο κ. Τσιτσικάς. Κάτι άλλο που ζήτησε είναι η ενημέρωση του κόσμου η οποία, όπως είπε, πρέπει να εντατικοποιηθεί, παρά τις ενέργειες της Πολιτικής Προστασίας, αφού πολύς κόσμος δεν γνωρίζει ακόμα ποια είναι η αντιπυρική περίοδος.

Όσο αφορά στα χωματουργικά μηχανήματα, ο Διοικητής είπε ότι είναι πάντα υπέρ της πρόληψης αλλά στην απευκταία περίπτωση που ξεσπάσει μία πυρκαγιά, πρέπει άμεσα να έχουν στη διάθεσή τους χωματουργικά σε οποιοδήποτε σημείο του νησιού. Όπως είπε, έχει παρατηρήσει ότι σε ορισμένες περιοχές υπάρχει μία δυσπραγία για να έρθουν αμέσως. Γι’ αυτό πρέπει να γίνει σωστή διασπορά και να αυξηθεί ο στόλος των χωματουργικών, να επισκευαστούν κτλ., παρά τις δυσκολίες. Για τις εθελοντικές οργανώσεις, είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν περισσεύει κανένας» αφού τους θέλουν όλους και είναι άξιοι και αποτελεσματικοί. 

Από πλευράς 95 ΑΔΤΕ, την εκπροσώπησε ο Αντισυνταγματάρχης Παναγιώτης Γιαννόπουλος, ο οποίος είναι Τμηματάρχης τρεχουσών επιχειρήσεων της Μεραρχίας και υπεύθυνος για το σχέδιο «Ξενοκράτης». Όπως ενημέρωσε, ήδη η 95 ΑΔΤΕ από την 1η Απριλίου έχει ξεκινήσει τις εργασίες αποψίλωσης σε όλα τα στρατόπεδα της περιοχής οι οποίες θα ολοκληρωθούν μέχρι τις 10 Μαΐου. Επίσης, έχει ξεκινήσει ένας προγραμματισμός με τα μηχανήματα του στρατού και γίνονται αποψιλώσεις σε όλα τα φυλάκια, ιδιαίτερα εκείνα που έχουν πυρομαχικά και καύσιμα. Ήδη, από 1η Απριλίου έχουν σε ετοιμότητα δύο ωρών ένα λόχο πεζοπόρων για την άμεση υποστήριξη των πυροσβεστικών δυνάμεων σε περίπτωση πυρκαγιάς για να μπορέσει να προβεί στη φύλαξη για τυχόν αναζωπύρωση της έκτασης και σε χρόνο τεσσάρων ωρών έναν δεύτερο λόχο. 

Από πλευράς της ΕΛ.ΑΣ., ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής κ. Γιάννης Τσακιράκης, είπε ότι ο ρόλος τους είναι καθαρά επικουρικός προς την ΠΥΡ, στον τομέα της πρόληψης, και υποβοηθητικός.

Αίσθηση προκάλεσε στη συνέχεια η τοποθέτηση της εκπροσώπου της Διεύθυνσης Δασών, 
η οποία αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα με την έλλειψη προσωπικού που αντιμετωπίζει η Υπηρεσία και δεν μπορεί να κάνει προσλήψεις. Έτσι δεν θα χρησιμοποιήσουν ούτε τα χρήματα που τους διατίθενται για παρεμβάσεις πυροπροστασίας αφού δεν έχουν άτομα να βγάλουν την προκήρυξη. Η Υπηρεσία μπορεί να προσφέρει μόνο σε γνώσεις και να διαθέσει κάποιους δασοφύλακες για οδηγούς. Παράλληλα, επεσήμανε ότι έχουν πολλή δουλειά με την ανάρτηση των δασικών χαρτών που έχει ξεκινήσει ήδη και όλοι οι υπάλληλοι αυτή τη στιγμή ασχολούνται μ’ αυτό γιατί υπάρχει καταληκτική ημερομηνία που πρέπει να παραδοθούν και ακόμα έχουν να ελέγξουν 200 υποθέσεις.

Ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, κ. Νίκος Χατζηγεωργίου, καταρχήν επιβεβαίωσε την καλή συνεργασία των υπηρεσιών μεταξύ τους και θέλησε και εκείνος να επικεντρωθούν στις χωματερές γιατί, όπως τόνισε, το πρόβλημα αυτό πέρυσι “έφαγε” πολύτιμες δυνάμεις, καύσιμα κτλ. 

Όπως αναφέρθηκε, επίσης, χθες, η αντιπυρική περίοδος του 2017 ήταν μία από τις καλύτερες που είχαμε στο νησί. Συνολικά, εκδηλώθηκαν 23 αμιγώς δασικές πυρκαγιές, εκ των οποίων οι 10 ήταν από αμέλεια στη Ρόδο, 5 από αμέλεια στην Κάρπαθο και οι 8 από πρόθεση. Εκτός από αυτές, είχαμε 15 συμβάντα πυρκαγιών σε χωματερές από τα οποία τα 10 αποτελούσαν εμπρησμούς εκ προθέσεως, κάτι που αναδεικνύει και τον κίνδυνο που ελλοχεύει από αυτές τις χωματερές. 

Για τις χωματερές, πάντως, ο κ. Πάλλας είπε ότι, ήδη, ο Δήμος έχει ξεκινήσει καθαρισμούς σε τέτοιες περιπτώσεις, αρχής γενομένης από τον Έμπωνα, ωστόσο διαπιστώνουν ότι…σε μία εβδομάδα πάλι δημιουργείται η ίδια κατάσταση. Καθαρισμό έχουν κάνει και στην Κρητηνία ενώ θα ακολουθήσει ο Αρχάγγελος και άλλες περιοχές.

Σχετικά με τον καθαρισμό οικοπέδων εντός οικισμών, ο Δήμος όταν το αντιληφθεί, δίνει προθεσμία 15 ημερών στο διαχειριστή του χώρου να το καθαρίσει και όταν λήξει αυτή έχει δικαίωμα να το καθαρίσει μόνος του, επιδίδει το ποσό στον διαχειριστή και το κοινοποιεί στην ΠΥΡ που μπορεί να κάνει μήνυση. Στο σημείο αυτό, όμως, ο κ. Πάλλας αναφέρθηκε στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Δήμος με όσους διαχειριστές οικοπέδων δεν μένουν μόνιμα στο νησί ή ακόμα λείπουν στο εξωτερικό και υπάρχουν δυσκολίες στο να παρέμβει ο Δήμος. Μάλιστα, πέρυσι τους κοινοποιήθηκαν περίπου 120 τέτοιες περιοχές, 71 καθαρίστηκαν από τους ίδιους τους πολίτες και 55 από τη Διεύθυνση Καθαριότητας. Ο Διευθυντής της Υπηρεσίας, κ. Μάτσης, είπε ότι μέχρι στιγμής έχουν βρει 17 τέτοια ακίνητα και έχουν στείλει τη σχετική αλληλογραφία.