Ο Μιχάλης, που έφερε τρία χρυσά μετάλλια στην ποδηλασία σε μία εβδομάδα!

Ο Μιχάλης, που έφερε τρία χρυσά μετάλλια στην ποδηλασία σε μία εβδομάδα!

Ο Μιχάλης, που έφερε τρία χρυσά μετάλλια στην ποδηλασία σε μία εβδομάδα!

Pοδούλα Λουλουδάκη

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3019 ΦΟΡΕΣ

Ο πρωταθλητής Εφήβων Μιχάλης Τριομμάτης, που αγωνίζεται με αθλητές ΑΜΕΑ και αρτιμελείς

Να υπάρχουν αυτά τα παιδιά στη Ρόδο, αθλητές που ανεβαίνουν συνεχώς στα βάθρα, που φέρνουν τα χρυσά μετάλλια - τρία μέσα σε μία εβδομάδα - όπως έκανε τώρα ο Μιχάλης Τριομμάτης, πρωταθλητής Ελλάδος Εφήβων στην ποδηλασία και σκέφτεται αυτό το παιδί πώς θα μαζευτούν μερικά ακόμα ευρώ για να μπορέσει να πάει στους αγώνες;
Ένα παιδί με Άσμπεργκερ, που είναι αυτισμός, ο οποίος του έχει χαρίσει ταλέντα ζηλευτά, τον έχει κάνει πολύ έξυπνο, είναι σημαιοφόρος στο σχολείο του, είναι αριθμομνήμων, και είναι όμορφος στα 17 του ο Μιχάλης και καλό και πειθαρχημένο παιδί που, αν του περισσέψει λίγη ώρα, κάνει και delivery στην πιτσαρία του πατέρα του.
Ο πατέρας του Σίμος Τριομμάτης, μορφή της ποδηλασίας κι αυτός, είναι αφοσιωμένος στην αθλητική εξέλιξη του γιου του και την πάλη με τον αυτισμό που είναι συνεχής, αλλά στην περίπτωση του έχει γίνει σύμμαχός του για την επιτυχία.
Αγωνίζεται με τους ΑΜΕΑ αθλητές ποδηλασίας και τους κερδίζει, με τους αρτιμελείς αφού κι ίδιος είναι αρτιμελής και τους κερδίζει κι αυτούς, ένας νέος που έχει πολλά να δώσει στη χώρα του, κι έχει στόχο την Ολυμπιάδα.
Γι’ αυτόν με τις τόσες νίκες που γράφει συνεχώς η «Ροδιακή», έμαθα τι αντιμετωπίζει σε πρακτικό επίπεδο όταν είδα ένα χαρτί που κυκλοφόρησε από το διευθυντή του σχολείου του, τον Βασίλη Χριστινάκη, κι έγραφε ότι χρειαζόταν να συγκεντρωθούν 800 ευρώ για να τα καταφέρει να συμμετάσχει στους αγώνες, στους οποίους πήγε και έφερε 3 χρυσά μετάλλια! Πόσες φορές όμως θα πρέπει να κυκλοφορήσει αυτό το χαρτί; Και γιατί να γίνεται έτσι;

Πηγαίνεις στους αγώνες και κερδίζεις τους συναθλητές σου που είναι ΑΜΕΑ, κερδίζεις και τους αρτιμελείς! Έφερες τρία χρυσά μετάλλια μέσα σε λίγες ημέρες την προηγούμενη εβδομάδα!
Πήρα χρυσό μετάλλιο στο Πανελλήνιο Σχολικό Πρωτάθλημα Λυκείων της Ελλάδας που έγινε στη Λάρισα, μεταξύ αρτιμελών μαθητών. Δύο μέρες μετά διεξήχθη στην Κρήτη το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ΑΜΕΑ όπου κι εκεί πήρα το χρυσό. Τρία χρυσά πήρα συνολικά αυτές τις μέρες. Στόχος μου είναι η συμμετοχή μου στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εφήβων Αρτιμελών και μετά στο Πανελλήνιο Ατομικής Χρονομέτρησης Εφήβων. Και θέλω και να πετύχω τη συμμετοχή μου στη Βαλκανιάδα, τον Αύγουστο του 2018.

Ροδίτης είσαι, και με πολλά ταλέντα!
Γεννήθηκα εδώ, στην πόλη της Ρόδου, το 2000. Όταν ήμουν 3 ετών διαγνώστηκα στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, με αυτισμό υψηλής λειτουργικότητας (ΑSPERGER).
Σίμος Τριομμάτης: Το παιδί το κατάλαβε ένας τυφλός εκ γενετής ο Σωτήρης Κουμτζής από τη Θεσσαλονίκη. Έτρεχα μαζί του διπλό ποδήλατο από το 2001 έως το 2006. Το 2004 όταν εξασφαλίσαμε τη θέση στην Ολυμπιάδα μου είπε τι είχε καταλάβει για το παιδί. Μου είπε «τρέξ’ το, είναι στο φάσμα του αυτισμού, δεν στο είχα πει για να μη σου χαλάσω την ψυχολογία στους αγώνες...»! Hταν 2,5 χρονών και δεν μιλούσε, του φώναζα και δεν γυρνούσε αμέσως και γενικά έβαζε πολλά αντικείμενα στο στόμα του και ήταν υπερκινητικός. Υπάρχει και καλός αυτισμός, αυτό που έχει ο Μιχάλης. Πέρα από τους εργοθεραπευτές και τους λογοθεραπευτές στη Ρόδο, το κυνηγήσαμε στην Αθήνα. Θέλει πάρα πολύ δουλειά από το σπίτι και να μη φοβόμαστε να παραδεχτούμε τι είναι ο Μιχάλης. Όμως ευτυχώς που είναι έτσι το παιδί μας, τόσο συνεργάσιμο, τόσο υπάκουο, δεν λέει ποτέ ψέματα λόγω του αυτισμού, δεν σκέφτεται κάτι πονηρό, τόσο καλή ψυχή, αγαπάει τους πάντες.


Έχει ειδικές ικανότητες, είναι πολύ έξυπνος.
Είναι αριθμομνήμων, αριθμούς τηλεφώνων, αυτοκινήτων e-banking, ξαφνιάζει τους πάντες, από επτά χρονών μπορεί να οδηγήσει αυτοκίνητο... Από πέντε χρονών έκανε μότο κρος με 50άρι μηχανάκι, σε πίστα κανονικά. Τον έβγαλα γιατί φοβόμουν αν και ήταν απολύτως ελεγχόμενο. Έχει παρατηρητικότητα, μαζεύει πληροφορίες από το πρωί που θα ξυπνήσει για τα πάντα. Είναι άριστος μαθητής, με 20 καθαρό, σημαιοφόρος ήταν τώρα σε δύο παρελάσεις για το σχολείο του, το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο Ρόδου. Ξέρει πολλά για μηχανές, για το «Blue Star» με το οποίο ταξιδεύουμε συνέχεια για τους αγώνες, ξέρει τα πάντα για τις μηχανές του... Ναι μεν έχει αυτισμό, αλλά ο αυτισμός ανάλογα με το είδος και το στάδιο, έχει δυνατότητες που αν τις δουλέψεις όπως έγινε με το Μιχάλη, βγαίνει υπέρ σου. Αν ασχολείται με κάτι ένα παιδί και ασχοληθεί και ο Μιχάλης που έχει Άσμπεργκερ, ο Μιχάλης που έχει Άσμπεργκερ θα το φτάσει στο 100%.

Ήσασταν κι εσείς ποδηλάτης, οδηγός αθλητής, πανελληνιονίκης, με συμμετοχή σε πανευρωπαϊκά και παγκόσμια, αλλά και με συμμετοχή στην Ολυμπιάδα του 2004! Γι’ αυτό και ο Μιχάλης;
Ήμουνα κι εγώ ποδηλάτης, του το κόλλησα. Έχει εννέα χρόνια στην ποδηλασία. Ξεκίνησε με προπονητή τον Κυριάκο Κελεπέρα.
Μιχάλης Τριομμάτης
Ο προπονητής μου όταν με παρέλαβε, μου είπε: «Θέλεις να γίνεις ποδηλάτης, θα κάνεις ό,τι σου λέω. Με ζύγιζε και κάθε φορά που δεν ήμουν εντάξει με τη ζυγαριά αν και είχα ξυπνήσει πρωί για γυμναστική, μου έλεγε: «φεύγεις όπως είσαι...» ...Στον πρωταθλητισμό πρέπει να είσαι στρατιώτης. Το 2013 πήρα μέρος πρώτη φορά σε αγώνες με αρτιμελείς δηλαδή είμαι κι εγώ αρτιμελής, αλλά έχω Άσμπεργκερ, και πήρα μέρος και στους αγώνες ΑΜΕΑ. Έχω το δικαίωμα να αγωνίζομαι και στις δύο κατηγορίες, έχω δύο δελτία. Περιμένουμε το Άσμπεργκερ να γίνει κατηγορία και στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα υπάρχει κατηγορία από το 2013 όπως και σε άλλες πέντε χώρες. Οι έξι αυτές χώρες είναι σε συζήτηση με την Παγκόσμια Ομοσπονδία για ν’ ανοίξει η κατηγορία και στο εξωτερικό.
Σίμος Τριομμάτης
Ο Μιχάλης το 2014 έτρεξε με το «Ροδήλιο» στην κατηγορία Πανπαίδων, και βγήκε 98ος στους 100. Το 2015 αποφασίζουμε ν΄ αλλάξουμε ομάδα γιατί κάποιοι άνθρωποι παρά την ιδιαιτερότητα του Μιχάλη και τα 103 του κιλά πίστεψαν ότι μπορεί να επικρατήσει στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα και συγκεκριμένα στην ατομική χρονομέτρηση, πράγμα που κι εγώ ο ίδιος δεν μπορούσα να πιστέψω, κι έλεγα «τι μου λένε...» ...Τον πίστεψε ο Σπύρος Τάντης, προπονητής στην ομάδα «Μεσόγειος». Τότε κάποιοι έλεγαν στον προπονητή: «σοβαρή μεταγραφή πήρες, 105 κιλά αθλητή...» ...και κάποιοι τότε συναθλητές του έλεγαν ότι πρέπει να του κρεμάσουν στο ποδήλατο μπροστά μια πίτσα για να νιώθει ότι την κυνηγάει… Σημειωτέον εμείς έχουμε πιτσαρία και ο Μιχάλης στον όποιο ελεύθερο χρόνο έχει κάνει delivery.

Κι από εκεί και ύστερα, με σκληρή προπόνηση ξεκίνησες ν΄ ανεβαίνεις στα βάθρα Μιχάλη!
Στο πανελλήνιο πρωτάθλημα του 2016 πήρα μέρος στην κατηγορία Παίδων στην ατομική χρονομέτρηση, με παιδιά απ΄ όλη την Ελλάδα. Ήρθα 1ος από τους Ροδίτες και 19ος στη γενική κατάταξη, μεταξύ 70 μαθητών. Το 2017 πλέον υπό τις οδηγίες του προπονητή μου και με πειθαρχία κομάντο κατάφερα να τερματίσω 2ος στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων μεταξύ 40 αθλητών. Κάτι έγινε εκεί και επίσημα κατατάχτηκα στην 3η θέση. Και σ΄ ένα αγώνα πήγα εντελώς μόνος μου, στην Ανάβαση Φυλής, δεν είχα κανέναν βοηθό και ήρθα 2ος.

Τα έξοδα τα επιβαρύνεται η κάθε οικογένεια, πολύ μεγάλη η επιβάρυνση, πώς τα καταφέρνετε;
Πλέον από πέρυσι ο κάθε αθλητής δεν έχει καμία οικονομική στήριξη. Και για να πραγματοποιηθούν οι στόχοι αυτοί οι Μιχάλης χρειάζεται αγωνιστικά χιλιόμετρα, δηλαδή συμμετοχή σε αγώνες ανά την Ελλάδα.

Αυτό σημαίνει χρήματα, έξοδα… Πόσο στοιχίζει η συμμετοχή του Μιχάλη σ΄ έναν αγώνα;
Κάθε αγώνας που γίνεται εκτός Ρόδου στοιχίζει περίπου 900 ευρώ. Εισιτήρια καραβιού, μεταφορά αυτοκινήτου, βενζίνη, διαμονή, σίτιση. Πηγαίνει ο Μιχάλης κι ένας συνοδός. Κάθε μήνα είναι ένας τέτοιος αγώνας, ή κάθε 1,5 μήνα, συν τα πανελλήνια πρωταθλήματα που έχουν περισσότερα έξοδα γιατί είναι περισσότερες οι μέρες διαμονής. Και βέβαια ένας αθλητής σ΄ αυτό το επίπεδο χρειάζεται διαιτολόγο, ο εξοπλισμός του, το ποδήλατο, οι ρόδες, είναι πολύ ακριβό το άθλημα.
Μιχάλης Τριομμάτης
Θέλω εδώ να πω ευχαριστώ στο διευθυντή του σχολείου μου, τον Βασίλη Χριστινάκη που με προσέχει, με διευκολύνει γιατί κάνω και διπλές προπονήσεις την ημέρα και γυμναστική. Να ευχαριστήσω την ομάδα μου, τη «Μεσόγειο». Η Ελένη Τσαβαρή η Πρωταθλήτρια Ελλάδος στην ποδηλασία μ΄ έχει βοηθήσει πάρα πολύ. Έχει 22 πανελλήνιους τίτλους στα πόδια της, είναι η δεύτερη μαμά μου. Σ’ όποια ομάδα και να είμαι εγώ θα συμβουλεύομαι τον Σπύρο και την Ελένη. Και πρέπει να πω εδώ ότι έχω πολύ καλές σχέσεις με τους συναθλητές μου το Γιώργο Ζαχαριά 3ο Πανελληνιονίκη στα 200 μ. αγώνισμα πίστας και τον Αθανάσιο Παπαδόπουλο επίσης 3ο Πανελληνιονίκη στο αγώνισμα Κέριν πίστας.

Πότε χαλαρώνεις, κι όταν γίνεται αυτό τι σου αρέσει να κάνεις;
Δεν μ’ αρέσει να χαλαρώνω. Κάνω delivery στην πιτσαρία του πατέρα μου, από τα 13 μου με ηλεκτρικό μηχανάκι , κι αν δεν έχει πολύ δουλειά πηγαίνω στο μαγαζί του προπονητή μου, μηχανικού ποδηλάτων. Μόνο που κοιμάμαι νωρίς γύρω στις 22:30 και νωρίτερα και το καλοκαίρι για μένα δεν έχει θάλασσα γιατί έχω αγώνες…

Το όνειρό σου ποιο είναι Μιχάλη;
Η συμμετοχή μου στην Ολυμπιάδα!

Ο Μιχάλης με τον προπονητή του Σπύρο Τάντη (αριστερά), την πρωταθλήτρια Ελένη Τσαβαρή και τον πατέρα του Σίμο
Ο Μιχάλης με τον προπονητή του Σπύρο Τάντη (αριστερά), την πρωταθλήτρια Ελένη Τσαβαρή και τον πατέρα του Σίμο

Διαβάστε ακόμη

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής

Αυξημένοι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι στο κέντρο της Ρόδου το καλοκαίρι

Άφησε την Αδελαΐδα για να μεγαλώσει την οικογένειά της στη Λαχανιά

Όλγα Κεφαλογιάννη: Το 2024 θα είναι ακόμα μία εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό Tουρισμό

Γ. Χατζής: Πρέπει να καθίσουμε όλοι σε ένα τραπέζι και να συνθέσουμε ένα εθνικό σχέδιο υποδομών

Αντώνης Ζερβός: Ξεκίνησε ως «παιχνίδι» και κατέληξε ως στοίχημα με τον εαυτό μου

Ο ελληνικός Τουρισμός χρειάζεται εθνικό σχέδιο για να διατηρηθεί στην κορυφή, δηλώνει ο Γιάννης Ρέτσος