Μάνος Κόνσολας: «Στον αυτόματο πιλότο και η τουριστική εκπαίδευση. Χωρίς σχέδιο η κυβέρνηση σε ένα τόσο σημαντικό τομέα»

Επίκαιρη Ερώτηση με την οποία αναδεικνύει την έλλειψη σχεδίου της κυβέρνησης για την ουσιαστική αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης, κατέθεσε ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.

«Η κυβέρνηση αποδεικνύεται ότι δεν έχει σχέδιο στο συγκεκριμένο τομέα, εδώ και τρεισήμισι περίπου χρόνια, αφού δεν υπάρχει καμία ουσιαστική παρέμβαση στον τομέα της τουριστικής εκπαίδευσης», αναφέρει ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας.

Επισημαίνει, παράλληλα, ότι στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και στις σχολές με γνωστικό αντικείμενο τις σπουδές στον τουρισμό, δεν υπάρχει καμία αλλαγή.

Η κυβέρνηση, δέσμια των ιδεοληψιών της, ματαίωσε την ίδρυση και λειτουργία τμημάτων διοίκησης τουρισμού με έδρα τη Ρόδο και τη Ρέθυμνο, αλλά και την ίδρυση και λειτουργία αγγλόφωνων τμημάτων.

Στις ΑΣΤΕ δεν έγινε καμία προσπάθεια αναβάθμισης, αλλά και επικαιροποίησης, των προγραμμάτων σπουδών, προκειμένου να προσαρμοστούν στις σύγχρονες συνθήκες και να μετεξελιχθούν σε Ακαδημίες Τουριστικών Σπουδών με τη δημιουργία και αγγλόφωνων τμημάτων, ενώ δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για την αναβάθμιση της τουριστικής επαγγελματικής κατάρτισης και την εφαρμογή προγραμμάτων δια βίου εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης του κ. Κόνσολα:

Επίκαιρη ερώτηση

Προς Κυρία Υπουργό Τουρισμού

ΘΕΜΑ: «Αναβάθμιση της Τουριστικής Εκπαίδευσης»

Κυρία Υπουργέ,

Η αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης προσδίδει συγκριτικό πλεονέκτημα στο τουριστικό μας προϊόν.

Η κυβέρνηση, δείχνει να μην έχει σχέδιο στο συγκεκριμένο τομέα εδώ και τρεισήμισι περίπου χρόνια.

Πέρα από την επαναλειτουργία της σχολής ξεναγών δεν υπάρχει καμία ουσιαστική παρέμβαση στον τομέα της τουριστικής εκπαίδευσης.

Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και στις σχολές με γνωστικό αντικείμενο τις σπουδές στον τουρισμό, δεν υπάρχει καμία αλλαγή. Η κυβέρνηση δέσμια των ιδεοληψιών της, ματαίωσε την ίδρυση και λειτουργία τμημάτων διοίκησης τουρισμού με έδρα τη Ρόδο και τη Ρέθυμνο, αλλά και την ίδρυση και λειτουργία αγγλόφωνων τμημάτων.

Στις ΑΣΤΕ δεν υπήρξε καμία προσπάθεια αναβάθμισης, αλλά και επικαιροποίησης των προγραμμάτων σπουδών, προκειμένου να προσαρμοστούν στις σύγχρονες συνθήκες και να μετεξελιχθούν σε Ακαδημίες Τουριστικών Σπουδών με τη δημιουργία και αγγλόφωνων τμημάτων.

Απουσιάζουν, επίσης, πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση της τουριστικής επαγγελματικής κατάρτισης με την εφαρμογή προγραμμάτων δια βίου εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν, ενώ η χώρα μας έχει όλες τις προϋποθέσεις για να αποτελέσει το κέντρο της τουριστικής εκπαίδευσης στην περιοχή της Μεσογείου.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται η Κυρία Υπουργός

1. Τρεισήμισι χρόνια μετά την ανάληψη της ευθύνης της διακυβέρνησης της χώρας, ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για την αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου