Συγκινητική παρουσία του τελευταίου Δωδεκανήσιου ιερολοχίτη, του 93χρονου Γ. Λιναρδή, στη Σύμη

Συγκινητική παρουσία του τελευταίου Δωδεκανήσιου ιερολοχίτη, του 93χρονου Γ. Λιναρδή, στη Σύμη

Συγκινητική παρουσία του τελευταίου Δωδεκανήσιου ιερολοχίτη, του 93χρονου Γ. Λιναρδή, στη Σύμη

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 747 ΦΟΡΕΣ

«Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που βρίσκομαι σήμερα στη Σύμη. Στον νου μου έρχονται όλα όσα έζησα στις 8 Μαΐου 1945, όταν οι Γερμανοί παραδόθηκαν στους συμμάχους και τους Έλληνες ιερολοχίτες» δηλώνει ο 93χρονος Γιώργος Λιναρδής, ο τελευταίος εν ζωή Δωδεκανήσιος ιερολοχίτης, ο οποίος είχε σήμερα την ευκαιρία να συναντηθεί και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, που βρέθηκε στη Σύμη για τον εορτασμό της 73ης επετείου της παράδοσης της Δωδεκανήσου από τους Γερμανούς και ουσιαστικά του τέλους του παγκοσμίου πολέμου στις 8 Μαΐου 1945.

Ο Γιώργος Λιναρδής γεννήθηκε στη Χάλκη. Σε ηλικία μόλις 17 χρόνων ήταν συνεργάτης του λοχαγού Διογένη Φανουράκη. Όταν οι Γερμανοί σκότωσαν εκείνον, ο νεαρός αποφάσισε να δραπετεύσει από το νησί για να μη συλληφθεί.

Έτσι, μαζί με τους συντρόφους του Βασίλη Χαλικάκη, Κώστα Ζαμπετούλα και Κώστα Τσίμικα πήραν μια βάρκα και έβαλαν πλώρη για τη Σύμη, που είχε ήδη ελευθερωθεί από τους Βρετανούς και τους Έλληνες κομάντος. Κωπηλατούσαν για δύο μέρες και η θάλασσα τους παρέσυρε προς την Τήλο, όπου -για καλή τους τύχη- τους βρήκε εξαντλημένους το μικρό ελληνικό φορτηγό πλοίο «Καλαμάρα» και τους περισυνέλεξε. Το πλοίο τους μετέφερε στη Χίο, όπου, παρά το νεαρό της ηλικίας τους, κατάφεραν να ενταχθούν στον Ιερό Λόχο.

Μετά την εκπαίδευσή τους, ο Γιώργος Λιναρδής και οι άλλοι Χαλκίτες οδηγήθηκαν στη Mέση Ανατολή και ακολούθως στη Σύμη, όπου ήταν το ορμητήριο του Ιερού Λόχου στις επιχειρήσεις στα νησιά του Αιγαίου.

Ο Γιώργος Λιναρδής ήταν πρώτος σκοπευτής πυροβολαρχίας, γι αυτό και από μικρός απέκτησε προβλήματα ακοής. Πήρε μέρος σε επιχειρήσεις εναντίον των εχθρικών δυνάμεων στη Χάλκη, την Αλιμνιά, την Τήλο, αλλά και στη μεγάλη επιτυχημένη επιχείρηση των Βρετανών και των ιερολοχιτών με την ονομασία ΤΕΝΤ στον Μονόλιθο της Ρόδου στις 1 και 2 Μαΐου 1945.

Το τέλος του πολέμου βρήκε τον Γιώργο Λιναρδή στη Σύμη. Μετείχε, δε, στο άγημα των ιερολοχιτών που απέδωσε τιμές στον Γερμανό στρατηγό Όττο Βάγκενερ, όταν εκείνος έφτασε στο νησί για να υπογράψει στις 8 Μαΐου 1945, την παράδοση της Γερμανίας στις συμμαχικές δυνάμεις και τον Ιερό Λόχο.

Ο αδελφός του, Χαρίλαος, υπηρέτησε στο Πολεμικό Ναυτικό και δη στο αντιτορπιλικό «Ναυαρίνο», που πήρε μέρος στην απόβαση της Νορμανδίας.

Πρόσφατα, ο Γιώργος Λιναρδής τιμήθηκε από τον δήμο Ρόδου με την ευκαιρία του εορτασμού της 70ης επετείου της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα, όπως επίσης και από την κοινότητα Μονολίθου για τη συμμετοχή του στην επιχείρηση ΤΕΝΤ και γενικότερα για τους αγώνες του για την απελευθέρωση των ελληνικών νησιών.

Διαβάστε ακόμη

Δεκάδες και χθες οι προσκυνητές από τη Ρόδο που μετέβησαν στην Ιερά Μονή Πανορμίτη στη Σύμη

Να στελεχωθεί άμεσα το Κέντρο Υγείας ζητά ο δήμος Σύμης

Μεταφραστικό Εργαστήρι στο Πανορμίτειο Γυμνάσιο και Λυκειακές Τάξεις Σύμης από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Ξεκινούν άμεσα λιμενικά έργα στη Σύμη - Επίσκεψη κλιμακίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου

Ιστορική αποκατάσταση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των κοινόχρηστων χώρων και εκτάσεων του δήμου Σύμης

«Δεν θυμάμαι τίποτα, είχα πιει», δηλώνει ο 30χρονος που αποπειράθηκε να βιάσει 32χρονη σε καφέ στη Σύμη

Eπιστολή διαμαρτυρίας στον πρωθυπουργό

National Geographic: Προτείνει τη Σύμη ως τοπ προορισμό για έναν πολύ διαφορετικό λόγο