Με επιτυχία η συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Δωδεκανήσου

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Χαράλαμπος Κόκκινος ενημερώνει ότι πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και σε κλίμα συνεργασίας η συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Σ.Ο.Π.Π. της Περιφερειακής Ενότητας Δωδεκανήσου τη Δευτέρα 7.5.2018 και ώρα 12:00 μ.μ. παρουσία και του Συντονιστή της Α.Δ.Α. κ. Ν. Θεοδωρίδη.

Τα θέματα της συνεδρίασης ήταν:

1. Χαρτογράφηση κινδύνου δασικής πυρκαγιάς και «ευπαθών» περιοχών ανά νησί της ΠΕ Δωδεκανήσου με βάση τα στοιχεία των τελευταίων ετών.  

2. Δράσεις πρόληψης και πυροπροστασίας που έχουν γίνει.

3. Καθαρισμοί βλάστησης για τη μείωση του κινδύνου, πρόοδος εργασιών Δήμοι - Περιφέρεια - Δ. Δασών. Συντήρηση δικτύων διανομής ΔΕΔΔΗΕ - πρόοδος εργασιών ΔΕΔΔΗΕ

4. Μέτρα για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς από τη λειτουργία Χώρων Ανεξέλεγκτης Εναπόθεσης Αστικών Απορριμμάτων που ανήκουν στους ΟΤΑ Α’. Προβλήματα που προέκυψαν κατά την προηγούμενη αντιπυρική Περίοδο και προτεινόμενες λύσεις.

5. Μέτρα για την αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιάς από την εκτέλεση γεωργικών και άλλων εργασιών περιορισμένης έκτασης στην ύπαιθρο. Ενεργοποίηση επιτροπών βόσκησης, Επιτροπών ανεπιτήρητων ζώων.

6. Επιτήρηση «ευπαθών περιοχών» – Μικτές Περιπολίες. Επάνδρωση πυροφυλακείων της πρώην Δασικής Υπηρεσίας.

7. Συνεργασία φορέων με το Πυροσβεστικό Σώμα και Π.Ν.Αι. για τη διάθεση υλικών και μέσων.

8. Οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών λόγω δασικής πυρκαγιάς. Δασικοί δρόμοι, τουριστικές περιοχές σε δάσος χωρίς εναλλακτικές εξόδους διαφυγής σε Ρόδο και Κω  

9. Κινητοποίηση και συντονισμός Εθελοντικών Οργανώσεων. Κατάσταση εθελοντικών ομάδων ανά νησί. Καμπάνια Ενημέρωσης Μόνιμων κατοίκων και παραθεριστών - Προγραμματισμός

Πραγματοποιήθηκε ουσιαστική συζήτηση για θέματα που αφορούν τη νέα αντιπυρική περίοδο (1.5.2018 - 31.10.2018) κι έγινε καταγραφή προβλημάτων, δρομολογήθηκαν λύσεις, επικεντρώθηκαν οι στόχοι και οι διεκδικήσεις προς την κεντρική εξουσία και ανανεώθηκε το πνεύμα καλής συνεργασίας μεταξύ των συνεργαζομένων φορέων.

Ο κ. Χ. Κόκκινος ζήτησε να πραγματοποιηθούν άμεσα συνεδριάσεις των Συντονιστικών Τοπικών Οργάνων (Σ.Τ.Ο.) όλων των δήμων της Δωδεκανήσου, επιτάχυνση των προληπτικών μέτρων κι έργων για την αντιπυρική περίοδο από τους φορείς και τις συναρμόδιες Υπηρεσίες και διαρκή επαγρύπνησή τους. Συμφωνήθηκε να υπάρχει εξακτίνωση της ενημέρωσης για θέματα Πολιτικής Προστασίας με τη συνεργασία δήμων, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και εθελοντών.

Τέλος ευχαρίστησε τις εθελοντικές οργανώσεις, το Σύλλογο Χωματουργών Ρόδου, και όλους τους συμμετέχοντες στο Σ.Ο.Π.Π. για τη διαρκή βοήθεια και ενημέρωσε για τις ενέργειές του για τον ερχομό εναερίων μέσων πυρόσβεσης και πυροσβεστικών οχημάτων στα μικρά νησιά που δε διαθέτουν Πυροσβεστικές Υπηρεσίες.