Συνταξιούχοι: Αυτές δεν είναι συντάξεις είναι εξευτελισμός

«Εξαφάνισαν κυριολεκτικά τις συντάξεις!», λένε οι συνταξιούχοι οι οποίοι ήδη έχουν ξεκινήσει κινητοποιήσεις, που αναμένεται να κορυφωθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ζητώντας την απόσυρση του νόμου Κατρούγκαλου, όπως δήλωσε, χθες, από τη Ρόδο όπου βρέθηκε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας συνταξιούχων του ΙΚΑ και των συνταξιοδοτικών οργανώσεων κ. Δήμος Κουμπούρης.

Ο τελευταίος, βρέθηκε χθες στη Ρόδο εκπροσωπώντας τους συνταξιούχους του ΙΚΑ και τη συντονιστική επιτροπή αγώνα των συνταξιοδοτικών οργανώσεων, στο πλαίσιο περιοδείας του σε διάφορες πόλεις όπου πραγματοποιούνται συνελεύσεις των συνταξιούχων και έγινε αντίστοιχη στο ξενοδοχείο «Πλάζα».

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αμέσως μετά στο Δημαρχείο, πλαισιωμένος από την Πρόεδρο του τοπικού συλλόγου κα Γεωργία Φαρμακίδου και τον κ. Πάρη Παπαθεοδώρου, ο κ. Κουμπούρης ανέφερε ότι τα προβλήματα είναι πάρα πολύ μεγάλα και είπε χαρακτηριστικά:

«Ξέρετε ότι τα δικαιώματα που μας έχουν αφαιρέσει κυβερνήσεις στις συντάξεις, στην υγεία, στα φάρμακα κτλ. έχουν τσακίσει τη ζωή μας. Η σημερινή κυβέρνηση, συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων, έρχεται να εφαρμόσει  καινούργια μέτρα πάνω σε αυτά που εφάρμοσαν οι προηγούμενες αλλά και η τωρινή κυβέρνηση, έρχεται να εφαρμόσει και το νόμο Κατρούγκαλου, ο οποίος είναι καταστρεπτικός με τον επαναϋπολογισμό της σύνταξης, με την αφαίρεση προσωπικής διαφοράς καθώς με τα οικογενειακά και την εφορία, σημαίνει ότι θα μας αφαιρέσουν τρεις με τέσσερις συντάξεις. Εμείς, τις συντάξεις μας τις πληρώσαμε, είναι δικά μας χρήματα, δεν… τις χρωστάμε σε κανέναν δανειστή, θα τις διεκδικήσουμε μέχρι το τέλος».

Γι’ αυτό, οργανώνουν έναν μαραθώνιο αγωνιστικών κινητοποιήσεων σε όλη την Ελλάδα και στην Αθήνα, με επισκέψεις δυναμικές, με συνταξιοδοτικές συγκεντρώσεις στα Υπουργεία, τα κόμματα, σε όλους τους φορείς εκείνους που είναι υπεύθυνοι γι’ αυτή την κατάσταση, και απαιτούν να αποδοθούν πίσω οι συντάξεις και ό,τι έχουν πληρώσει αφού είναι δικά τους χρήματα.

Πάγιο αίτημα των συνταξιούχων της χώρας είναι να μη γίνει καμιά περικοπή, να μην έχουμε κανέναν επαναϋπολογισμό στις συντάξεις, τις κύριες και τις επικουρικές, ούτε αφαίρεση του οικογενειακού, ούτε καμιά περικοπή στην υγεία και στα άλλα τους δικαιώματα. Και, βέβαια, στέλνουν το μήνυμα ότι θα διεκδικήσουν στο τέλος, ό,τι τους ανήκει γιατί δεν νομιμοποιούν στη συνείδησή τους ό,τι τους έχει αφαιρεθεί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο επαναϋπολογισμός για τους νέους συνταξιούχους, αυτοί που βγήκαν δηλαδή στη σύνταξη μετά τον πέμπτο μήνα του 2016 έχει ξεκινήσει. Για τους παλαιότερους συνταξιούχους θα ξεκινήσει από το 2019. Έτσι, οι ίδιοι βρίσκονται στο δρόμο του αγώνα και διεκδικούν να μην εφαρμοστεί αυτός ο νόμος, να καταργηθεί στο σύνολό του και να μην εφαρμοστεί ο επαναϋπολογισμός στις συντάξεις τους, ο οποίος θα είναι καταστρεπτικός.

Ήδη έχουν ξεκινήσει κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα και συνεχίζουν, στην Αθήνα έχει προγραμματιστεί για τις 15 Μαΐου και τον Ιούνιο θα γίνουν παναττικές συγκεντρώσεις, και το καλοκαίρι θα βρίσκονται επί ποδός και από τον Σεπτέμβρη θα ξεκινήσουν πανελλαδικές κινητοποιήσεις γι’ αυτά τα ζητήματα.

Όσο για το αν φέρνουν αποτέλεσμα οι κινητοποιήσεις, ο κ. Κουμπούρης είπε ότι, μέχρι τώρα με το κίνημα που έχουν αναπτύξει κατάφεραν να εμποδίσουν κάποια μέτρα και να δώσει πίσω η κυβέρνηση αυτές τις λεγόμενες παράνομες παρακρατήσεις όσον αφορά το ΑΚΑΓΕ ή την εισφορά αλληλεγγύης που περιμένουν την αναδρομική εφαρμογή της, καθώς επίσης τη διαφορά στις επικουρικές συντάξεις.

Και κατέληξε λέγοντας: «Μέχρι εδώ έχει φθάσει το κίνημά μας. Αν δυναμώσει, αν οι συνταξιούχοι πιστέψουν πραγματικά-και πρέπει να πιστέψουν-ότι θα δώσουν διέξοδο διεκδικώντας τα αιτήματά τους και δείχνοντας ότι τα διεκδικούν στο δρόμο, πράγματι τα πράγματα μπορούν ν’ αλλάξουν».

Σημειώνεται ότι οι μειώσεις που έχουν γίνει θεωρούνται καταστρεπτικές αφού στις μεγαλύτερες συντάξεις, αυτές που είχαν τα βαρέα και ανθυγιεινά κτλ. φθάνουν μέχρι και 45% στις κύριες ενώ στις επικουρικές φθάνουν μέχρι και το 82%(!). «Δηλαδή…εξαφάνισαν κυριολεκτικά τις συντάξεις μας!», είπε ο Πρόεδρος των συνταξιούχων τονίζοντας ότι πρόκειται για χρήματα πληρωμένα από τους ίδιους.

Τέλος, ανέφερε ότι όλα τα προβλήματα, που είναι πολλά, θα τα θέσει στη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Τσακαλώτο στις 15 Μαΐου.