Συμπληρωματικά έργα θα γίνουν στο λιμάνι της Σύμης

Παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, τελέστηκαν  την Τετάρτη 8 Μαΐου 2018 τα εγκαίνια  του έργου κατασκευή αποβάθρας στη θέση «Πέταλο», λιμένα Σύμης, αμέσως μετά τις εορταστικές εκδηλώσεις για την υπογραφή της παράδοσης της Δωδεκανήσου από τις Γερμανικές κατοχικές δυνάμεις στους Συμμάχους.

Η ολοκλήρωση του έργου προϋπολογισμού €5.800.000 καλύπτει πλήρως τόσο τις σημερινές όσο και τις μελλοντικές ανάγκες του νησιού για τον ελλιμενισμό σύγχρονων πλοίων στηρίζοντας τη διασύνδεση του νησιού. Ένα έργο με σπουδαίο αναπτυξιακό και κοινωνικό πρόσημο, αλλά και μεγάλης εθνικής σημασίας.

Το έργο, το οποίο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ από τον πρώην Περιφερειάρχη Γιάννη Μαχαιρίδη, περιλάμβανε τη δημιουργία προβλήτας (χερσαίου χώρου και ωφέλιμων κρηπιδωμάτων) συνολικής έκτασης 4,300 τμ. Η ανάδοχος εταιρία Ι. ΜΑΡΟΥΛΗΣ Α.Ε. παρέδωσε το έργο στις 31-12-2017.

Όπως σημείωσε ο κ Παυλόπουλος στην ομιλία του,  «στην Σύμη γίνεται ένα έργο το οποίο της ανήκει. Της το όφειλε η Πολιτεία» και συμπλήρωσε «τούτο το έργο αποδεικνύει τι πρέπει να κάνει το κεντρικό Κράτος απέναντι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.  Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ικανή να κάνει τα έργα, ιδίως, και να παίρνει αποφάσεις σε τοπικό επίπεδο, γιατί είναι πιο κοντά στον πολίτη από ότι είναι το Κεντρικό Κράτος. Αυτή είναι η ουσία της Αποκέντρωσης και της Αυτοδιοίκησης. Να την εμπιστευτείς την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

 

Ο οικοδεσπότης Δήμαρχος Σύμης Λευτέρης Παπακαλοδούκας ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου Μιχάλη Χριστοδούλου και  το Δήμαρχο Ρόδου Φώτη Χατζηδιάκο για τη συμβολή τους για την ολοκλήρωση του έργου, το οποίο θα συμβάλει τα μέγιστα στην εμπορική και οικονομική ανάπτυξη της Σύμης, αναβαθμίζοντας τη θέση της.

Ο κ. Χατζηδιάκος  συνεχάρη του συνεργάτες του για την ολοκλήρωση του έργου το οποίο διαχειρίστηκε και ως Αντιπεριφερειάρχης και στη συνέχεια ευχαρίστησε τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριο Σαντορινιό, για συνδρομή του στη χρηματοδότηση και την ολοκλήρωση του έργου, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.  

Ο κ. Χριστοδούλου  ευχαρίστησε ιδιαίτερα  το Δήμαρχο Ρόδου για την εμπιστοσύνη που του έδειξε, τονίζοντας πως «το έργο του λιμανιού της Σύμης δεν τελειώνει εδώ. Έχουν ολοκληρωθεί οι Λιμενικές εγκαταστάσεις. Υπάρχουν τα συνοδά έργα, όπως οι χερσαίες εγκαταστάσεις με τη μελέτη να είναι σε εξέλιξη καθώς και η βελτίωση βατότητας του δρόμου, με τη μελέτη προϋπολογισμού €1.000.000 να έχει ολοκληρωθεί».  

Ακολουθεί η ομιλία του Προέδρου του Λιμενικού Ταμείου κ. Μιχάλη Χριστοδούλου.

Ως  Πρόεδρος  του  Δ.Λ.Τ.Ν.Δ.   εκφράζοντας όλα τα μέλη του Δ.Σ. αλλά το προσωπικό του Λιμενικού Ταμείου, μπορώ να πω ότι είναι μια ξεχωριστή μέρα και για μας και μάλιστα είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή που συμπίπτουν τα εγκαίνια του έργου Κατασκευής Αποβάθρας στη θέση Πέταλο λιμένα Σύμη με τις εορταστικές εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα για την υπογραφή της παράδοσης της Δωδεκανήσου από τις Γερμανικές Κατοχικές δυνάμεις στους Συμμάχους,  ουσιαστικά η λύση του 2ου παγκοσμίου Πολέμου,  όπως είναι χαρά μας που μας τιμά με την παρουσία του  η Αυτού Εξοχώτης  ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας  κος Προκόπιος  Παυλόπουλος.

Η Σύμη αλλά και όλα τα Δωδεκάνησα έχουν μια ιδιαίτερη σχέση με το θαλάσσιο περιβάλλον και για αυτό το σκοπό προσπαθούμε να αναδείξουμε την σημασία του και τα πλεονεκτήματα που επιφέρει στην εμπορική και οικονομική ανάπτυξη τους.

Άλλωστε η Σύμη φημίζεται από αρχαιοτάτων χρόνων για την ναυτική της Δύναμη - τις ναυτικές τις ικανότητες και τους αέναους αγώνες που έχει δώσει ατρόμητη στο Αιγαίο.

Ήταν πάντοτε ένα νησί φάρος πολιτισμού και ιστορίας σ’ ένα σταυροδρόμι θαλασσών κυρίαρχη στην Μεσόγειο, που εξελίχθηκε μεγάλη εμπορική και ναυτική δύναμη στο Αιγαίο

Ως Δ.Λ.Τ.Ν.Δ. καλούμαστε σήμερα να διαφυλάξουμε μεν όλα αυτά που κληρονομήσαμε να προχωρήσουμε δε παραπέρα ανταποκρινόμενοι στις σύγχρονες απαιτήσεις που επιβάλλουν οι σημερινές κοινωνικοοικονομικές - εμπορικές συνθήκες

Διερευνούμε διαρκώς τρόπους και μεθόδους ανάπτυξης του θαλάσσιου τουρισμού στην περιοχή μας . Προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις σε όσους δραστηριοποιούνται στην θάλασσα, πάντοτε σε συνεργασία με την πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς.

Είναι επιβεβλημένη η συνεργασία όλων μας προκειμένου να δοθούν κίνητρα ποιοτικού και οικονομικού χαρακτήρα για να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί με τις υπόλοιπες αγορές αλλά και να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις των καιρών εκσυγχρονίζοντας τα Λιμάνια μας.

Το συγκεκριμένο έργο που σήμερα εγκαινιάζουμε έχει όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που προανέφερα και προπαντός είχε την ειλικρινή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων  για την υλοποίησή του.

Σκοπός του έργου είναι η  δημιουργία χερσαίου χώρου και ωφέλιμων κρηπιδωμάτων για την κάλυψη των σημερινών και μελλοντικών αναγκών του νησιού για τον ελλιμενισμό σύγχρονων πλοίων - τον διαχωρισμό ημεροπλοίων - πλοίων της γραμμής και μότορσιπς. Μας δίνεται η δυνατότητα να χωροθετήσουμε και να κατασκευάσουμε σύγχρονες χερσαίες εγκαταστάσεις - αποσυμφορείται  ο παραλιακός δρόμος από την ασφυκτική κίνηση που προκαλείται από την σημερινή λειτουργία του λιμανιού - υπάρχει η ευχέρεια ελιγμών από φορτηγά αυτοκίνητα - χώρος στάθμευσης για τους αναμένοντες, όπως επίσης χώρος στάθμευσης  έστω περιστασιακά για τις γενικότερες ανάγκες του νησιού - και το κυριότερο παραδίδουμε ένα λιμάνι άρτιο και ασφαλές.

Το σύνολο των κρηπιδωμάτων είναι 350 μέτρα και το λιμάνι καταλαμβάνει μια έκταση 4.300 τ.μ.

Η μελέτη του έργου συντάχθηκε από τον Δήμο Σύμης και εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο  με την με αριθμό 223 ομόφωνη απόφασή του στις 23-09-2010

Ο προϋπολογισμός της μελέτης ήταν 5.800.000,00€  . Η δημοπράτηση του έργου ανέδειξε ως ανάδοχο την εργοληπτική επιχείρηση Ι. ΜΑΡΟΥΛΗΣ Α.Ε. με μέση τεκμαρτή έκπτωση 28,73%.

Η σύμβαση υπογράφηκε στις 12-10-2012 με συνολική δαπάνη εργασιών 4.133.434,50€.

Η περαίωση των εργασιών έγινε στις 31-12-2017

Το έργο ήταν χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ και το 2015 από Εθνικούς πόρους  από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

 Σε αυτό το σημείο νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω όλους όσους συνέβαλαν για την ολοκλήρωση αυτού του  αναπτυξιακού έργου αλλά και για την άριστη συνεργασία που είχαμε κατά την διάρκεια του.

Το Υπουργείο μας το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την προτεραιότητα που δόθηκε ώστε να δοθούν οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις

Τον Δήμαρχο Σύμης για την αμέριστη συμπαράσταση του στην ολοκλήρωση του έργου και στο πρόσωπο του όλο το Δ.Σ. του Δήμου Σύμης αλλά και τους κατοίκους του

Να ευχαριστήσω τον πρώην Περιφερειάρχη Γιάννη Μαχαιρίδη που ενέ ταξε το έργο στο χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα ΕΣΠΑ

Τον πρώην Δήμαρχο Ρόδου Στάθη Κουσουρνά και προκάτοχό μου ως Πρόεδρο του Δ.Λ.Τ.Ν.Δ. που δημοπράτησε το έργο και υπέγραψε την σύμβαση.

Την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και την Δνση Αναπτυξιακού προγραμματισμού της Περιφέρειας

Όλες τις Υπηρεσίες για την άριστη συνεργασία που είχαμε κατά την εξέλιξη του έργου:

Το Υπουργείο Πολιτισμού – την Αρχαιολογία – την υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων  –  Το Λιμεναρχείο Σύμης - τους μελετητές του έργου

Τον Δντή της Υπηρεσίας του Δ.Λ.Τ.Ν.Δ κο Αξιώτη Επαμεινώνδα

-τον Προϊστάμενο Οικονομικών Υπηρεσιών κο Αντώνογλου Εμμανουήλ και  ιδιαιτέρως την αναπληρώτρια διευθύντρια των Τεχνικών Υπηρεσιών κα Δεληγιάννη Μαρίκα

-τους επιβλέποντες μηχανικούς της Υπηρεσίας

-και όλο το προσωπικό του Δ.Λ.Τ.Ν.Δ.

-Την ανάδοχο εταιρεία  Ι. Μαρούλης Α.Ε.

-Τον Δήμο της Ρόδου και ιδιαιτέρως το τμήμα επικοινωνίας Δημοσίων και Διεθνών σχέσεων για την οργάνωση της όλης εκδήλωσης.

Τέλος να ευχαριστήσω όλα τα μέλη του δ.σ. του Δ.Λ.Τ.Ν.Δ. που με τις ομόφωνες αποφάσεις τους βοήθησαν στο μέγιστο να ολοκληρωθεί το έργο,

-Να ευχαριστήσω ιδιαίτερα  τον Δήμαρχο Ρόδου κο Φώτη Χατζηδιάκο για την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο μου προτείνοντας με να αναλάβω Πρόεδρος του Δ.Λ.Τ.Ν.Δ. με τιμά ιδιαίτερα και μου δίνει περισσότερη δύναμη και το ερέθισμα να κάνουμε υπέρβαση για ένα Δ.Λ.Τ.Ν.Δ. αναβαθμισμένο στις Υπηρεσίες του, αλλά και στους στόχους που εμείς θέσαμε για την Ρόδο αλλά και για όλα τα υπόλοιπα νησιά της αρμοδιότητας μας.

Το έργο του λιμανιού της Σύμης δεν τελειώνει εδώ. Έχουν ολοκληρωθεί οι Λιμενικές εγκαταστάσεις . Υπάρχουν τα συνοδά έργα όπως οι Χερσαίες εγκαταστάσεις του που η μελέτη τους είναι σε εξέλιξη και η βελτίωση βατότητας του δρόμου όπου η μελέτη έχει ολοκληρωθεί προϋπολογισμού 1.000.000,00€

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι

Η προσπάθεια μας συνεχίζεται για να αντιμετωπίσουμε από κοινού τα όποια προβλήματα παρουσιασθούν και να τα επιλύσουμε.

Είτε λέγεται Πολιτεία είτε λέγεται Περιφέρεια είτε λέγεται Δήμος ή Δ.Λ.Τ.Ν.Δ. δεν είναι ρόλος ενός ανδρός αλλά η συνεργασία και η συνεισφορά όλων μας αναλόγως και σύμφωνα με το ρόλο που μας ενέταξε η βούληση του λαού μας, η βούληση της Κοινωνίας μας