Τα καταφέραμε με το λιμάνι Σύμης και με τη γέφυρα Αφάντου

Την ικανοποίησή του εξέφρασε χτες ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος τόσο για την κατασκευή του νέου λιμανιού στη Σύμη όσο και για τη νέα γέφυρα Αφάντου με το άνοιγμα της Ρόδου-Λίνδου στο σημείο εκείνο, δύο σημαντικά έργα για τα οποία η περιφερειακή αρχή τονίζει ότι κέρδισε το στοίχημα που είχε βάλει όταν τα ανέλαβε.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο περιφερειάρχης, τόνισε το γεγονός ότι η περιφέρεια κατάφερε και ολοκλήρωσε το βαλτωμένο έργο του λιμανιού της Σύμης, που θα δώσει μεγάλη προοπτική ανάπτυξης στο νησί, λέγοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «ήταν μία ξεχωριστή μέρα για όλη τη Δωδεκάνησο, γιατί ένα λιμενικό έργο στη νησιωτική Ελλάδα είναι πάντα μία σημαντική υποδομή καθώς τα λιμάνια αποτελούν πνεύμονες με τους οποίους αναπνέουν τα νησιά. Το νησί είναι ταυτισμένο με το λιμάνι.
Είναι ένα από τα έργα τα οποία το 2014 το παραλάβαμε…κλινικά νεκρό. Όδευε να βρει το… δημιουργό του και το μόνο που απέμενε ήταν να τραβήξει κάποιος την πρίζα…

Ήταν ένα από τα έργα που αναστήσαμε και το 2015 το πήραμε πάνω μας και είπαμε ότι θα το σώσουμε και θα το υλοποιήσουμε μέσα στη θητεία μας. Η ικανοποίηση είναι πολύ μεγάλη. Ευχαριστώ τους ειδικούς συνεργάτες μου τους κ.κ. Σάκη Στάγκα και Νίκο Οικονόμου, την ειδική υπηρεσία διαχείρισης και το λιμενικό ταμείο νότιας Δωδεκανήσου, το υπουργείο οικονομίας και ανάπτυξης. Το έργο αυτό θα δώσει μεγάλες λύσεις και θα προσθέσει στην προοπτική αυτού του εξαιρετικού νησιού». 

Όπως υπογράμμισε ο κ. Χατζημάρκος, δε μας επιτρέπεται να χάσουμε καμία ευκαιρία και δυνατότητα ανάπτυξης, διαβεβαιώνοντας ότι όλα τα έργα θα τελειώνουν μέσα στο χρονοδιάγραμμά τους. «Εκείνη η παλιά φάμπρικα με τα έργα με τα οποία μεγάλωναν μαζί τους γενιές ολόκληρες είναι παρελθόν. Αυτή ήταν μία φιλοσοφία μίας άλλης πολιτικής σχολής που βύθισε τη χώρα σε απόγνωση και έφερε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας επίσης για την επίσκεψη που πραγματοποίησε χτες το πρωί στην Εθνική Οδό Ρόδου-Λίνοδυ στο ύψος της νέας γέφυρας Αφάντου ο περιφερειάρχης είπε: «Επισκέφθηκα τη νέα γέφυρα στην Εθνική Οδό Ρόδου-Λίνδου στα Αφάντου για να δω ακριβώς αυτό που είχαμε σχεδιάσει. Δηλαδή να λειτουργεί κατά τη θερινή περίοδο του 2017 και του 2018 και παράλληλα το έργο να υλοποιείται με κανονικούς ρυθμούς. 

Είναι κατ’ επάγγελμα μηδενιστές, είτε είναι συκοφάντες ή εραστές της πιο σάπιας πολιτικής συμπεριφοράς, όσοι μιλούν για καθυστέρηση στο έργο. Αν το 2017 είχαμε κλείσει τη Ρόδου-Λίνδου, η γέφυρα σήμερα θα ήταν έτοιμη, αλλά το νησί θα είχε χάσει τη σεζόν με χιλιάδες χρήστες να έχουν βασανιστεί πολύ. 

Τα έργα πρέπει να εκτελούνται με τη μικρότερη δυνατή όχληση. Χαίρομαι γιατί είδα σήμερα τη Ρόδου-Λίνδου σε κυκλοφορία, αλλά το έργο έχει ακόμα δρόμο για να ολοκληρωθεί».

Ανακοίνωση γραφείου  περιφερειάρχη
Για την επίσκεψη του κ. Χατζημάρκου στη Ρόδου-Λίνδο, εκδόθηκε χτες από το γραφείο του περιφερειάρχη η παρακάτω ανακοίνωση: «Στην νέα γέφυρα Αφάντου, της οποίας η σκυροδέτηση έχει ολοκληρωθεί, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία των οχημάτων επί της  Εθνικής Οδού Ρόδου – Λίνδου να έχει αποκατασταθεί πλήρως και στα δύο ρεύματα, μετέβη σήμερα, Τετάρτη, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος.

Η νέα γέφυρα, υλοποιείται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που εξαρχής είχε θέσει η Περιφερειακή Αρχή, ώστε η Εθνική Οδός Ρόδου – Λίνδου, στην περιοχή Αφάντου, να ανοίξει πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου, οπότε ο κυκλοφοριακός φόρτος στον κεντρικό οδικό άξονα του νησιού, αυξάνεται κατακόρυφα. Οι εργασίες συνεχίζονται κανονικά, χωρίς αυτό να επηρεάζει στο ελάχιστο την κυκλοφορία των οχημάτων και χωρίς να συνεπάγεται όχληση για τους χρήστες της Εθνικής Οδού.

«Το μήνυμα που στέλνουμε σήμερα προς  όλους τους συμπολίτες μας είναι ότι πλέον, όλα τα έργα κατασκευάζονται με απόλυτο σεβασμό στο χρονοδιάγραμμα και τον προϋπολογισμό τους και με ακόμα μεγαλύτερο σεβασμό στην οικονομία κάθε νησιού, με την ελάχιστη δυνατή όχληση κατοίκων και επισκεπτών», δήλωσε χθες ο Περιφερειάρχης, ευρισκόμενος στη νέα γέφυρα. 


Η νέα γέφυρα Αφάντου ξεκίνησε να κατασκευάζεται τον Μάρτιο του 2017, με την Περιφερειακή Αρχή να έχει θέσει ως βασική προτεραιότητα τη συντομότερη δυνατή ολοκλήρωση του έργου, παράλληλα με την ελάχιστη δυνατή όχληση της κυκλοφοριακής ροής.

Για τον λόγο αυτό, η παλιά γέφυρα κατεδαφίστηκε εντός 48 ωρών, οπότε και ξεκίνησαν οι προπαρασκευαστικές εργασίες για την ανέγερση της νέας, με την Εθνική Οδό Ρόδου – Λίνδου ανοιχτή. Με απόφαση της Περιφερειακής Αρχής, οι εργασίες «πάγωσαν» καθ’ όλη τη διάρκεια της περυσινής τουριστικής περιόδου, ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων. Η επανέναρξη των εργασιών έγινε το περασμένο φθινόπωρο, με τη λήξη της τουριστικής σεζόν και ολοκληρώθηκαν σε διάστημα λίγων μηνών.

Ο Περιφερειάρχης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε σήμερα, τόνισε τα εξής:
«Το έργο υλοποιείται με απολύτως κανονικούς ρυθμούς, όσο κι αν αυτό ενοχλεί όλους εκείνους που, είτε είναι κατ’ επάγγελμα μηδενιστές, είτε είναι κατ’ επάγγελμα συκοφάντες, είτε είναι εραστές της πιο παλιάς και παρωχημένης πολιτικής συμπεριφοράς, μιλάνε για καθυστέρηση στην εκτέλεση του έργου.

Σε όλους αυτούς απαντώ ότι αν είχαμε κλείσει την Εθνική Οδό Ρόδου-Λίνδου στην διάρκεια του περυσινού καλοκαιριού, τότε, ναι, η γέφυρα θα είχε ολοκληρωθεί, αλλά με τεράστιο κόστος, όσον αφορά την όχληση των κατοίκων και των εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών του νησιού, που θα είχε χάσει μια ολόκληρη σεζόν. Τι θα έλεγαν τότε οι κατ’ επάγγελμα μηδενιστές; Η δική μας φιλοσοφία είναι, καλός σχεδιασμός, καλή οργάνωση και σεβασμός στην οικονομία του τόπου μας».