Στήριξη της αυτοδιοίκησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ουσιαστική στήριξη στις προσπάθειες της αυτοδιοίκησης για τη θωράκισή της παρείχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την ομιλία που πραγματοποίησε στη Σύμη στο πλαίσιο των εγκαινίων του νέου λιμανιού του νησιού, γεγονός που εξέπληξε τον περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο, όπως ο ίδιος παραδέχτηκε χτες με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους.

Μάλιστα, ο περιφερειάρχης ευχαρίστησε τον κ. Παυλόπουλο για την τοποθέτησή του, καθώς ο ρόλος της αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού δε φαίνεται να τυγχάνει αναβάθμισης μέσα από το νομοσχέδιο για τη διοικητική μεταρρύθμιση που κατέθεσε προς διαβούλευση η κυβέρνηση.

«Ήταν μία τοποθέτηση την οποία δεν περίμενα, και τον ευχαρίστησα για αυτό. Μίλησε για την εμπιστοσύνη στην αυτοδιοίκηση, για την ανάγκη της αποκέντρωσης και τη συνταγματική θωράκιση της αυτοδιοίκησης και για την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες αυτής της χώρας θα έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν αποφάσεις.
Ήταν μία βαρυσήμαντη δήλωση την εποχή κατά την οποία βρίσκεται σε διαβούλευση ένα σχέδιο νόμου σχετικά με τη μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση με το όνομα “Κλεισθένης” δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζημάρκος προσθέτοντας ότι αυτή η τοποθέτησή του Προέδρου από τη Σύμη, βρίσκεται σε ευθεία γραμμή με την αγωνία που έχουν εκφράσει οι αυτοδιοικητικοί όλης της Ελλάδας: Να διασφαλιστεί η  δυνατότητα να λαμβάνουν αποφάσεις. 

Σημειώνεται ότι το θέμα της διοικητικής μεταρρύθμισης θα συζητηθεί και στο περιφερειακό συμβούλιο που θα συνεδριάσει την ερχόμενη Δευτέρα 14 του μήνα στη Σύρο, και μάλιστα θα είναι το πρώτο στην ημερήσια διάταξη.
Εισηγητής του  θέματος που θα έχει τον τίτλο «Συζήτηση επί του περιεχομένου του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης – Εμβάθυνση της Δημοκρατίας – Ενίσχυση της Συμμετοχής–Βελτίωση της οικονομικής και αναπτυξιακής λειτουργίας των ΟΤΑ» -Πρόγραμμα «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι» θα είναι ο ίδιος ο περιφερειάρχης.
Μάλιστα όπως δήλωσε χτες, το βράδυ της 14ης του μήνα εκπνέει η προθεσμία η οποία έχει τεθεί από την κυβέρνηση για τη διαβούλευση επί του νομοσχεδίου, αν και υπάρχουν πληροφορίες για παράταση ίσως και δίμηνης διάρκειας.

«Είναι πρώτο θέμα και πολύ σοβαρό, στη συνεδρίαση που έχει να κάνει με το μέλλον της αυτοδιοίκησης και είναι η μεταρρύθμιση «Κλεισθένης», όπου θα συζητηθούν οι απόψεις και οι θέσεις των παρατάξεων. Υπάρχει ήδη κείμενο από την ΕΝΠΕ και αυτό θα κατατεθεί στο υπουργείο» είπε ο περιφερειάρχης. Μάλιστα με αφορμή το θέμα αναφέρθηκε και στο σύστημα της απλής αναλογικής καθώς είναι κάτι που συζητείται ευρέως, με τον περιφερειάρχη να δηλώνει υπέρμαχος της απλής αναλογικής. «Η συζήτηση έχε επικεντρωθεί στην απλή αναλογική. Από την αρχή ήμουν υπέρ της απλής αναλογικής και εξακολουθώ να είμαι. Και αυτό γιατί πολιτικά ανδρώθηκε σε ένα χώρο ( σ.σ. επιμελητήριο) όπου υπήρχε η απλή αναλογική και δε συνάντησα κανένα πρόβλημα. Για εμένα είναι λάθος να μιλάμε κατά της απλής αναλογικής. Η απλή αναλογική είναι πιο δημοκρατική…» δήλωσε 

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, αυτό δε φαίνεται να ικανοποιεί τον περιφερειάρχη ο οποίος από τη μελέτη του εκτιμά ότι η νέα μεταρρύθμιση δεν θα ευνοήσει την αυτοδιοίκηση και ειδικά το νότιο Αιγαίο με τα πολλά και σοβαρά προβλήματα.
«Αυτό που περιγράφεται μέσα στον Κλεισθένη είναι ένα αέναο παζάρι. Πραγματικά ντροπιάζει… 
Λυπάμαι γιατί πίστεψα ότι υπήρχαν ειλικρινείς προθέσεις σε ό,τι αφορά τον εκδημοκρατισμό κάποιων θεσμών. Είδα ότι για την περιφέρεια νοτίου Αιγαίου η πολυνησία απαιτεί ένα ξεχωριστό πλαίσιο διαχείρισης των ζητημάτων αλλά δεν είδα στο σχέδιο τίποτα απολύτως για τη νησιωτική Ελλάδα και ειδικά το νότιο Αιγαίο.
Αντιθέτως έχει μέσα αναφορές είτε άμεσες είτε έμμεσες με τρόπο που το προσβάλλει. Για παράδειγμα στη σύσταση νομικών προσώπων. 
Όπου υπήρχαν παλιά ΤΥΔΚ των οποίων το προσωπικό μεταφέρθηκε στην περιφέρεια αυτό το προσωπικό μπορεί να πάει στο νομικό πρόσωπο. Και αυτό υπήρξε ως φαινόμενο μόνο στο νότιο Αιγαίο. Αυτό θα σημάνει αυτόματη αφαίρεση προσωπικού» κατέληξε ο κ. Χατζημάρκος αναδεικνύοντας το πρόβλημα της υποστελέχωσης για το οποίο δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη.