Μετατράπηκε η κατηγορία και παραγράφηκε το αδίκημα

Μία σημαντική απόφαση «σταθμό» λήφθηκε χθες από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου και η οποία αφορούσε την υπόθεση 60χρονου επιχειρηματία που κατηγορούνταν για υπεξαίρεση ποσού περίπου 20.000 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, σε βάρος του 60χρονου ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για υπεξαίρεση αντικειμένου ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας και τον Νοέμβριο του 2016 καταδικάστηκε ερήμην από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου σε κάθειρξη 6 ετών με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη. 

Πράγματι ο 60χρονος άσκησε έφεση, η οποία εκδικάστηκε χθες  από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου, το οποίο κάνοντας δεκτούς τους αυτοτελείς ισχυρισμούς του συνηγόρου υπεράσπισης κ. Στέλιου Κιουρτζή μετέτρεψε την κατηγορία σε απλή υπεξαίρεση (πλημμέλημα) και λόγω του χρόνου τέλεσης του συγκεκριμένου αδικήματος παραγράφηκε.

Ο δικηγόρος του 60χρονου επεσήμανε στο δικαστήριο μεταξύ άλλων πως αφενός ο πελάτης του για να κατηγορηθεί για υπεξαίρεση θα πρέπει «να ασκεί όχι μόνο υλικές αλλά και νομικές διαχειριστικές πράξεις σε σχέση με το κινητό πράγμα με εξουσία εκπροσώπησης του κυρίου πράγματος του» και αφετέρου το ποσό να είναι πράγματι μεγάλης αξίας κάτι που δεν συμβαίνει στη περίπτωση αυτή, αφού τα χρήματα που φέρονται να υπεξαιρέθηκαν είναι λιγότερα από 20000 ευρώ.

Η υπόθεση παραπέμφθηκε στο ακροατήριο με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, ενώ ο 60χρονος είχε συλληφθεί στις 6 Φεβρουαρίου 2015 στην Αθήνα καθώς σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης ως εμπλεκόμενου στην υπόθεση αυτή.

Τρεις μέρες αργότερα συνοδευόμενος από το δικηγόρο του κ. Γιώργο Κυπραίο προσήχθη ενώπιον της ανακρίτριας Ρόδου όπου και απολογήθηκε αρνούμενος την κατηγορία όπως αυτή του αποδίδεται.

Πιο συγκεκριμένα, ο 60χρονος διέθετε πρακτορείο ΟΠΑΠ στο οποίο και διαπιστώθηκε έλλειμμα ύψους 20.000 ευρώ. Ο 60χρονος προχώρησε σε ρύθμιση του ποσού αυτού, όμως στην συνέχεια ο ΟΠΑΠ του αφαίρεσε την άδεια με αποτέλεσμα να μην έχει πλέον επιχείρηση ώστε να εισπράττει και να μπορεί να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του. Σε ό,τι αφορά το ένταλμα σύλληψης ο 60χρονος είχε δηλώσει πως σε καμία περίπτωση δεν είχε ενημερωθεί για το ποινικό μέρος της υπόθεσης, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα είχε έρθει από μόνος του.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ο 60χρονος με σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα, είχε αφεθεί ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισής του δύο φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.