Ολοκληρώθηκε η διαδικασία για τους Αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς

Μετά από διάστημα σχεδόν τριών ετών από τη σχετική εξαγγελία ολοκληρώθηκε πλέον η διαδικασία των Αρχιτεκτονικών διαγωνισμών για την κατάθεση ιδεών που αφορούσαν τον εξοπλισμό των παραλιών στα νησιά της περιφερειακής ενότητας Δωδεκανήσου καθώς και τον αστικό εξοπλισμό επίσης στα νησιά της Δωδεκανήσου.

Στους διαγωνισμούς κατατέθηκαν συνολικά τριάντα συμμετοχές, και η αρμόδια κριτική επιτροπή που συστάθηκε για να εξετάσει το περιεχόμενό τους, ολοκλήρωσε το έργο της στέλνοντας τα πρακτικά των συνεδριάσεών της για έγκριση στην οικονομική επιτροπή της περιφέρειας που συνεδριάζει την επόμενη εβδομάδα.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 18 του μήνα και σε αυτήν θα συζητηθούν τα εξής θέματα σχετικά με τους διαγωνισμούς:

-  Έγκριση Πρακτικών του Αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών με τίτλο: «Σχεδιασμός πρότυπου αναψυκτηρίου, αποδυτηρίων, πύργο ναυαγοσώστη και ντουζιέρας για τον εξοπλισμό των παραλιών στα νησιά της Περιφερειακής Ενότητας Δωδεκανήσου».

- Έγκριση Πρακτικών του Αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών με τίτλο: «Σχεδιασμός φωτιστικού ιστού εξωτερικού χώρου για τα νησιά της Περιφερειακής Ενότητας Δωδεκανήσου».

-  Έγκριση Πρακτικών του Αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών με τίτλο: «Σχεδιασμός πρότυπης στάσης μέσων μαζικής μεταφοράς για τα νησιά της Περιφερειακής Ενότητας Δωδεκανήσου».

- Έγκριση Πρακτικών του Αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών με τίτλο: «Σχεδιασμός καθιστικού εξωτερικού χώρου (παγκάκι) για τα νησιά της Περιφερειακής Ενότητας Δωδεκανήσου».

- Έγκριση Πρακτικών του Αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών με τίτλο: «Σχεδιασμός κάλαθου απορριμμάτων εξωτερικού χώρου για τα νησιά της Περιφερειακής Ενότητας Δωδεκανήσου».

Όπως δήλωσε στη «Ροδιακή» ο πρόεδρος του συλλόγου αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου, Γιώργος Σκιαδόπουλος, ένα δύσκολο εγχείρημα ολοκληρώθηκε μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς έπρεπε να αντιμετωπιστούν πολλά γραφειοκρατικά ζητήματα όπως επίσης και οι αλλαγές στη νομοθεσία.

Πάντως, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, καθώς και για το γεγονός ότι υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από επιστήμονες τόσο της περιοχής μας όσο και από την υπόλοιπη Ελλάδα για να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς, ενώ όπως είναι γνωστό θα δοθούν και χρηματικά βραβεία σε όσους διακρίθηκαν.

Σύμφωνα τώρα με τις πληροφορίες που συγκέντρωσε η «Ροδιακή», προτείνεται να δοθούν συνολικά τρία πρώτα βραβεία, πέντε δεύτερα βραβεία και τρία τρίτα βραβεία. Στο διαγωνισμό για τον εξοπλισμό των παραλιών κατατέθηκαν δέκα μελετητικές προτάσεις, στο διαγωνισμό για το φωτιστικό ιστό υπήρξαν δύο συμμετοχές, στο διαγωνισμό για τη στάση επτά συμμετοχές, για το παγκάκι επίσης επτά συμμετοχές, από τις οποίες αποκλείστηκε η μία, και τέλος για το καλάθι απορριμμάτων κατατέθηκαν τέσσερις συμμετοχές, από τις οποίες αποκλείστηκε η μία. 

Το ενδιαφέρον βέβαια εστιάζεται στο διαγωνισμό για τον αστικό εξοπλισμό,  που είναι ο μεγαλύτερος Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Αστικού Εξοπλισμού που έχει προκηρυχθεί ποτέ σε όλη την Ελλάδα, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου και το ΤΕΕ τμ. Δωδεκανήσου.

Οι διαγωνισμοί υλοποιήθηκαν σε στενή  συνεργασία των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας με τον Αρχιτεκτονικό Σύλλογο Δωδεκανήσου και το ΤΕΕ τμ. Δωδεκανήσου, φορείς οι οποίοι, από την πρώτη στιγμή,  χαιρέτισαν τη διενέργεια του διαγωνισμού ως  ιδιαίτερα σημαντική, καθώς ήταν η πρώτη φορά που θα διενεργούνταν Αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί στο Νότιο Αιγαίο.

Σκοπός τους ήταν η αναζήτηση  πρότυπων σχεδιαστικών προτάσεων,  που θα συμβάλουν στη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του κοινόχρηστου χώρου των περιοχών,  στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, ενώ μελλοντικά, με την υλοποίησή τους, θα αποτελέσουν χαρακτηριστικό στοιχείο σηματοδότησης των νησιών.

Οι διαγωνισμοί διεξήχθησαν με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.