Εορτασμός του Αγίου Ισιδώρου στα Κοσκινού

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι Χιώτες της Ρόδου γιορτάζουν  τον Άγιο Ισίδωρο στο μικρό εκκλησάκι του αγίου Θεράποντος (που γιορτάζεται την ίδια ημέρα) στα Κοσκινού την Κυριακή 13 Μαϊου  - εσπερινός από 19.00 και την επομένη 14 Μαϊου-Όρθρος και Θεία Λειτουργία από 07.30 .

Το όμορφο αυτό εκκλησάκι βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης της Ρόδου, στα Κοσκινού – κοντά στην κλινική EUROMEDICA προς τον οικισμό- που οι κτήτορές του, η οικογένεια Νικόλαου Σκουμιού διατηρούν σε άριστη κατάσταση εδώ και χρόνια.

Στις 14 Μαίου κάθε χρόνο τιμάται η μνήμη του Αγίου Θεράποντος από την Κύπρο και του Αγίου Ισιδώρου που μαρτύρησε στη Χίο το 250 μ.Χ.  όταν ήταν αυτοκράτορας στη Ρώμη ο Δέκιος.

Ο Ισίδωρος που καταγόταν από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου ήταν αξιωματικός ναυτικού  μιας μοίρας του στόλου των Ρωμαίων που αγκυροβόλησε εκείνο το χρόνο στο νησί της Χίου. Εκεί καταγγέλθηκε στο ναύαρχο Νουμέριο ότι ο  Ισίδωρος είναι χριστιανός.

Ο Νουμέριος  κάλεσε τον Ισίδωρο να απαρνηθεί τη χριστιανική θρησκεία αλλά αυτός δεν ενέδωσε. Παρά τις προσπάθειες και του ίδιου του πατέρα του που κλήθηκε γι αυτό το λόγο στη Χίο, ο Ισίδωρος παρέμεινε αμετακίνητος στη χριστιανική πίστη. Πράγματι, μετά από πολλά βασανιστήρια αποκεφαλίστηκε στις 14 Μαϊου του 250 μ.Χ. έξω από το χωριό  Νεοχώρι της Χίου

Κατά την παράδοση ο μαρτυρικός θάνατος του Ισιδώρου συνδέεται με το ‘δάκρυ’ του μαστιχοφόρου σκίνου, τη Μαστίχα. Το δέντρο – θάμνος ευδοκιμεί μόνο στη Νότια Χίο, στα Μαστιχοχώρια, και ‘κρατάει’ στον τόπο τους χιλιάδες οικογένειες που ασχολούνται με την παραγωγή ενός βιολογικού προϊόντος, της μαστίχας. Σήμερα είναι μεγάλη η  χρήση της μαστίχας στη ζαχαροπλαστική, στη φαρμακευτική αλλά και στην ποτοποιία.   

Πολλές εκκλησίες με το όνομα του Αγίου Ισιδώρου υπάρχουν στη Χίο αλλά και σε πολλά μέρη της Ελλάδας και στο εξωτερικό αφού και η Καθολκή εκκλησία τιμά το όνομα του Αγίου. Το όνομα όμως ολόκληρου χωριού που τιμά τον Άγιο Ισίδωρο υπάρχει μόνο στη Ρόδο με το ομώνυμο όνομα. Γύρω από την κεντρική πλατεία που κτίσθηκε η εκκλησία του αγίου, αναπτύχθηκε το όμορφο χωριό ‘Αγιος Ισίδωρος’ .

Για όσους προσκυνητές δεν μπορούν να επισκεφθούν το ομώνυμο χωριό –λόγω απόστασης – ο γιορτασμός του Αγίου Ισιδώρου στο μικρό και απέριττο εκκλησάκι των αγίων Ραφαήλ, Θεράποντος και Μάμαντος στα Κοσκινού είναι εφικτή λύση, με την παρακολούθηση του εσπερινού την Κυριακή 13 Μαϊου από τις 7 το απόγευμα και τη Θεία Λειτουργία ανήμερα τη Δευτέρα 14 Μαϊου από τις 07.30 το πρωί.