Στην ανακρίτρια Μαχαιρίδης, Χατζηδιάκος και Κουσουρνάς για τις πλημμύρες του 2013

Ενώπιον της ανακρίτριας Ρόδου θα βρεθούν έως τις αρχές Ιουνίου, οι κ.κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, Φώτης Χατζηδιάκος και Στάθης Κουσουρνάς προκειμένου να απολογηθούν για τις φονικές πλημμύρες που έπληξαν το νησί της Ρόδου τον Νοέμβριο του 2013 και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τις ζωές τους τέσσερις άνθρωποι!

Οι τρεις άνδρες έχουν κληθεί να καταθέσουν με τις ιδιότητες που είχαν την περίοδο εκείνη, δηλαδή Περιφερειάρχης Νοτίου ο κ. Μαχαιρίδης, Αντιπεριφερειάρχης ο κ. Χατζηδιάκος και δήμαρχος Ρόδου ο κ. Κουσοουρνάς κατηγορούμενοι για τα αδικήματα της πλημμύρας από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο και από την οποία επήλθε θάνατος, κίνδυνος για ξένα πράγματα, καθώς και της έκθεσης από την οποία προκλήθηκε θάνατος.
Σύμφωνα με πληροφορίες και οι τρεις εμπλεκόμενοι ζήτησαν προθεσμία για να απολογηθούν, κάτι που προσδιορίστηκε να γίνει από τις 30 Μαΐου έως τις 5 Ιουνίου.

Οι πλημμύρες, οι θάνατοι  και η προκαταρκτική
Το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που χτύπησε το βόρειο τρίγωνο του νησιού της Ρόδου το μεσημέρι της Παρασκευής 22 Νοεμβρίου 2013 κόστισε τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους, ενώ προκάλεσε βιβλικές καταστροφές σε χωριά και περιουσίες.

Ειδικότερα, το ι.χ. επιβατικό αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν η 54χρονη Καλλιόπη Παναγιώτου μαζί με τον σύζυγό της Γιάννη Μπαϊράμη 63 ετών, παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά στις 10.30 το βράδυ της ημέρας εκείνης,  μεταξύ Παστίδας και Κρεμαστής με αποτέλεσμα το ζευγάρι να βρει τραγικό θάνατο.

Κάτι αντίστοιχο συνέβη μερικές ώρες νωρίτερα στους δασκάλους Αναστασία Κατσαρού 26 ετών και Κώστα Αργυρόπουλο 50 ετών, οι οποίοι υπηρετούσαν στο δημοτικό σχολείο Παραδεισίου. Οι δύο εκπαιδευτικοί επέβαιναν σε αυτοκίνητο που παρασύρθηκε στον χείμαρρο της Κρεμαστής.

Παράλληλα, η δυνατή βροχή που έπληξε το νησί και η οποία ήταν πέρα από κάθε όριο τόσο σε όγκο όσο και σε ένταση, προκάλεσε πολλά προβλήματα και καταστροφές κυρίως στο οδικό δίκτυο, ενώ η Ρόδος κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Ο μεγαλύτερος όγκος νερού, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, έπεσε στο βόρειο τρίγωνο του νησιού και συγκεκριμένα στις περιοχές Ιαλυσού, Κρεμαστής, Παστίδα, στις οποίες καταγράφηκαν και τα περισσότερα προβλήματα.

Δεκάδες υπόγεια αλλά και σπίτια πλημμύρισαν και το ύψος του νερού έφθασε σε αρκετές περιπτώσεις ακόμη και το ενάμιση μέτρο, καταστρέφοντας όλα τα υπάρχοντα των κατοίκων, οι οποίοι παρατηρούσαν ανήμποροι να χάνονται οι περιουσίες τους!

Ο τραγικός απολογισμός του χαμού τεσσάρων ανθρώπων αλλά και οι μεγάλες καταστροφές που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία, προκάλεσαν την εισαγγελική παρέμβαση με αποτέλεσμα να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθεί αν έχουν διαπραχθεί τα ποινικά αδικήματα:
1) Της πλημμύρας, από την οποία μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα αλλά και κίνδυνος για τον άνθρωπο και επήλθε θάνατος
2) Έκθεση, από την οποία προκλήθηκε θάνατος

Στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας κλήθηκαν να καταθέσουν για την υπόθεση, ο τότε Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης, ο πρώην Δήμαρχος Ρόδου Στάθης Κουσουρνάς αλλά και οι προϊστάμενοι ή οι υπεύθυνοι των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Ρόδου καθώς και των αντίστοιχων υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου. 

Παράλληλα με εντολή της Πταισματοδίκη Ρόδου διορίστηκαν πραγματογνώμονες αναλόγων ειδικοτήτων από το ΤΕΕ Δωδεκανήσου, οι οποίοι συνέταξαν έκθεση αναφορικά με τα αίτια της πλημμύρας και των θανάτων που έχουν σημειωθεί σε συνδυασμό με τα έργα που έπρεπε να γίνουν και δεν έγιναν, ή με τα έργα που έγιναν και παρουσιάζουν κακοτεχνίες.

Τα αποτελέσματα των εκθέσεων αναφέρουν ότι υπήρχε έλλειψη μελέτης και σχεδιασμού, ενώ τόσο ο κ. Κουσουρνάς όσο και ο κ. Μαχαιρίδης στις καταθέσεις που έδωσαν στον Πταισματοδίκη αναφέρθηκαν στον μεγάλο όγκο νερού που «έπεσε» στο νησί της Ρόδου σε μικρό χρονικό διάστημα.