Καταδικάστηκε για προμήθεια και κατοχή πορνογραφικού υλικού

Ποινή φυλάκισης 3 ετών με τριετή αναστολή επιβλήθηκε χθες από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρόδου σε 38χρονο από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος κατηγορείται για προμήθεια και κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας.

Η υπόθεση είχε εξιχνιαστεί στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης που είχε στηθεί το φθινόπωρο του 2012, με την κωδική ονομασία «CYBER-TOUCH» και είχαν συλληφθεί 8 άτομα σε όλη την Ελλάδα, ενώ σε βάρος του 38χρονου που τότε διέμενε στην Κω σχηματίστηκε δικογραφία με την οποία παραπέμφθηκε στη δικαιοσύνη.

Η υπόθεση εκδικάστηκε χθες και το δικαστήριο αναγνώρισε ελαφρυντικά στον κατηγορούμενο στον οποίο και επέβαλε ποινή φυλάκισης 3 ετών με τριετή αναστολή.

Κατά την ακροαματική διαδικασία, απολογούμενος ενώπιον του δικαστηρίου ο κατηγορούμενος παραδέχτηκε ότι «κατέβασε» το συγκεκριμένο υλικό, ενέργεια την οποία χαρακτήρισε «βλακεία» και την οποία απέδωσε στα προβλήματα που αντιμετώπιζε το διάστημα εκείνο με αποτέλεσμα να έχει κλειστεί στον εαυτό του και στο σπίτι του.
Ο ίδιος αποδέχτηκε μόνο τα αρχεία που φέρονται να είχαν «κατέβει» από το διαδίκτυο το 2010 και όχι αυτά του 2007 που περιλαμβάνονταν στη δικογραφία, επισημαίνοντας πως ακόμη και αυτά που κατέβασε από «στιγμιαία περιέργεια» στη συνέχεια «τα ξέχασε».

Ο 38χρονος πρόσθεσε επίσης πως όλα αυτά ήταν λάθος του, ζήτησε συγγνώμη από το δικαστήριο, τόνισε πως «δεν συνάδει με τίποτα με την προσωπικότητα του η ενέργεια αυτή την οποία αντιλήφθηκε εκ των υστέρων», για αυτό και πλέον σε όλους τους φίλους του μιλάει ανοικτά για αυτό που έπαθε και το οποίο είχε να κάνει με αυτά τα προγράμματα του διαδικτύου τα οποία χαρακτήρισε «παγίδα». Ο 38χρονος ολοκληρώνοντας την απολογία του ζήτησε από το δικαστήριο να του δώσει μία ευκαιρία να συνεχίσει να κάνει αυτά που έχει κτίσει.

Οι έρευνες και οι συλλήψεις
Η αστυνομική επιχείρηση, με την κωδική ονομασία «CYBER-TOUCH», για την καταπολέμηση του φαινόμενου της παιδικής πορνογραφίας μέσω διαδικτύου πραγματοποιήθηκε από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στο πλαίσιο της οποίας είχαν συλληφθεί 8 άτομα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, ενώ σχηματίστηκαν δικογραφίες σε βάρος ακόμη δύο ατόμων, ένας εκ των οποίων διέμενε στη Κω, για διακίνηση παιδικού πορνογραφικού υλικού.

Η επιχείρηση «στήθηκε» για την καταπολέμηση του φαινομένου της κατοχής και διακίνησης υλικού παιδικής πορνογραφίας, μέσω του διαδικτύου και στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργήθηκαν, κλιμάκιο με αξιωματικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος βρέθηκαν το Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012 στο νησί της Κω.

Σύμφωνα με πληροφορίες, διενεργήθηκε εξονυχιστική έρευνα σε σπίτι κατοίκου στο νησί από όπου οι αστυνομικοί φέρονται να εξασφάλισαν και υλικό βάσει του οποίου και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του κατοίκου της Κω.

Ειδικότερα στην αστυνομική επιχείρηση, με την κωδική ονομασία «Cyber-Touch», είχαν συλληφθεί, με την αυτόφωρη διαδικασία, οκτώ (8) άτομα ηλικίας –τότε- από 25 έως 53 ετών, για πορνογραφία ανηλίκων, μέσω διαδικτύου, από τα οποία τέσσερα στην Αττική, δύο στο Κιλκίς και από ένα στη Θεσσαλονίκη και στη Λήμνο. 
Επιπλέον, για άλλους δύο (2) ημεδαπούς σχηματίσθηκαν ανεξάρτητες δικογραφίες με αντίστοιχες κατηγορίες. 

Ο πρώτος από τους κατηγορουμένους διέμενε στην Κατερίνη, ο δεύτερος στην Κω.  Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ύστερα από αστυνομική διαδικτυακή ψηφιακή έρευνα στον παγκόσμιο ιστό, που πραγματοποιήθηκε μέσω του ειδικού προγράμματος TLO (λογισμικό σάρωσης ηλεκτρονικών ιχνών διακίνησης πορνογραφικού υλικού), που διαθέτει η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εντοπίστηκαν ηλεκτρονικά ίχνη Ελλήνων χρηστών του διαδικτύου, που διακινούσαν σκληρό υλικό παιδικής πορνογραφίας. 

Παράλληλα, διαμοίραζαν αυτό το υλικό σε άλλους χρήστες του διαδικτύου, μέσω ειδικών προγραμμάτων ανταλλαγής αρχείων (Peer to Peer). 

Από τις έρευνες που διενεργήθηκαν στις οικίες των συλληφθέντων και των κατηγορουμένων, παρουσία Δικαστικών Λειτουργών, σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Κατερίνη, Κω και Λήμνο, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 
• Τριάντα τέσσερις (34) σκληροί δίσκοι Η/Υ 
• Τρείς (3) φορητοί Η/Υ 
• Πλήθος εκτυπωμένων φωτογραφιών 
• Δεκάδες χιλιάδες ψηφιακά αρχεία αποθηκευτικών μέσων παιδικής πορνογραφίας, συνολικής χωρητικότητας 20.250 GB. 
Τα κατασχεθέντα ψηφιακά μέσα απεστάλησαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, για εργαστηριακές εξετάσεις. 
Από τους οκτώ συλληφθέντες, που οδηγήθηκαν στις κατά τόπους αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές, ο ένας είχε προφυλακιστεί. 
Για τα δυο άτομα, που δεν είχαν συλληφθεί ελλείψει των ορίων του αυτοφώρου, οι σχετικές δικογραφίες υποβλήθηκαν στις κατά τόπους Εισαγγελικές Αρχές.