Κάθειρξη εννέα ετών σε Αλβανό για 3 κιλά χασίς

Ποινή κάθειρξης 9 ετών και χρηματικό πρόστιμο 30.000 ευρώ επιβλήθηκε από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου σε 33χρονο αλλοδαπό Αλβανικής καταγωγής, ο οποίος κατηγορείται ότι προμήθευσε σε 32χρονο συμπατριώτη του ποσότητα περίπου 3 κιλών χασίς προκειμένου να την παραδώσει σε άτομο που ο ίδιος θα του υποδείκνυε.

Η υπόθεση είχε εξιχνιαστεί στην Κω τον Γενάρη του 2006 και τότε είχε συλληφθεί ο 32χρονος Αλβανός, ενώ ο 33χρονος διέφευγε της σύλληψης.

Ωστόσο, το όνομά του περιλήφθηκε στη δικογραφία και προχθές δικάστηκε ωσεί παρών από το δικαστήριο, το οποίο του επέβαλε την παραπάνω ποινή με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Σε ό,τι αφορά τον 33χρονο συμπατριώτη και συγκατηγορούμενό του, μετά τη σύλληψη και απολογία του είχε κριθεί προσωρινά κρατούμενος, ενώ λίγους μήνες αργότερα, τον Ιούλιο του 2006 καταδικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου σε κάθειρξη 7 ετών και χρηματικό πρόστιμο 3000 ευρώ με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Ο 32χρονος είχε μάλιστα ασκήσει έφεση κατά της ποινής αυτής, η οποία εξετάστηκε από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου το 2013 και απορρίφθηκε ως ανυποστήρικτη.

Η υπόθεση πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης με την καταρχήν σύλληψη του 32χρονου Αλβανού στις 23 Ιανουαρίου 2006 από άνδρες του Τμήματος Ασφαλείας Κω, μετά από συντονισμένη επιχείρηση και αξιολόγηση πληροφοριών που είχαν για τη «δραστηριότητά» του.

Πιο συγκεκριμένα, ο 32χρονος αλλοδαπός είχε τοποθετήσει την ποσότητα των 3 περίπου κιλών ακατέργαστης κάνναβης μέσα σε ένα σακίδιο πλάτης, το οποίο στη συνέχεια το είχε κρύψει στη ταράτσα του ξενοδοχείου όπου διέμενε στην Κω.

Οι αστυνομικοί σε «έφοδο» που πραγματοποίησαν στο εν λόγω κτίριο, εντόπισαν την ποσότητα των ναρκωτικών, η οποία και κατασχέθηκε, ενώ ο Αλβανός συνελήφθη.

Εξεταζόμενος από τους αστυνομικούς ο 32χρονος αλλοδαπός ομολόγησε ότι την ποσότητα της ακατέργαστης κάνναβης επρόκειτο να την παραδώσει σε άγνωστο άτομο που θα του υποδείκνυε ο 33χρονος συμπατριώτης του, κατονομάζοντας ουσιαστικά τον συγκατηγορούμενό του,  ο οποίος όμως διέφευγε της σύλληψης. Ο 32χρονος είχε επίσης δηλώσει πως για τη «δουλειά» αυτή θα ελάμβανε το ποσό των 500 ευρώ.

Τελικά, τον Ιούλιο του 2006 ο 32χρονος Αλβανός κρίθηκε αθώος από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου για την κατηγορία της άμεσης συνέργειας σε πώληση ναρκωτικών ουσιών και κρίθηκε ένοχος για την κατηγορία της κατοχής και του επιβλήθηκε η ποινή κάθειρξης 7 ετών και χρηματικό πρόστιμο 3000 με την έφεση να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα.

Σε ό,τι αφορά τον 33χρονο συγκατηγορούμενό του, κατηγορούνταν για πώληση ναρκωτικών ουσιών κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια από μη τοξικομανή και τελικά κρίθηκε ένοχος για την κατηγορία αυτή, χωρίς όμως τις επιβαρυντικές διατάξεις (κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια).