Δεν πρέπει να διασπαστεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Δεν ενστερνίζεται ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος την άποψη ότι θα πρέπει να διασπαστεί η περιφέρεια και οι δύο νομοί να γίνουν και πάλι ξεχωριστές διοικητικές ενότητες, καθώς όπως εκτιμά δεν πρέπει να μας απασχολούν τα… σύνορα αλλά η λύση των ουσιαστικών προβλημάτων που υπάρχουν.

Συγκεκριμένα στο πλαίσιο αναφοράς του στο πρόγραμμα ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ για την διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας, με αφορμή το κοινό συνέδριο ΕΝΠΕ-ΚΕΔΕ στην Αθήνα και τη συζήτηση του θέματος στο περιφερειακό συμβούλιο, ο περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να ανοίξει τέτοιο θέμα, προσθέτοντας πως όσοι κάνουν κάτι τέτοιο, το κάνουν εκ του πονηρού!  

«Έχει αποκλείσει ο υπουργός τις αλλαγές στα διοικητικά όρια των περιφερειών. Σήμερα δε μας λείπουν νέα σύνορα. Μας λείπει η δυνατότητα όπου είμαστε να είμαστε αποτελεσματικοί. Να έχουμε ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο μπορούμε να δουλέψουμε και να παράξουμε έργο, ώστε να μπορούμε να ανταποκριθούμε» δήλωσε χτες ο κ. Χατζημάρκος ο οποίος αφού έθεσε το ερώτημα, τι θα κερδίσουμε αν σπάσει η περιφέρεια; απάντησε τα εξής:

«Πέρα από τη ψυχολογική νίκη για το ότι ο καθένας θα έχει τη δική του πρωτεύουσα, τίποτα άλλο. Ας ασχοληθούμε με τα πραγματικά προβλήματα που έχουμε, τα επιτακτικά και τα καθημερινά, τα προβλήματα επιβίωσης και νομίζω ότι τα πολικά πρόσωπα που τα βάζουν αυτά τα θέματα στο τραπέζι το κάνουν εκ του πονηρού.

Αυτό ήταν λειτουργία ενός παλαιοκομματικού συστήματος, το οποίο δια του διχασμού επεδίωκε να συμμαζέψει το δικό του ζωτικό πολιτικό χώρο. Εγώ αυτό δεν το έχω ανάγκη γιατί πιστεύω ότι πρέπει να λειτουργείς με πολύ μεγαλύτερη υπευθυνότητα στην πολιτική και σοβαρότητα. Αν ανοίξεις μια τέτοια συζήτηση θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένος…»

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση έδωσε δίμηνη παράταση στο διάστημα της διαβούλευσης που έληξε για το πρόγραμμα ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ με τα μηνύματα που υπάρχουν να κάνουν λόγο για πρόθεση ουσιαστικής συζήτησης με την αυτοδιοίκηση εκ μέρους της, ενώ όπως έγινε γνωστό σήμερα θα παραδοθεί στο Μαξίμου και το κοινό ψήφισμα που εκδόθηκε στο συνέδριο περιφερειαρχών και δημάρχων. 

Ο περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι η αυτοδιοίκηση μέσα στο ψήφισμά της στέκεται ιδιαίτερα στα ζητήματα των αρμοδιοτήτων και της οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ αν και ο κ. Χατζημάρκος εκτιμά ότι είναι αναγκαία και η φορολογική αποκέντρωση.   

Σημειώνεται ότι το ψήφισμα αυτό υιοθετήθηκε και από το περιφερειακό συμβούλιο νοτίου Αιγαίου, με το αίτημα να υπάρξει προσθήκη για τη νησιωτικότητα, και τις ιδιαιτερότητες των νησιών για τα οποία πρέπει να υπάρξει μέριμνα.

Ανακοίνωση παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση»
Η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» σε ανακοίνωσή της για το πρώτο θέμα που συζητήθηκε στο περιφερειακό συμβούλιο και είχε να κάνει με το πρόγραμμα ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ αναφέρει τα εξής: «Εμφανείς οι προσωπικές αιχμές στην αντιπαράθεση που έχει ανοίξει -ειδικά το τελευταίο χρονικό διάστημα-, μεταξύ περιφερειακής αρχής και παρατάξεων της μειοψηφίας, όπως και των ανεξάρτητων περιφερειακών συμβούλων, που βολεύουν τελικά στη συγκάλυψη της στρατηγικής τους ταύτισης στην αντιλαϊκή πολιτική που υποστηρίζουν.

Η υποβάθμιση του Περιφερειακού Συμβουλίου ξεκινά πρωτίστως, από την πλήρη απουσία συζήτησης των εργατικών και λαϊκών προβλημάτων που οδηγούν σε απόγνωση χιλιάδες εργαζόμενους και μικροεπαγγελματίες. Βρίσκεται στο γεγονός ότι δεν θίγεται, δεν καταγγέλλεται καν η πολιτική που καταβαραθρώνει μισθούς, συντάξεις, νομιμοποιεί την εργασιακή ζούγκλα, καταστρέφει μικρές επιχειρήσεις, ιδιωτικοποιεί υπηρεσίες, παροχές και δημόσια περιουσία.

Αντίθετα διαγκωνίζονται για το ποιος είναι πιο ικανός να προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες στους επιχειρηματικούς ομίλους. Ποιος θα εφαρμόσει σωστά τους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού, για να λυμαίνεται «δίκαια» ο πλούτος και το υστέρημα του λαού από σωτήρες «επενδυτές».

Απαιτούν από κοινού εδώ και χρόνια περισσότερη αυτονομία και οικονομική αυτοτέλεια στη Τοπική Διοίκηση, για να παίξουν πιο ενεργό ρόλο στην σύνδεση και τη συνύφανση της δράσης της Τ.Δ. με τις επιχειρήσεις. Δεν διστάζουν να γίνουν φοροκυνηγοί των λαϊκών στρωμάτων που λυγίζουν από τη στυγνή φορολογία και τις κατασχέσεις.

Εκεί υπάρχει συναίνεση,εκεί τρέχουν να βγουν πρώτοι, αφήνοντας πίσω έναν λαό που φορτώνεται στη πλάτη του το τίμημα, της «εθνικής παραγωγικής ανασυγκρότησης», όπως διατρανώθηκε και στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο ευθυγραμμιζόμενοι με την κυβέρνηση.

Ας μη σηκώσουν οι νησιώτες αυτό το αβάσταχτο βάρος, που τους καλούν κυβέρνηση, επιχειρηματικοί όμιλοι και τοπικοί άρχοντες, γιατί δεν έχουν κανένα συμφέρον. Είτε με φιέστες, είτε μέσα από Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια, με Καποδίστρια, με Καλλικράτη, με Κλεισθένη ή ότι άλλο εφεύρουν, οι μόνες ανάγκες που ικανοποιούνται είναι αυτές των μεγάλων επιχειρήσεων, ενώ στους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και στους βιοπαλαιστές πετάνε ψίχουλα. Αυτό το σακάτεμα της ζωής του δεν πρέπει να επιτρέψει ο ίδιος ο λαός, με όσες διαβουλεύσεις κι αν προσπαθήσουν να τον βάλουν κάτω από τη σημαία των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Οργάνωση, πλατιά συμμαχία και αντεπίθεση ενάντια στα αντιλαϊκά τους σχέδια είναι η μόνη επιλογή που συμφέρει τα λαϊκά στρώματα. Σ’ αυτή τη προσπάθεια βρίσκεται παρούσα η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, μέσα από το αντιδραστικό πλαίσιο, με τη δύναμη που μας εμπιστεύθηκε ο κόσμος διεκδικούμε, ενημερώνουμε, παλεύουμε και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε μέχρι να συνειδητοποιήσει την πραγματική του δύναμη ο λαός, να την εμπιστευθεί και να κερδίσει τη ζωή που του αξίζει».