«Πάσα στα θρανία» για μαθητές του δημοτικού

Την επίσκεψη του ομοσπονδιακού προπονητή Θεόδωρου Ελευθεριάδη, θα δεχθούν το 1ο Δημοτικό Σχολείο της Κω και τα Εκπαιδευτήρια Ρόδου «Ο Πυθαγόρας» στις 24 και στις 25 Μαΐου αντίστοιχα, στο πλαίσιο του προγράμματος της ΕΠΟ με την επωνυμία «Πάσα στα θρανία».

 Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία σε σχετική επιστολή της προς τις ΕΠΣ, το πρόγραμμα «Πάσα στα θρανία» είναι το πρώτο εγκεκριμένο σχολικό από το αρμόδιο Υπουργείο που εκπονείται από την ΕΠΟ και υλοποιείται σε συνεργασία με το εκπαιδευτικό προσωπικό.

 Περιλαμβάνει επισκέψεις και ομιλίες σχετικές με το «ευ αγωνίζεσθαι» από διακεκριμένους ποδοσφαιριστές, προπονητές και εκπαιδευτές σε δεκάδες δημοτικά σχολεία της χώρας κυρίως στην περιφέρεια, συμπεριλαμβανομένων ειδικών, μειονοτικών και διαπολιτισμικών μονάδων σε ποσοστό μεγαλύτερου του 20 τοις εκατό.

 Στο πλαίσιο του προγράμματος, η Ομοσπονδία προχώρησε στην έκδοση ενός πρωτότυπου σχολικού εγχειριδίου, φιλικού προς τους μαθητές, το οποίο περιέχει προσωπικές ιστορίες και συμβουλές πρώην και νυν διεθνών παικτών, θέματα διατροφής, άσκησης και ψυχολογίας, μαζί με εκτεταμένες αναφορές στην ιστορική διαδρομή του αθλήματος, στις ειδικές μορφές ποδοσφαίρου (άμμου, σάλας) και στο γυναικείο ποδόσφαιρο, καθώς επίσης πλήθος κοινωνικών μηνυμάτων.

 Εκτός των επισκέψεων που πραγματοποιεί, η ΕΠΟ αποστέλλει σχολικά εγχειρίδια, μπάλες ποδοσφαίρου και φανέλες σε εκατοντάδες ολιγοθέσια και δυσπρόσιτα δημοτικά σχολεία της χώρας, ώστε να προσφερθούν σε όσο το δυνατόν περισσότερους μαθητές που διαμένουν σε ακριτικές, νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές.

 Επιπλέον, το πρόγραμμα προβλέπει τη φιλοξενία μαθητών στις αθλητικές εγκαταστάσεις των Εθνικών ομάδων, την πρόσκλησή τους σε αγώνες των αντιπροσωπευτικών συγκροτημάτων και τη συμμετοχή τους σε μαθητικούς ποδοσφαιρικούς διαγωνισμούς, κατά τους οποίους τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να διοχετεύσουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους και να αφήσουν με τον τρόπο αυτό το αποτύπωμά τους στην ποδοσφαιρική ιστορία της χώρας. 

 Όπως υπογραμμίζει η ΕΠΟ, η πρώτη μαθητική έκθεση ζωγραφικής, με τη συμμετοχή περισσότερων από 45 δημοτικών σχολείων απ’ όλη τη χώρα, είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιουνίου. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε περισσότερους από 6.500 μαθητές έως τη λήξη του σχολικού έτους.