«Πράσινες» τεχνολογίες σε Ρόδο, Κω και Κάλυμνο

«Πράσινες» τεχνολογίες αιχμής σχεδιάζει να αξιοποιήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε 12 και πλέον νησιά της χώρας, οι οποίες θα εξασφαλίσουν διείσδυση των ΑΠΕ μεγαλύτερη του 50%, αλλά και κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των τοπικών κοινωνιών με λιγότερο κοστοβόρο τρόπο.

Η εφαρμογή όλων αυτών των τεχνολογιών θα γίνει στο πλαίσιο της ελληνικής πρότασης που έχει εκπονήσει το ΥΠΕΝ και την οποία έχει καταθέσει στην πρωτοβουλία της Ε.Ε. «Καθαρή Ενέργεια για όλα τα Ευρωπαϊκά Νησιά», ώστε να χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Στην πρόταση περιλαμβάνονται προσώρας 12 νησιά, τα οποία ωστόσο στην πορεία είναι πιθανό να αυξηθούν ακόμη περισσότερο. Έτσι, στη λίστα βρίσκονται αυτή τη στιγμή νησιωτικές περιοχές όπως η Ρόδος, οι Οθωνοί, η Κως, η Κάλυμνος, η Γαύδος, η Λήμνος, η Ίος και η Σίκινος.

Όσον αφορά στις προγραμματιζόμενες παρεμβάσεις, αυτές ξεκινούν από «έξυπνους» μετρητές ρεύματος ή υβριδικά συστήματα που θα επιτρέπουν τη μεγαλύτερη αξιοποίηση της «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας και φτάνουν μέχρι την ανάπτυξη σταθμών φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα, τη δοκιμή πλωτών ανεμογεννητριών ή ακόμη και τη χρήση ηλεκτρικών πλοίων για την ακτοπλοϊκή διασύνδεση με κοντινούς προορισμούς.   

Ανάλογα σχέδια έχουν υποβάλει ή πρόκειται να υποβάλουν στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε., για την αλλαγή του «ενεργειακού προφίλ» επιλεγμένων νησιών τους. Όσον αφορά στη χρηματοδότηση των σχεδίων, το πιο πιθανό είναι αυτή να γίνει τμηματικά, με βάση κριτήρια προτεραιότητας που θα θέσει η Ε.Ε. για τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις.

Επομένως, σε πρώτη φάση ίσως υλοποιηθούν εκείνες οι τεχνολογίες που θα έχουν το πιο σημαντικό αντίκτυπο στην αλλαγή του «ενεργειακού προφίλ». Παράλληλα, θα συνυπολογιστεί η χρονική προτεραιότητα κατά την υποβολή των εθνικών προτάσεων.

Παρεμβάσεις εντός του 2018
Με δεδομένο πως η ελληνική πρόταση είναι ήδη κατατεθειμένη στην πρωτοβουλία, όπου και συζητείται, το ΥΠΕΝ εκτιμά πως μέσα στο 2018 θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται παρεμβάσεις σε 2-3 από τα νησιά που περιλαμβάνονται στον σχετικό κατάλογο.

Επίσης, ακόμη κι αν σε πρώτη φάση δρομολογηθούν οι πιο βασικές παρεμβάσεις που προβλέπει, τα κεφάλαια που θα αντληθούν δεν θα είναι λιγότερα από 200 εκατ. ευρώ, με βάση τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις. Σε επόμενη φάση, το ποσό αυτό αναμένεται να αυξηθεί στο πολλαπλάσιο, ξεπερνώντας ίσως και το 1 δισ. ευρώ, τόσο με την εξασφάλιση επιπλέον χρηματοδότησης από άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα για τις υπόλοιπες τεχνολογίες όσο και με τη μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων.

Από την άλλη μεριά, μία ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου πρότζεκτ σε σχέση με άλλα προγράμματα για την ενίσχυση των ΑΠΕ στις νησιωτικές περιοχές (όπως το πρόγραμμα «Έξυπνα νησιά», που ήδη δρομολογείται, για να αποκτήσουν ενεργειακή… ευφυΐα το Καστελόριζο, η Σύμη και η Αστυπάλαια) είναι ότι έχουν επιλεγεί ώριμες τεχνολογικά λύσεις, οι οποίες είναι έτοιμες να εφαρμοστούν σε μαζική κλίμακα και σε πραγματικές συνθήκες.

Με την ίδια λογική, η επιλογή των νησιών έγινε με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες τους, στις οποίες δίνουν απάντηση αυτές οι λύσεις. Το αποτέλεσμα ήταν μία λίστα υποψηφίων με μεγάλη ποικιλία σε πληθυσμό και γεωγραφικό μέγεθος - ξεκινώντας από τους Οθωνούς και τη Γαύδο και φτάνοντας μέχρι τη Λήμνο και τη Ρόδο. 

Πηγή: naftemporiki.gr