Αθωώθηκε επιχειρηματίας για υπόθεση διακίνησης αλλοδαπών

Αθωώθηκε επιχειρηματίας  για υπόθεση διακίνησης αλλοδαπών

Αθωώθηκε επιχειρηματίας για υπόθεση διακίνησης αλλοδαπών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 386 ΦΟΡΕΣ

Αθώος κρίθηκε από το Μονομελές Εφετείο Δωδεκανήσου Κακουργημάτων (μεταβατικό Κω) διευθύνων σύμβουλος εταιρείας αγοραπωλησίας πολυτελών αυτοκινήτων, ο οποίος κατηγορούνταν για τη μεταφορά από τα τουρκικά παράλια στο Φαρμακονήσι πέντε αλλοδαπών.

Η σύλληψη του κατηγορούμενου, ο οποίος κατάγεται από τη Συρία (ο πατέρας του) και την Ιορδανία (η μητέρα του), έγινε το περασμένο καλοκαίρι και μετά την απολογία του κρατούνταν στη φυλακή μέχρι προχθές, οπότε και εκδικάστηκε η υπόθεση του στο αρμόδιο δικαστήριο στην Κω.

Τόσο ο κατηγορούμενος όσο και ο συνήγορός του κ. Αχιλλέας Δασκαλάκης εξήγησαν αναλυτικά στο δικαστήριο πως ουδεμία σχέση είχε με διακίνηση αλλοδαπών.

Όπως ο ίδιος είπε, στη Συρία όπου διέμενε, εργαζόταν ως διευθύνων σύμβουλος σε μεγάλη εταιρεία αγοραπωλησίας πολυτελών αυτοκινήτων με ετήσιο τζίρο περί τα 3 εκατ δολ. ετησίως, ενώ η δική του αμοιβή ανέρχονταν στις 100.000 -150.000 δολ. το χρόνο.

Όταν ξέσπασε ο πόλεμος και η κατάσταση συνεχώς χειροτέρευε, καθώς ο ίδιος δεν επιθυμούσε να πολεμήσει με τον Συριακό στρατό, αποφάσισε να διαφύγει στο εξωτερικό. Μάλιστα κίνησε τη διαδικασία για την έκδοση βίζας ώστε να ταξιδέψει σε χώρα της Κεντρικής Ευρώπης, όμως ουδέποτε την πήρε και έτσι αναγκάστηκε να έρθει σε επικοινωνία με συμπατριώτη του, στον οποίο έδωσε το ποσό των 5000 ευρώ για να τον βοηθήσει να ταξιδέψει μέσω Τουρκίας.

Εκείνος κανόνισε τη μεταφορά του στο Λίβανο και από εκεί στην Κωνσταντινούπολη, όπου και παρέμεινε δύο μέρες σε ξενοδοχείο και στη συνέχεια μαζί με άλλον Σύριο πήγε στη Σμύρνη όπου διέμενε άλλες 15 ημέρες.
Όταν ήρθε η ημέρα για να ταξιδέψει στην Ελλάδα, επιβιβάστηκε μαζί με άλλα 41 άτομα σε φουσκωτή βάρκα με εξωλέμβια μηχανή, ενώ τον συντονισμό και τη διακυβέρνηση της βάρκας είχε ένας Τούρκος.

Φυσικά κανένα σωσίβιο δεν τους είχαν δώσει, παρά το γεγονός ότι οι επιβαίνοντες στη βάρκα ήταν πολλοί περισσότεροι από όσους μπορεί να αντέξει και υπήρχε σοβαρός κίνδυνος να βουλιάξει. Όταν πλησίαζαν στις ελληνικές ακτές ο Τούρκος κυβερνήτης εγκατέλειψε τη βάρκα και επέστρεψε στα παράλια της Τουρκίας με τους άλλους δύο συμπατριώτες του που ακολουθούσαν με μία δεύτερη βάρκα.

Τότε η βάρκα έμεινε ακυβέρνητη και επικρατούσε μεγάλη αναστάτωση και πανικός, διότι όλοι φοβούνταν ότι θα βυθιζόταν και θα πνίγονταν. Τότε ο Σύριος κατηγορούμενος μαζί με άλλα δύο άτομα πήραν το πηδάλιο και προσπάθησαν να κυβερνήσουν το σκάφος.

Μάλιστα όταν τους πλησίασε το σκάφος του λιμενικού, το πλήρωμα του χρειάστηκε να τους δώσει οδηγίες για να καθοδηγήσουν με ασφάλεια το σκάφος και να τους περισυλλέξουν.
Τελικά, το δικαστήριο έκρινε αθώο τον Σύριο.

Σημειώνεται πως η βάρκα με τους 42 πρόσφυγες και μετανάστες εντοπίστηκε από τους λιμενικούς κοντά στο Φαρμακονήσι στις 11 παρά 10 το πρωί της 1ης Ιουλίου 2017. Αμέσως έγινε η διάσωση των επιβαινόντων και η σύλληψη του Σύριου κατηγορούμενου ως διακινητή και η παραπομπή του στη δικαιοσύνη.

Διαβάστε ακόμη

Καταγγελία για κακομεταχείριση ζώου

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος στους δύο γονείς

«Κούρεμα» οφειλών άνω των 500.000 ευρώ πέτυχε επιχειρηματίας της Ρόδου

Αποτελέσματα αστυνομικών δράσεων στα  νησιά του Νοτίου Αιγαίου την περασμένη εβδομάδα

Πνίγηκε από τροφή το κοριτσάκι στην Κω - Συνελήφθησαν οι γονείς

Συνελήφθη 54χρονος, υπεύθυνος κέντρου διασκέδασης στη Ρόδο για διακίνηση ναρκωτικών

Επτά άτομα συνέλαβαν οι αστυνομικές αρχές χθες και σήμερα στη Ρόδο

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Δεν αυτοκτόνησε, τον δολοφόνησαν» υποστηρίζει η οικογένειά του