Παρουσιάστηκε στον Πειραιά το βιβλίο  «Εκύλησε το τέντζερι κ’ ήβρε το καπάκι»

Την Κυριακή 13 Μαΐου, η Ένωση Συμιακών Νέων «Ο Νηρέας» πραγματοποίησε με επιτυχία και μεγάλη προσέλευση κόσμου, την παρουσίαση του βιβλίου μαγειρικής της Δικαίας Μαραβέλια και του Εμμανουήλ Κ. Μοράρη: «Εκύλησε το τέτζερι κ' ήβρε το καππάκι», στον φιλόξενο χώρο της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών-Πειραιώς, στον Πειραιά. 

Για το βιβλίο μίλησαν η Ελένη Βρατσάνου Κλαδάκη, μηχανολόγος μηχανικός, η οποία παρουσίασε τον ρόλο και την αξία των γυναικών της Σύμης και ο Τάσος Μαδαμόπουλος, φιλόλογος, ο οποίος ανέλυσε ποιητικά την σπουδαιότητα, της Ψυχής, τα μαγειρέματα με υγείας ζύγι και μεζούρα. 

Στη συζήτηση συμμετείχε επίσης, ο Ηλίας Τσαβαρής, δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος του Ομίλου Αξιών «Γιάννης Διακογιάννης», οικονομολόγος – γεωπόνος και τόνισε τη σημαντικότητα της γαστρονομίας της Σύμης και την αναγκαιότητα της απόκτησης τοπικής γαστρονομικής ταυτότητας για το νησί. 

Την παρουσίαση συμπλήρωσε η σεφ και παρουσιάστρια Μαρία Εκμεκτσίογλου, η οποία με το δικό της μοναδικό τρόπο έκανε το πολυάριθμο κοινό να ταξιδέψει νοερά στην κουζίνα της Σύμης. 

Την εκδήλωση έκλεισε η δημιουργός του βιβλίου, Δικαία Μαραβέλια, που με τη συγκινητική κατάθεση ψυχής που έκανε, μίλησε για το μοναδικό ταξίδι της ιδίας και του συνεργάτη της Εμμανουήλ Κ. Μοράρη, στις αγαπημένες γεύσεις και μυρωδιές της Σύμης, που φέρνουν στη μνήμη και ζεσταίνουν την καρδιά εικόνες της παιδικής  ηλικίας όλων στο νησί. 

Προσφέρθηκαν τοπικά γλυκίσματα και κεράσματα. 

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων: η κ. Μαρκαντέ Δέσποινα, πρόεδρος του κοινωνικού συλλόγου "Ο Πανορμίτης", η κ. Κορδίνα Μαρία, Πρόεδρος της Ένωσης Ροδίων Αθηνών –Πειραιώς, ο κ. Κουνελές Θοδωρής, Πρόεδρος του Συλλόγου Συμιακών Ελευσίνας "Ο Μιχαήλ Αρχάγγελος", ο κ. Φαρμακίδης Γεώργιος, γιατρός, καθηγητής γυναικολογίας, η κ. Κρητικού Ελένη, πρώην πρόεδρος της Ένωσης Συμιακών Νέων "ο Νηρέας", η κ. Μωροπούλου Αντωνία, καθηγήτρια στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και ο κ. Κασσάρας Γιώργος, πρώην βουλευτής. 

Η  Ένωση Συμιακών Νέων "Ο Νηρέας» ευχαριστεί από καρδιάς όλους, όσοι παρευρέθηκαν στην εκδήλωση και συγχαίρει τούς δύο δημιουργούς που ανέλαβαν να συγκεντρώσουν όλες τις παλιές, τοπικές, αυθεντικές συνταγές του νησιού μας και να τις καταγράψουν σε αυτό το σπουδαίο βιβλίο, επιβεβαιώνοντας με τη συνεργασία πως πράγματι «Εκύλησε το τέντζερι κ΄ ήβρε το καπάκι»!