Ο Μητσοτάκης στην Ίμβρο

Γράφει η Μαίρη Παπανδρέου

Δεν μας έχουν συνηθίσει οι πολιτικοί μας και οι κοινοβουλευτικοί μας εκπρόσωποι, να τους βλέπομε σε γεωγραφικά μήκη και πλάτη, απ’ όπου δεν υπάρχει πιθανότητα να «αντλήσουν» ψήφους.

Ευχάριστη εξαίρεση ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, με την επίσκεψή του στην Ίμβρο, και μάλιστα μαζί με τη σύζυγό του. Εθνική ευαισθησία, πατριωτικό καθήκον πέρα και πάνω από την «άγρα ψήφων», εφόσον στην Ίμβρο δεν υπάρχουν ψηφοφόροι. 

Επίσης σημαντικό, το ότι «συνόδευσε» τον Παναγιότατο Οικουμενικό μας Πατριάρχη, Βαρθολομαίο Α΄, στην τελετή των «Θυρανοιξίων», στο ελληνικό δημοτικό σχολείο και στο πατρικό του Παναγιότατου.

Συγκινητική και η εικόνα του Οικουμενικού Πατριάρχη, ο οποίος με στοργή και τρυφερότητα κρατούσε τα λίγα ταπεινά λουλούδια που του είχαν προσφέρει. Η παρουσία του Πνευματικού Ηγέτη της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, μαζί με τον αυριανό Πρωθυπουργό της χώρας, γέμισε αισιοδοξία, όχι μόνον τους λιγοστούς Έλληνες κατοίκους της Ίμβρου, αλλά και όλο τον Ελληνισμό.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία, για νιοστή φορά αποδείχθηκε πως είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το Ελληνικό Έθνος και αυτό ας το έχουν καθημερινά στη σκέψη τους, όλοι όσοι προσπαθούν να απαξιώσουν τον πνευματικό και όχι μόνον, ρόλο της Εκκλησίας και στα εθνικά μας δρόμενα.

Οι συζητήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους 100 Έλληνες, συγκινητική. Ας αναλογιστούμε πως πριν από λίγα μόλις χρόνια, οι Έλληνες κάτοικοι της Ίμβρου ήταν 3.000 που αποδεκατίστηκαν. Όλοι γνωρίζομε τους τρόπους που οι όμοροι γείτονές μας εκδίωξαν τους γηγενείς συμπατριώτες μας. Μόλις η μαρτυρική Ίμβρος «πέρασε» στα χέρια τους, έστειλαν ορδές Τούρκων καταδίκων σε ισόβια κάθειρξη λόγο εγκλημάτων, και τους εγκατέστησαν στο νησί. Πόσοι από τους νησιώτες είχαν το σθένος να υπομένουν; 

Πραγματικά συγκινητική η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος με αμεσότητα και απλότητα που χαρακτηρίζει τον ειλικρινή λόγο, αναφέρθηκε στην «ειρηνική συνύπαρξη» στην οποία οι Έλληνες πιστεύουν.

Είμαι βεβαία πως όλοι οι παριστάμενοι - και όχι μόνον - είχαν μέτρο σύγκρισης με το υπερφίαλο και πομπώδες ύφος του Ερντογάν, ο οποίος μόνον μπροστά στη Βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ, από το αίσθημα κατωτερότητας που ένιωθε και την παντελή άγνοιά του, όχι μόνον της αγγλικής γλώσσας, κατάφερε να ψελλίσει: «Good morning»!

Πάλι καλά, καθώς η σύζυγός του δεν ήξερε ούτε αυτή την τόσο απλή φράση και βέβαια, αγνόησε εντελώς την εθιμοτυπία. Χαρήκαμε φυσικά, που ο «δημοκρατικός» κατά τη γνώμη του γείτονας ηγέτης, δεν μπόρεσε να ψελλίσει τίποτε στις καυστικές παρατηρήσεις της Πρωθυπουργού της Βρετανίας.

Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη, εξέπεμπε πολλαπλά μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση.

Σημαντικότερο, είναι και το έμπρακτο ενδιαφέρον του για τον ελληνισμό, πέρα από την “άγρα ψήφων”.