Ρήμαξαν παραλία με  «αλμυρίκια» στη Νότια Ρόδο

Την έντονη αντίδραση κατοίκων της περιοχής από τη Νότια Ρόδο, έχει προκαλέσει το τελευταίο χρονικό διάστημα το κουτσούρεμα και η καταστροφή σε δέντρα (αλμυρίκια) που υπήρχαν στην παραλία της περιοχής κοντά στο Κιοτάρι.

Κάτοικοι της περιοχής, κατήγγειλαν το περιστατικό αυτό και στις αρμόδιες αρχές, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχει γίνει κάποια έρευνα.

Τα αλμυρίκια που υπάρχουν σε πολλές παραλίες του νησιού μας, είναι εξαιρετικά δέντρα, που αντέχουν στην αλμύρα και τις ακραίες καιρικές συνθήκες κοντά στην παραλία.

Χαρακτηρίζονται  από σχετικά γρήγορη ανάπτυξη και μεγάλη ανθεκτικότητα σε συνθήκες ξηρασίας και δυνατών ανέμων.

Μας χαρίζουν την πολύτιμη σκιά τους στις παραλίες και στα εξοχικά σπίτια, ενώ χρησιμοποιούνται από τους κηποτέχνες και για δημιουργία ανεμοφρακτών κοντά στη θάλασσα.

Το αλμυρίκι φέρει λεπτά κλαδιά και πολυάριθμα λεπιοειδή φύλλα ενώ σχηματίζει πολύ μικρά ρόδινα ή λευκορόδινα άνθη.

Το δέντρο αυτό,  χαρακτηρίζεται από δυνατό ριζικό σύστημα που διακλαδώνεται και φτάνει σε μεγάλο βάθος. Αναπτύσσεται σε αλατούχα φτωχά και αμμώδη εδάφη και παρουσιάζει μεγάλη αντοχή στα κακής ποιότητας και στα υφάλμυρα νερά.

Κανείς δεν γνωρίζει πώς μέσα σε μια νύχτα,   «αποψιλώθηκαν» δέντρα δεκάδων χρόνων που   προσέφεραν ομορφιά και υπέροχη σκιά στην περιοχή.
Κανείς δεν γνωρίζει πώς μέσα σε μια νύχτα, «αποψιλώθηκαν» δέντρα δεκάδων χρόνων που προσέφεραν ομορφιά και υπέροχη σκιά στην περιοχή.

Το αλμυρίκι είναι εξαιρετικά ανθεκτικό στην έλλειψη νερού, καθώς τα μικρά λεπιοειδή φύλλα του δεν χάνουν την υγρασία τους όταν το φυτό διαπνέει.
Ακόμα και τα υφάλμυρα υδροσταγονίδια που μεταφέρει αέρας από τη θάλασσα ευνοούν την ανάπτυξή του.

Ό,τι απέμεινε από το κουτσούρεμα των δέντρων στην  παραλία κοντά στο Κιοτάρι: Δηλαδή σχεδόν τίποτα. Ως  συνήθως, αυτοί που πληρώνονται για να εποπτεύουν και να ελέγχουν, ούτε είδαν, ούτε άκουσαν τίποτα..!
Ό,τι απέμεινε από το κουτσούρεμα των δέντρων στην παραλία κοντά στο Κιοτάρι: Δηλαδή σχεδόν τίποτα. Ως συνήθως, αυτοί που πληρώνονται για να εποπτεύουν και να ελέγχουν, ούτε είδαν, ούτε άκουσαν τίποτα..!