Τροποποίηση της απόφασης για τους ναυαγοσώστες

Η τροποποίηση της απόφασης που έχει πάρει ήδη το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου για τους ναυαγοσώστες έρχεται για έγκριση στη συνεδρίαση του οργάνου σήμερα το βράδυ, καθώς τροποποιήθηκε η απόφαση των συναρμόδιων Υπουργείων και έτσι από επτά ο αριθμός τους ανέβηκε στους δώδεκα που θα τοποθετηθούν στις πλέον κοσμικές παραλίες της Ρόδου.

Όπως δήλωσε, χθες, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Ευγένιος Κορναρόπουλος, το Υπουργείο Ναυτιλίας προχώρησε στην έκδοση Προεδρικού Διατάγματος το οποίο τροποποίησε ουσιαστικά τους όρους με τους οποίους προστατεύονται οι παραλίες και οι λουόμενοι κατά τη θερινή σεζόν. Οπότε, ο Δήμος οφείλει να προχωρήσει σε μία τροποποίηση της έγκρισης που έχει δώσει το Σώμα για την πρόσληψή τους και έτσι βρίσκονται ακόμα στην αναμονή, μέχρι και τη σημερινή συνεδρίαση, για οδηγίες από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Όπως εξήγησε ο κ. Κορναρόπουλος, η κατάσταση έχει ως εξής: Τα δύο συναρμόδια Υπουργεία που εμπλέκονται στη διαδικασία, δηλαδή το ΥΕΝ που ορίζει τη διάρκεια και τον αριθμό των παραλιών, να έχει ζητήσει την κάλυψη για τέσσερις μήνες των παραλιών από ναυαγοσώστες ενώ το ΥΠΕΣ που καθορίζει τον τρόπο πρόσληψής τους να μην έχει τροποποιήσει τις διατάξεις του και να παραμένουμε στους τρεις. Έτσι, αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα ασυμβίβαστο και για τον λόγο αυτό μέχρι και τελευταία στιγμή το δ.σ. θα περιμένει τη νομοθετική ρύθμιση από το Υπουργείο ώστε να είναι εντάξει οι διαδικασίες που θα ακολουθήσει ο Δήμος.

Παρ’ όλα αυτά, η εισήγηση η οποία έχει κατατεθεί και όπως είναι τώρα θα περάσει από το δ.σ. το οποίο θα εξουσιοδοτήσει τη Διεύθυνση Διοικητικού να κάνει τις προσλήψεις για τέσσερις μήνες και αν τυχόν υπάρξει κάποια αλλαγή, θα προχωρήσουν αντίστοιχα και στην κατάλληλη προκήρυξη.
Το προηγούμενο Π.Δ. προέβλεπε την πρόσληψη επτά ναυαγοσωστών και το δ.σ. είχε δώσει έγκριση για τόσους από το Φεβρουάριο.

 Με το τελευταίο Π.Δ. και το έγγραφο του Λιμεναρχείου, επειδή έχει αλλάξει ουσιαστικά η απόσταση μεταξύ  των παραλιών από 300 μέτρα σε 200 μέτρα για την τοποθέτηση ναυαγοσώστη, χρειάζονται δώδεκα ναυαγοσώστες αφού στην ουσία έχουν προστεθεί «νέες» παραλίες. Αυτές είναι : Έλλη (2), Sunwing, κεντρική στο  Φαληράκι(2), μεγάλη παραλία Λίνδου, Τσαμπίκα, Πηγές Καλλιθέας, Άντονι Κουίν, Κιοτάρι, Πρασονήσι και Ιξιά. Σημειώνεται, τέλος, ότι αρχικά το Υπουργείο είχε πει ότι οι ναυαγοσώστες έπρεπε να έχουν προσληφθεί μέχρι την 1η Ιουνίου, ωστόσο μετά τα παραπάνω αυτό θεωρείται ανέφικτο και ευελπιστούν τώρα να πιάσουν δουλειά μέσα στον Ιούνιο.