Εξοπλισμός 14 τόνων στη Λέρο από τον σύλλογο “Αγία Μαρίνα”

Μία ακόμα δράση εθελοντικής προσφοράς του φιλανθρωπικού και πολιτιστικού συλλόγου Παραδεισίου «Αγία Μαρίνα» ολοκληρώθηκε με επιτυχία, ενισχύοντας αυτή τη  φορά τις δομές υγείας του νοσοκομείου και κέντρου υγείας Λέρου.

Συγκεκριμένα, στο νησί έφτασε προ ημερών ένα κοντέινερ με ιατρικό και νοσοκομειακό εξοπλισμό βάρους 14 τόνων προερχόμενους από νοσοκομειακά κέντρα της Σουηδίας, με σκοπό να καλυφθούν τα κενά στην παροχή υπηρεσιών υγείας του νησιού.

Ο σύλλογος συνεργάζεται με την μη κυβερνητική οργάνωση Human Bridge, η οποία συλλέγει, καταγράφει και διανέμει τη βοήθεια αυτή σε διάφορες περιοχές ανά τον κόσμο που χρειάζονται βοήθεια, προμηθεύοντάς τες με υλικό άριστης ποιότητας (που πολλές φορές δεν έχει χρησιμοποιηθεί) και το οποίο προέρχεται από την ανανέωση που γίνεται σχεδόν κάθε χρόνο στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Σουηδίας.

Σημειώνεται ότι αν και η βοήθεια που στέλνουν τα νοσοκομεία δεν κοστολογείται, εντούτοις, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, και αυτή τη φορά το κόστος της πλησίασε το ένα εκατομμύριο ευρώ, καθώς μεγάλο μέρος του εξοπλισμού είναι τελευταίας τεχνολογίας και αρκετά δαπανηρός.

Για τη νέα εθελοντική δράση, ο σύλλογος παραχώρησε χτες συνέντευξη Τύπου, εκπροσωπούμενος από το δ.σ. παρουσία του Θωμά Σωτρίλλη αντιπεριφερειάρχη υγείας και πρόνοιας και του Φίλιππου Τριομμάτη περιφερειακού συμπαραστάτη του πολίτη και της επιχείρησης.

Συγκεκριμένα παρευρέθηκαν η πρόεδρος Αναστασία Σταυριανού Γεωργιάδη και τα μέλη Φλώρα Παπακωνσταντίνου, Ειρήνη Παπακωνσταντίνου, Ευφημία Αθανασιάδη, Σεβαστή Περιφεράκη, Ειρήνη Πίππου, Φωτεινή Στεργιάδη.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Σωτρίλλης, ο σύλλογος έχει σπουδαία δράση αλλά και στο μέλλον αυτή θα συνεχιστεί με ακόμα πιο σημαντικές ενέργειες που σκοπό έχουν να στηρίξουν την κοινωνία, γι’ αυτό άλλωστε και τυγχάνουν ευρείας αποδοχής. Προς την κατεύθυνση αυτή κινείται και η περιφέρεια που πάντα στηρίζει ανάλογες εθελοντικές δράσεις.

Από την πλευρά του ο κ. Τριομμάτης υπογράμμισε ότι ο σύλλογος με τα δραστήρια μέλη που διαθέτει κατάφεραν το ακατόρθωτο και στην ουσία αντικαθιστούν την πολιτεία σε κρίσιμους τομείς όπως σ’ αυτόν της υγείας. Για το λόγο αυτό τους αρμόζει να τιμηθούν κάτι που θα γίνει σε ειδική εκδήλωση στο χωριό τους, το Παραδείσι. Η περιφέρεια, όπως είπε αναλαμβάνει στο εξής το κόστος μεταφοράς της κάθε βοήθειας με τον ιατρικό εξοπλισμό και το νοσοκομειακό υλικό από το εξωτερικό προς την Ελλάδα.

Ακολούθησε η πρόεδρος του συλλόγου κ. Σταυριανού-Γεωργιάδη που τόνισε ότι έγινε μεγάλο έργο για τη Λέρο και αυτό επιτεύχθηκε χάρη στη συνεργασία όλων των μελών του συλλόγου που δούλεψαν από κοινού, τονίζοντας ότι παίρνουν χαρά γι΄αυτά που προσφέρουν.

Με την ευκαιρία έκανε αναφορά στο χώρο που στεγάζει το σύλλογο στο Παραδείσι, ο οποίος διαμορφώθηκε με δωρεές και μετατράπηκε σε χώρο πολιτισμού, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην προθυμία και τη στήριξη που παρέχεται στο σύλλογο από τη Blue Star Ferries για τη μεταφορά δωρεάν κάθε φορά, του κοντέινερ με τη βοήθεια, από τον Πειραιά.

Μεταξύ άλλων ευχαρίστησε δημόσια τη μεταφορική εταιρία του Δημήτρη Γιαννουκά, την ένωση ξενοδόχων Λέρου, το μητροπολίτη Λέρου-Καλύμνου κ. Παΐσιο, το δήμαρχο Λέρου Μιχάλη Κόλλια και τη διοικήτρια του νοσοκομείου Λέρου Ελένη Σαρίκα.

Η πρόεδρος δεν παρέλειψε να επισημάνει τη ζεστή φιλοξενία και την αγάπη που έδειξε στο σύλλογο όλη η κοινωνία της Λέρου, κάτι που προκάλεσε ιδιαίτερη συγκίνηση.

Η βοήθεια περιλάμβανε μεταξύ άλλων 4 εξεταστικά κρεβάτια, που θα στελεχώσουν το τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου, 30 αναπηρικά αμαξίδια, 147 ζευγάρια πατερίτσες, τροχήλατα καρότσια, 48 θερμόμετρα, νυστέρια χειρουργικά, 14 κιβώτια με χειρουργικό υλικό, ιατρικές τσάντες πρώτων βοηθειών, λαρυγγοσκόπια, είδη προσωπικής φροντίδας και υγιεινής, πάνες για ηλικιωμένους, ιατρικά σημειωματάρια.

Επίσης η δωρεά περιλάμβανε και τα παρακάτω: 
• Ενδοσκοπικός πύργος τροχήλατος Olympus VM-30 Mobile Works: 1
• Αναπνευστήρας Siemens Maquet Servo-i Gentile: 6
• Γερανάκι ασθενούς αναπηρικό μεταλλικό: 1
•  Νεφελοποιητής οξυγόνου Aiolos: 4
• Υπερηχοτομογράφος General Electric Helthcare Logia PS Medical System: 1
• Αναπνευστήρας φορητός Drager Oxylog 3000: 5
• Αναπνευστήρας φορητός Drager Oxylog 2000: 4
• Αναπνευστήρας φορητός Drager Oxylog 1000: 7
• Απινιδωτής φορητός Philips Heartstart XL: 1
• Οξύμετρα φορητά Nellcor NPB-40/NONIN: 2
• Ωτοσκόπιο Riester με αλκαλικές μπαταρίες: 2
• Φορεία μεταλλικά Β.Τ. με ρυθμιζόμενο ύψος και αναδιπλωμένα προστατευτικά κάγκελα με στρώμα: 2
• Φορεία ρυθμιζόμενα με ανακυκλωμένη πλάτη με ρυθμιζόμενο ύψος: 2
• Κρεβάτια νοσοκομειακά ηλεκτρικά: 20
• Στρώματα νοσοκομειακά: 23
• Καθίσματα τουαλέτας: 39
• Καθίσματα μπάνιου: 10
• Μάσκες ABU ενηλίκων: 8