Οδηγίες της Πυροσβεστικής για την αντιπυρική περίοδο

Ξεκίνησε από την 1η Μαΐου η αντιπυρική περίοδος 2018 και στη περιοχή μας η οποία θα διαρκέσει έως τις 31 Οκτωβρίου, χρονικό διάστημα κατά το οποίο απαγορεύεται οποιοδήποτε φωτιά στην ύπαιθρο, σε κατοικημένες περιοχές ακόμη και σε ιδιόκτητους οικοπεδικούς χώρους!

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου, το νησί της Ρόδου έχει πληγεί από τις πυρκαγιές τα προηγούμενα έτη, με αποτέλεσμα να έχει απολέσει σημαντικό τμήμα του φυσικού της περιβάλλοντος. Για το λόγο αυτό και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από όλους τις ημέρες με αυξημένη επικινδυνότητα (υψηλές θερμοκρασίες, ισχυροί άνεμοι κ.ά.), όπως αυτή αποτυπώνεται και από τον σχετικό χάρτη επικινδυνότητας που εκδίδεται καθημερινά και για όλη την Ελλάδα, περί Ω:13.30, από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ανακοινώνεται διαδικτυακά, 
(civilprotection.gr).
Σημειώνεται δε πως οι παραβάτες διώκονται και ποινικά.

Μερικές χρήσιμες συμβουλές που μπορούμε όλοι εύκολα να ακολουθήσουμε, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες, για  να μην προκαλέσουμε πυρκαγιά από αμέλεια  είναι:
• Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα όταν βρισκόμαστε στο δάσος ή στην ύπαιθρο. 
• Δεν καίμε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά στην ύπαιθρο.
• Αποφεύγουμε τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που προκαλεί σπινθήρες, κ.ά.).
• Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές κατά τους θερινούς μήνες εντός των δασών ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα.
• Δεν αφήνουμε σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος αυτανάφλεξης.
• Ποτέ δεν σταθμεύουμε το όχημά μας σε σημεία που υπάρχουν ξηρά χόρτα. Ο καταλύτης των αυτοκινήτων διατηρείται υπερθερμασμένος για αρκετό χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρός κίνδυνος έναρξης πυρκαγιάς.

Σε περίπτωση που αντιληφθούμε μια πυρκαγιά:
Τηλεφωνούμε ΑΜΕΣΩΣ στον αριθμό κλήσης 199 και δίνουμε σαφείς πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρισκόμαστε, καθώς και πληροφορίες για τη συγκεκριμένη θέση που βλέπετε την πυρκαγιά.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία, με τη συνδρομή όλων των συναρμόδιων φορέων  καθώς και των  εθελοντικών ομάδων θα πράξει το καθήκον της οποτεδήποτε κληθεί, όμως είναι απαραίτητη η ευαισθητοποίηση όλων στον διαρκή και καθημερινό της αγώνα. 

Διότι:
Για την προστασία των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος δεν αρκούν οι πολλοί.
Χρειάζονται Όλοι!