Κάποιοι δεν θα συνηθίσουμε τη μορφή του τέρατος

Γράφει η Ευαγγελία Παναή
Φιλόλογος-Επιχειρηματίας, Δημοτική Σύμβουλος Ρόδου


Στην προχθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου, στο πλαίσιο της διαδικασίας των ερωτήσεων που τίθενται από τους δημοτικούς συμβούλους, έθεσα: 

1. Τα προβλήματα της παντελούς απουσίας φροντίδας, καθαριότητος, συντήρησης, ακόμη και της πιο στοιχειώδους υποδομής, σε όλα τα σημεία λουομένων στις παραλίες του Παραδεισίου, που εκτείνονται σε μήκος χιλιομέτρων, από την τοποθεσία Βαγιές κοντά στην Κρεμαστή, έως και στην τοποθεσία Ξύλενο Γιοφύρι, κοντά στην Θολό, τα οποία χρησιμοποιούνται τόσο από τους Κατοίκους, όσο και από τους Τουρίστες των τουριστικών μονάδων που η ευρύτερη περιοχή διαθέτει, αλλά και των περαστικών επισκεπτών του Νησιού μας. 
 


2. Το πρόβλημα της καθαριότητας του κεντρικού οδικού άξονα που εξυπηρετεί όλη την Δυτικη πλευρά του Νησιού μας, τόσο μέσα στον οικισμό του Παραδεισίου, όσο και απέναντι από τα κτίρια του Διεθνούς Αεροδρομίου, αλλά και σε όλο το μήκος του, από τα σκουπίδια, τα  αγριόχορτα κλπ.

3. Το πρόβλημα της εγκατάλειψης, (λακκούβες), μη καθαριότητας, (καλάμια, αγριόχορτα), των κάθετων δρόμων που συνδέουν τον Επαρχιακό δρόμο, με τις παραλίες.
Ρώτησα επίσης το αυτονόητο, πότε αυτές οι ελλείψεις και τα προβλήματα θα αποκατασταθούν, με δεδομένο ότι οι εικόνες ντροπής που παρουσιάζουν, μας εκθέτουν διεθνώς, αφού στα σημεία λουομένων, δεν υπάρχουν ούτε καν τα στοιχειωδέστατα, όπως είναι ένα ντουζ, ένας κάδος απορριμμάτων, ένα υποτυπώδες αποδυτήριο ή τουαλέτα.
 


Από εκεί και πέρα, δέχτηκα μια κακοήθη προσωπική επίθεση από τον κύριο Δήμαρχο, ότι με ενδιαφέρει μόνον “το σπίτι μου” και μία επίθεση ψεύδους από τον υπεύθυνο των παραλιών κύριο Ψυλλάκη, όπου επανέλαβε τα γνωστά κακοήθη του παρελθόντος, ότι… ούτε λίγο ούτε πολύ, φρόντισε για τα πάντα, αλλά… ευθύνονται οι… κάτοικοι(;), οι… επιχειρηματίες(;) της περιοχής, που δεν υπάρχουν υποδομές(!), αλλά και επανέλαβε το ελεεινό επιχείρημα που είχε χρησιμοποιήσει πριν χρόνια δημοσίως, πως εκεί, δεν πάνε τουρίστες να κολυμπήσουν, άρα, σύμφωνα με το σκεπτικό του, αν ήταν έτσι, ας αφεθούν οι κάτοικοι στη μιζέρια!
 


Η απάντησή μου, στον μεν κύριο δήμαρχο, του οποίου κατανοώ τη δυσφορία, διότι με τόλμη εκφράζω την άποψή μου, ήταν και είναι, πως, το σπίτι μου, δηλαδή η επιχείρησή μου, λάμπει από καλαισθησία, υψηλό επαγγελματισμό και καθαριότητα, και αποτελεί κόσμημα, που τιμά τη Ρόδο και όχι μόνον την περιοχή, γεγονός που αποτυπώνεται στη βαθμολογία των επισκεπτών και την φέρνει νο 1 στη Ρόδο, Νο 2 στην Ελλάδα και Νο 14 στην Ευρώπη, στην κατηγορία του, στο Trip Advisor για το 2018, διότι εμείς, τη  δουλειά μας την κάνουμε ευσυνείδητα,  έντιμα, επαγγελματικά και συστηματικά! 

Μακάρι, και οι υπεύθυνοι της δημοτικής αρχής, να έκαναν τη δουλειά τους με τόση γνώση, κατάρτιση, σοβαρότητα και ευσυνειδησία!
Όλη η Ρόδος, θα ήταν πολύ πιο πάνω, από αυτό που ο Θεός και φύση την ευνόησε να είναι!

Επειδή, κάποιοι τολμούν να ψεύδονται ακόμη και για τα απαράδεκτα που οι κάτοικοι της περιοχής μας βιώνουν και βλέπουν με τα μάτια τους, παραθέτω τις φωτογραφίες που τράβηξα σήμερα το πρωί (23-5-2018), και αποτελούν την πιο αποστομωτική απάντηση, σε κάθε προσωπική, κακοήθη επίθεση εναντίον μου.
 


Οι φωτογραφίες αυτές, μολονότι δεν αποτυπώνουν την εγκατάλειψη και τη βρωμιά σε όλο της το θλιβερό μεγαλείο, μιλούν από μόνες τους! Λυπάμαι που η διαχρονική ανεπάρκεια των υπευθύνων, με αναγκάζει να επανέρχομαι στο θέμα, παρ’ όλη την παρέλευση χρόνων!   

Κάποιοι σ’ αυτόν τον τόπο, στηρίζονται στην κούρασή μας, - όπως είπε ο Μάνος Χατζηδάκις-, για να πάψουμε να διεκδικούμε τα στοιχειώδη και τα αυτονόητα!  

Όμως, - δυστυχώς γι αυτούς-, υπάρχουμε κι εμείς, που – πάλι όπως είπε ο μέγας συνθέτης και φιλόσοφος-, δεν θα συνηθίσουμε ποτέ την εικόνα του τέρατος, δεν θα γίνουμε ποτέ ένα και το αυτό με το τέρας και γι’ αυτό πάντα θα το πολεμούμε!  

Το τέρας της ασχήμιας, της βρωμιάς, της ακαλαισθησίας, της εγκατάλειψης και της ανικανότητας, καθώς και το άλλο φρικτότερο, το τέρας του ψεύδους, που επιστρατεύεται για να συγκαλύψει τα προηγούμενα.