Συναρπαστικός ο αγώνας του ΑΣΙΑΘ Ρόδου

Από τους πλέον συναρπαστικούς αγώνες των τελευταίων ετών αποδείχθηκε ο αγώνας ΣΥΜΗ (ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ) 2018 που διοργάνωσε ο Αθλητικός Σύλλογος Ιστιοπλόων Ανοικτής Θάλασσας Ρόδου το Σαββατοκύριακο 19 – 20 Μαΐου, στον οποίο έλαβαν μέρος 13 σκάφη του συλλόγου, περίπου 80 ιστιοπλόοι και  περιελάμβανε δύο ιστιοδρομίες.

Το Σάββατο 19 Μαΐου στις 11:00 πμ, δόθηκε η εκκίνηση της πρώτης ιστιοδρομίας από την περιοχή Κάτω Πέτρες Ρόδου.

Ο προορισμός ήταν η Σύμη και συγκεκριμένα ο Γιαλός, 24 ναυτικά μίλια Βορειοδυτικά. Τα σκάφη εκκίνησαν στα όρτσα με χαμηλής έντασης άνεμο Βορειοανατολικής διεύθυνσης.

Έβαλαν πλώρη και κατευθύνθηκαν Βορειοδυτικά, με τον άνεμο να συνεχίζει να είναι χαμηλός και να μεταβάλλεται σε Ανατολικό στην πορεία προς το ακρωτήρι Αλλωπός της Τουρκίας, κοντά από το οποίο έπρεπε να περάσουν τα σκάφη για να συνεχίσουν την πορεία τους προς Σύμη.

Στη συνέχεια, βόρεια του Αλλωπού και μεταξύ Σύμης και Τουρκίας, επικρατούσαν μεταβλητές συνθήκες έντασης και διεύθυνσης ανέμου, με τα πληρώματα να προσπαθούν να τις εκμεταλλευτούν μέχρι και  το ακρωτήρι Κούτσουμπας της Σύμης, όπου τα πρώτα και πιο γρήγορα έπιασαν τελικά τον Δυτικό άνεμο με διεύθυνση που ερχόταν από τον Γυαλό, για τα τελευταία δύο μίλια του αγώνα.

Και εκεί όμως η κούρσα επεφύλασσε εκπλήξεις, κυρίως για τα μικρότερα σκάφη που ακολουθούσαν και που ταλαιπωρήθηκαν από τον άνεμο, ο οποίος προοδευτικά εξασθένησε με αποτέλεσμα κάποια να εγκαταλείψουν τον αγώνα ή να μην προλάβουν να τερματίσουν εντός του χρονικού ορίου.

Στην Κλάση Α την κανονιά και την πρώτη θέση πήρε το ESTELLA με κυβερνήτη τον Σωτήρη Κατσαρά, τη δεύτερη θέση πήρε το Απόλλων με κυβερνήτη τον Κώστα Ιμσιρίδη και τρίτο ήταν το ΠΑΝΟΡΜΙΤΗΣ με κυβερνήτη τον Σωτήρη Σταύρα. Στην Κλάση Β, μετά από εξαιρετική κούρσα, την πρώτη θέση πήρε το ΑΛΟΥΣΤΙΝΑ με κυβερνήτη τον Αντώνη Βογιατζή, δεύτερο ήταν το ΜΟΥΣΜΟΥΛΟ με κυβερνήτη τον Νίκο Κουμνάκη και τρίτο ήταν το ΚΑΛΗΜΕΡΑ με κυβερνήτη τον Λευτέρη Κουμπιάδη.

Την Κυριακή 20 Μαΐου, μετά από ολιγόωρη ξεκούραση στη Σύμη, τα πληρώματα έδωσαν τη δεύτερη ιστιοδρομία με προορισμό τη Ρόδο. Η εκκίνηση δόθηκε στις 12:00 π.μ. από την περιοχή Αγία Μαρίνα της Σύμης. Τα σκάφη, αφού εκκίνησαν με χαμηλής έντασης άνεμο, έπρεπε να κατευθυνθούν στη συνέχεια στην Ρόδο.

Σε ολόκληρη την περιοχή, η ένταση του άνεμου μετά την εκκίνηση έπεσε δραματικά ενώ σε μεγάλο τμήμα του στίβου επικρατούσε άπνοια. Κυβερνήτες και πληρώματα έδωσαν μάχη έτσι ώστε να καταφέρουν να κινηθούν προς τον Αλλωπό, βρίσκοντας τις περιοχές όπου φυσούσε έστω και λίγο.

Όσοι επέλεξαν να κινηθούν κοντά στις ακτές της Τουρκίας και στο μέσο του στίβου, αποδείχτηκε ότι έκαναν τη σωστή επιλογή, σε σχέση με όσους κρατήθηκαν κοντά στις ακτές της Σύμης. Στη συνέχεια, μετά τον Αλλωπό, συνάντησαν δυτικής διεύθυνσης άνεμο με μεγαλύτερη ένταση που βοήθησε τα σκάφη να φτάσουν στη Ρόδο.

Στην κλάση Α την κανονιά και την πρώτη θέση κατέλαβε το σκάφος BLUE SHARK με κυβερνήτη τον Μανώλη Σπυρίδη, τη δεύτερη θέση πήρε το Απόλλων με κυβερνήτη τον Κώστα Ιμσιρίδη και τρίτο ήταν το ΠΑΝΟΡΜΙΤΗΣ με κυβερνήτη τον Σωτήρη Σταύρα.

Στην Κλάση Β την πρώτη θέση πήρε το ΜΟΥΣΜΟΥΛΟ με κυβερνήτη τον Νίκο Κουμνάκη, δεύτερο ήταν το ΜΟΥΡΜΟΥΡΑ με κυβερνήτη τον Γιώργο Ματθαίο και τρίτο το Ο ΠΑΝΟΡΜΙΤΗΣ με κυβερνήτη τον Σωτήρη Δουράκα. Έτσι, μετά την ολοκλήρωση των δύο ιστιοδρομιών, η τελική κατάταξη στις δύο κλάσεις ήταν η παρακάτω.
 

ΚΛΑΣΗ Α

Θέση

Σκάφος

Κυβερνήτης

1

ΑΠΟΛΛΩΝ (GRE-84)

ΚΩΣΤΑΣ ΙΜΣΙΡΙΔΗΣ

2

BLUE SHARK

ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΠΥΡΙΔΗΣ

3

ΠΑΝΟΡΜΙΤΗΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΤΑΥΡΑΣ

4

ESTELLA

ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΑΤΣΑΡΑΣ

5

ΑΡΜΙΔΑ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ

6

APOLLON (GRE-1717)

ΠΟΛΥΧΡΟΝΗΣ ΑΛΗΒΑΝΗΣ

 

 

ΚΛΑΣΗ Β

Θέση

Σκάφος

Κυβερνήτης

1

ΜΟΥΣΜΟΥΛΟ

ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΜΝΑΚΗΣ

2

ΑΛΟΥΣΤΙΝΑ

ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ

3

ΚΑΛΗΜΕΡΑ

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΟΥΜΠΙΑΔΗΣ

4

ΜΟΥΡΜΟΥΡΑ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ

5

Ο ΠΑΝΟΡΜΙΤΗΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΟΥΡΑΚΑΣ

6

ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

7

TUCACU

ΜΑΡΙΑ ΜΑΝΙΑ