Στη Ρόδο ο γενικός  γραμματέας βιομηχανίας

Τη Ρόδο θα επισκεφτεί ο γενικός γραμματέας βιομηχανίας του υπουργείου οικονομίας και ανάπτυξης, Ευστράτιος Ζαφείρης, προκειμένου να παραστεί σε ενημερωτική συνάντηση ελαιουργών και παραγωγών ελαιολάδου.

Τη σχετική πρόσκληση απηύθυνε χτες στον κ. Ζαφείρη, ο αντιπεριφερειάρχης περιβάλλοντος Γιάννης Φλεβάρης στο πλαίσιο επίσκεψης που πραγματοποίησε στο υπουργείο, προκειμένου να συζητηθούν θέματα που άπτονται της λειτουργίας των ελαιοτριβείων με βάση τους νέους νόμους. Η επίσκεψη του γενικού γραμματέα στη Ρόδο θα πραγματοποιηθεί εκτός απροόπτου μέσα στον Ιούνιο.

Σημειώνεται ότι στη συνάντηση παρευρέθηκε και ο ειδικός σύμβουλος του υπουργού σε θέματα ελαιοτριβείων Γιάννης Μπακάλης, με τον οποίο επίσης συζητήθηκε ο νέος κανονισμός και η διευκόλυνση χρήσης των υποπροϊόντων της ελιάς.

Όπως δήλωσε στη «Ρ» ο κ. Φλεβάρης, η ελαιουργική περίοδος μπορεί να απέχει ακόμα αρκετούς μήνες όμως η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου προγραμματίζει και προετοιμάζει τις δράσεις της για το επόμενο διάστημα στον συγκεκριμένο τομέα και για το λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε και η συνάντηση εργασίας στο υπουργείο ανάπτυξης.

«Προσκάλεσα το γενικό γραμματέα,  αν το πρόγραμμά του το επιτρέπει,  το προσεχές διάστημα να επισκεφτεί τη Ρόδο και να ενημερώσει ελαιουργούς και ενδιαφερόμενους για τις εξελίξεις στη νομοθεσία πάνω στο θέμα των ελαιουργείων, και για τη δυνατότητα τα απόβλητα να χρησιμοποιούνται εκτός από τη μεταφορά τους στα πυρηναιολουργεία, με εναλλακτικές χρήσεις ως φυτικό λίπασμα ή ζωοτροφή κατόπιν επεξεργασίας και αδειοδότησης. Αυτή η δυνατότητα παλαιότερα δεν υπήρχε αλλά με την τελευταία ΚΥΑ δεν υπάρχει απαγόρευση εναλλακτικών χρήσεων» είπε επίσης ο αντιπεριφερειάρχης περιβάλλοντος.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του υπουργείου ανέφερε ότι είναι σημαντικό να δοθεί η δυνατότητα στα ελαιουργεία των νησιών να έχουν επιλογές ως προς τη χρήση των υποπροϊόντων και ότι η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου είναι μία δραστήρια περιφέρεια που πάντα ενημερώνεται για τις εξελίξεις μέσω του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη κ. Φλεβάρη.

«Όσον αφορά στην πρόσκληση,  αφού μας ευχαρίστησε ανταποκρίθηκε θετικά και ανέφερε ότι θα ενημερώσει για το χρόνο επίσκεψής του ώστε να κληθούν σε ενημερωτική σύσκεψη οι παραγωγοί και οι υπεύθυνοι των ελαιουργικών μονάδων μόλις βρεθούν πρόσφορες ημερομηνίες. Η επίσκεψη θα γίνει τον επόμενο μήνα αν και το πρόγραμμα είναι βεβαρημένο λόγω υποχρεώσεων» κατέληξε ο κ. Φλεβάρης.