Ανοίγει το θέμα για τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά

Ανοίγει το θέμα για τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά

Ανοίγει το θέμα για τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 777 ΦΟΡΕΣ

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος Ρόδου Σ. Διακοσταματίου

Ανοίγει ξανά η κουβέντα, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το θέμα του ΦΠΑ, όπως ενημέρωσε, χθες, ο Αντιδήμαρχος Ρόδου κ. Σάββας Διακοσταματίου, ο οποίος μετείχε στην προχθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Νησιώτικης Πολιτικής της ΚΕΔΕ, στην οποία είναι Αντιπρόεδρος αλλά εκπροσώπησε και τον Δήμαρχο Ρόδου, κ. Φώτη Χατζηδιάκο, ως Πρόεδρο της ΠΕΔ.

Η συνεδρίαση της Επιτροπής αυτής, της οποίας Πρόεδρος είναι ο Δήμαρχος Σάμου, κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος, είχε ως θέμα της την επικείμενη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ από 1η Ιουλίου και στα υπόλοιπα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, από τα οποία δύο είναι σε εμάς, η Κως και η Λέρος, στα οποία είχε δοθεί μία παράταση λόγω των προσφυγικών ροών.

Βέβαια, η συνεδρίαση της Επιτροπής έγινε και με αφορμή μίας πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τα κράτη-μέλη, όσον αφορά στον επανακαθορισμό του συστήματος ΦΠΑ.

Όπως εξήγησε ο Αντιδήμαρχος, υπήρξε μία προσπάθεια όλα αυτά τα χρόνια, ώστε το ζήτημα του ΦΠΑ να εναρμονιστεί σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. Το κριτήριο ήταν αυτό του τόπου παραγωγής των προϊόντων.

Έχουν, λοιπόν, καταλήξει στο εξής: Πρώτον ότι ο ΦΠΑ πλέον θα έχει σχέση με τον τόπο προορισμού του προϊόντος, επίσης έχουν καταλήξει στο ποια θα είναι η σχέση των διαφορετικών ΦΠΑ στα κράτη και επίσης αλλά και στο ότι θα υπάρχουν μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ. «Άρα, λοιπόν, ξεκινάει ένας νέος κύκλος διαπραγμάτευσης για τα κράτη-μέλη και για το αν αυτά θα ζητήσουν να έχουν μειωμένο συντελεστές ΦΠΑ, που και σε ποια αγαθά», είπε.

Στη συνέχεια, εξήγησε ότι η ΚΕΔΕ αναλαμβάνει μία πρωτοβουλία αναδεικνύοντας αυτό το θέμα προς τις επιτροπές της Ευρώπης, προς τους Επιτρόπους και βέβαια καλεί την Ελληνική κυβέρνηση και εν γένει τα κόμματα ως μία χρυσή ευκαιρία να διατηρηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά, όπως κάνουν άλλες χώρες.

Το πλεονέκτημα της διαπραγμάτευσης έγκειται στο ότι η απόφαση πρέπει να είναι ομόφωνη. Άρα, το κάθε κράτος-μέλος, για να συμφωνήσει, μπορεί να ζητήσει να έχει μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ.
Αναφέρει συγκεκριμένα η ΚΕΔΕ:

«Το εν λόγω άρθρο προβλέπει ότι το Συμβούλιο αποφασίζοντας ομόφωνα σύμφωνα με ειδική νομοθετική διαδικασία και μετά από διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και την οικονομική και κοινωνική επιτροπή, εκδίδει διατάξεις για την εναρμόνιση των κανόνων των κρατών-μελών στον τομέα της έμμεσης φορολογίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΚΕΔΕ θα προχωρήσει σε σχετικές παραστάσεις τόσο στην αρμόδια γενική διεύθυνση φορολογίας και τελωνιακής ένωσης όσο και στον αρμόδιο επίτροπο, Πιερ Μοσκοβισί, για τις οικονομικές και δημοσιονομικές υποθέσεις, φορολογία και τελωνεία ενώ θα υποβάλει σχετικά υπομνήματα σε όλους τους Έλληνες ευρωβουλευτές αλλά και στην οικονομική και κοινωνική επιτροπή της Ε.Ε.».

Σύμφωνα με τον κ. Διακοσταματίου, λοιπόν, τα παραπάνω σημαίνουν ότι ανοίγει ξανά κουβέντα στην Ε.Ε. και την ευρωζώνη για το θέμα του ΦΠΑ. Το πού δηλαδή, θα είναι μειωμένος, σε ποιες περιοχές και επίσης τα προϊόντα και το αν θέλει κάποιος να έχει μειωμένους συντελεστές ή όχι.

Όπως, ταυτόχρονα, αλλάζει και το σύστημα σύμφωνα με το οποίο έχουμε τη δημιουργία του ΦΠΑ.
Δηλαδή, μέχρι σήμερα ήταν στον τόπο παραγωγής ενός προϊόντος. Τώρα θα αλλάξει και θα είναι στον τόπο προορισμού των προϊόντων. Ο ΦΠΑ, δηλαδή, θα έχει σχέση με τον τόπο προορισμού του προϊόντος και όχι με τον τόπο παραγωγής του.

Η άποψη που κατέθεσε ο ίδιος είναι ότι πρέπει να αποσυνδεθεί η ύπαρξη μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το προσφυγικό διότι το τελευταίο είναι κάτι παροδικό. Και αν σταματήσει να υπάρχει τότε θα πρέπει να εξομοιωθεί ο ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές με τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας;

Η αλήθεια σύμφωνα με τον ίδιο είναι ότι η υπόλοιπη Ελλάδα δεν το καλοβλέπει αυτό διότι πιστεύουν ότι οι κάτοικοι των νησιών είναι…πλούσιοι και πρώτα θα πρέπει να εξηγήσουμε ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο σήμερα.

Επίσης-συνέχισε-είτε ζεις σε μεγάλο είτε σε μικρό νησί, εάν κάποιος είναι εργαζόμενος το εισόδημά του μέσα στο χρόνο δεν ξεπερνάει τα δέκα χιλιάδες ευρώ, όταν αυξάνεται το ΦΠΑ και το ισοσκελίζεις με το υπόλοιπο της χώρας δεν λαμβάνεται υπόψη ότι τα προϊόντα και το κόστος των υπηρεσιών εδώ είναι αυξημένα λόγω του μεταφορικού κόστους και οι μειωμένοι συντελεστές θεσπίστηκαν με τη λογική της εξισορρόπησης αυτής της διαφοράς.

Άρα, το κρίσιμο κατά τον ίδιο είναι να καταλάβουν ότι όταν ζεις στο Καστελόριζο πρέπει να έχεις γιατρό, φάρμακα, δάσκαλο και τρόφιμα και αυτά…δεν διακτινίζονται. Άρα, το Κράτος πρέπει να αποφασίσει αν θα έχει αυτά τα νησιά κατοικήσιμα.

«Έτσι, δεν είναι μόνο ζήτημα μικρού ή μεγάλου νησιού, δεν είναι ζήτημα προσφυγικού ή όχι. Είναι ζήτημα επιβίωσης του κόσμου που ζει στα νησιά μας», είπε καταλήγοντας ο κ. Διακοσταματίου και ανέφερε ότι η στόχευση πρέπει να είναι ότι οι μειωμένοι συντελεστές δεν έχουν σχέση μόνο με το ε-μπόριο, την οικονομία και την ανταγωνιστικότητα αλλά έχουν σχέση με την ίδια την επιβίωση των κατοίκων αυτών των νησιών.

Διαβάστε ακόμη

19 εκατομμύρια ευρώ στους δήμους της Δωδεκανήσου

ΕΝΦΙΑ: 6 & 7 Απριλίου η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

«Πρωταθλήτρια» στις απορροφήσεις του ΕΣΠΑ η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Κοινή επιστολή των νησιωτικών συλλόγων λογιστών για τους κατοίκους Εξωτερικού

Ε. Κρητικός: 1.200 πλειστηριασμοί και κατασχέσεις στα Δωδεκάνησα

Λογαριασμοί ρεύματος: Τα μέτρα στήριξης για τον Νοέμβριο

Νέα προγράμματα ΕΣΠΑ: Δίνουν έως 180.000€ σε νέες επιχειρήσεις

ΙΕΛΚΑ: Πώς η ακρίβεια άλλαξε τη διατροφή των Ελλήνων, ποια προϊόντα έχουν «κόψει» από το 2009