Ενοικίασαν σκάφος για τη Σύμη και βρέθηκαν στην Τουρκία

Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου κατηγορούμενοι για υπεξαίρεση από κοινού, θα λογοδοτήσουν στις αρχές Ιουνίου δύο άνδρες και μία γυναίκα, οι οποίοι πριν από πέντε χρόνια ενοικίασαν από επιχειρηματία της περιοχής μας πολυτελές σκάφος για να πάνε στη Σύμη και τελικά βρέθηκαν στην Τουρκία όπου το παρέδωσαν για την μεταφορά προσφύγων και μεταναστών!

Πρόκειται για έναν 35χρονο Φιλανδό, ο οποίος διαφεύγει της σύλληψης και σε βάρος του έχει εκδοθεί ένταλμα από την ανακρίτρια Ρόδου, έναν 35χρονο ελληνικής καταγωγής με Γερμανικό διαβατήριο και μία 31χρονη Ελληνίδα, οι οποίοι θα δικαστούν με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου.

Ο 35χρονος ελληνικής καταγωγής με Γερμανικό διαβατήριο και η 31χρονη Ελληνίδα, είχαν συλληφθεί και είχαν παραπεμφθεί στην δικαιοσύνη για την υπόθεση αυτή και μάλιστα τέλη Μαΐου 2013 μετά τις απολογίες τους στην ανακρίτρια Ρόδου είχαν αφεθεί ελεύθεροι με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισης τους μία φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους και της καταβολής εγγυοδοσίας ποσού 3000 ευρώ έκαστος.

Η υπόθεση που θα απασχολήσει το επόμενο διάστημα το αρμόδιο δικαστήριο, πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης όταν ο 54χρονος ιδιοκτήτης του σκάφους, δια του συνηγόρου του κ. Στέφανου Καψάλη, υπέβαλλε μήνυση στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου για υπεξαίρεση σε βάρος των τριών ατόμων που το Μάιο του 2013 είχαν κάνει την ενοικίαση του σκάφους από το νησί μας.

Πιο συγκεκριμένα, το πολυτελές σκάφος «LA VITA E BELLA» που ανήκει στον 54χρονο επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στην Ρόδο, είχε ναυλωθεί στις 13 Μαΐου 2013 για λόγους αναψυχής και για αρκετό διάστημα δεν είχε βρεθεί.

Οι έρευνες που ακολούθησαν κατέδειξαν πως χρησιμοποιήθηκε από μέλη κυκλωμάτων διακίνησης παράνομων μεταναστών ως δουλεμπορικό!

Στοιχεία όμως επισήμως δεν υπήρξαν, μέχρι τον Ιούνιο του 2013, όταν το σκάφος εντοπίστηκε στην περιοχή Καλάμπρια (Κροτόνε) της Ιταλίας!

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το σκάφος είχε φορτωθεί με παράνομους μετανάστες οι οποίοι ξεκίνησαν το ταξίδι τους από τα απέναντι παράλια και έφθασαν μέχρι την Ιταλία. Εκεί όμως εντοπίστηκαν από τις διωκτικές αρχές της χώρας, συνελήφθησαν και το σκάφος κατασχέθηκε.
Κατηγορούμενοι στην υπόθεση, είναι 35χρονος Φιλανδός που (σύμφωνα με τη δικογραφία) διαμένει μόνιμα στην Τουρκία και αναζητείται με ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε σε βάρος του η ανακρίτρια Ρόδου στις 30 Μαΐου 2013, ένας 35χρονος ξάδελφος του και η 31χρονη φίλη του.

Οι δύο τελευταίοι είχαν παρουσιαστεί στον ανακριτή στο τέλος Μαΐου 2013 όπου σύμφωνα με πληροφορίες και τα όσα οι δύο τελευταίοι κατηγορούμενοι δήλωσαν απολογούμενοι στην ανακρίτρια, το σκάφος το ναύλωσε δήθεν για κρουαζιέρα στα νησιά μας ο 35χρονος Φιλανδός, όμως τελικά κατέληξαν μαζί με αυτό (παρά τις αντιρρήσεις τους) στη περιοχή Σάρσαλα της Τουρκίας όπου και το παρέδωσαν σε Τούρκους με αντάλλαγμα την φίλη του Φιλανδού.

Στις ίδιες καταθέσεις γίνεται γνωστό, ότι αν και οι Τούρκοι είχαν υποσχεθεί πως θα τους επέστρεφαν το σκάφος, μετά την πάροδο μίας εβδομάδας τους πληροφόρησαν πως αυτό ήταν αδύνατον αφού αυτό είχε κατασχεθεί από Έλληνες λιμενικούς στη Σύρο, επειδή σε αυτό επέβαιναν 3 Τούρκοι χωρίς καπετάνιο και έγγραφα!

Σε κάθε περίπτωση οι τρεις κατηγορούμενοι είχαν ναυλώσει στις 13 Μαΐου 2013 το πολυτελές σκάφος «LA VITA E BELLA» αξίας άνω των 120.000 ευρώ προκειμένου, όπως είχαν δηλώσει, να πραγματοποιήσουν ταξίδι αναψυχής στη Σύμη και σε άλλα ελληνικά νησιά. Στη συνέχεια στις 17 Μαΐου 2013 ενημέρωσαν τον ιδιοκτήτη του σκάφους ότι βρίσκονταν στη Σάμο και επιθυμούσαν την ανανέωση της ναύλωσης για μία επιπλέον εβδομάδα δηλαδή έως τις 27 Μαΐου 2013.
Η ναύλωση πράγματι παρατάθηκε όμως οι κατηγορούμενοι δεν επέστρεψαν ουδέποτε το σκάφος , το οποίο επίσης δεν δύνατο να εντοπιστεί αφού με αυτό είχε γίνει η μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών προς την Ιταλία!