Στο Κολλέγιο Ρόδου ο Νίκος Χατζηνικόλας

Στο πλαίσιο των Αθλητικών Δραστηριοτήτων, οι μαθητές του Δημοτικού των Εκπαιδευτηρίων «ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ», συμμετείχαν στον αγώνα «AQUATHLON», «τρέχω – κολυμπώ-τρέχω» που διοργάνωσε ο συντονιστής της Φυσικής Αγωγής, Παναγιώτης Καρίκης, με τους καθηγητές Νίκο Σεϊτη και Κατερίνα Κάτρη, σε συνεργασία με τη Δ/νση του Δημοτικού. 

Πλήθος μαθητών συμμετείχαν με μεγάλο ενθουσιασμό στους αγώνες, στους οποίους διακρίθηκαν όλοι, διότι το μήνυμα είναι «συμμετέχω – αγωνίζομαι-χαίρομαι».

Πολλοί γονείς είδαν από κοντά τα παιδιά τους να αγωνίζονται στο τρέξιμο και στην κολύμβηση και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις θαυμάσιες πρωτοβουλίες της Διεύθυνσης του Κολλεγίου. 

Μετά το πέρας του αγωνιστικού προγράμματος τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά και να ακούσουν χρήσιμες οδηγίες, από τον τριαθλητή, IRON MAN και «ψυχή» του Συλλόγου ΑΠΟΛΛΩΝ Ρόδου, καθώς και Παιδίατρο, Νίκο Χατζηνικόλα, ο οποίος με μεγάλο ενθουσιασμό, αγάπη και πάθος, μίλησε στα παιδιά για την αξία του Αθλητισμού και του Τριάθλου.

Συγκεκριμένα ο κος Χατζηνικόλας παίρνοντας το λόγο μετά τον πρόλογο του  Δ/ντού Διοίκησης είπε:
 «Πάνω απ’ όλα είναι η δύναμη της ψυχής, ο άνθρωπος όλα μπορεί να τα κατορθώσει, αρκεί να τα βάλει στο μυαλό του». 

Ακόμη πρόσθεσε: «Να βρούμε χρόνο για άθληση, να ασκούμε το σώμα παράλληλα με το πνεύμα». «Παν μέτρον άριστον» όπως έλεγαν  και οι αρχαίοι Πρόγονοί μας». 

«Νους υγιής εν σώματι υγιεί», διότι ένα δυνατό σώμα παρέχει τη δυνατότητα σ’ ένα πνεύμα να είναι σε επαγρύπνηση, να εργάζεται συνεχώς». 

 


Επίσης επισήμανε ότι «εάν δεν βρούμε χρόνο για άσκηση τότε θα ψάχνουμε στο μέλλον χρόνο για τους γιατρούς». 

Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε η αναφορά του κου Χατζηνικόλα στην ασθένεια της εποχής το έμφραγμα, όπως είπε η Φινλανδία έρχεται πρώτη και ακολουθεί η Ελλάδα σε ποσοστά εμφραγμάτων. 

Στη συνέχεια, έδωσε στοιχεία για το Τρίαθλο ώστε τα παιδιά να κατανοήσουν το μέγεθος της δυσκολίας.

Το Τρίαθλο αποτελείται από τρία αθλήματα κατά σειρά: Κολύμβηση, Ποδήλατο, Τρέξιμο ως ακολούθως: 

 

Σπριντ

Ολυμπιακό Άθλημα

  IRON MAN                                           

 

       HALF

Κολύμβηση

750μ

1.500μ

3.800μ

1.900μ

Ποδήλατο

20.000μ

40.000μ

90.000μ

180.000μ

Τρέξιμο

5.000μ

10.000μ

42.180μ

21.100μ

 

Ταυτόχρονα, τα παιδιά παρακολούθησαν βίντεο, από αγώνες Τριάθλου στη Χαβάη και σε άλλα μέρη προκειμένου να δουν τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλουν οι υπεραθλητές, οι οποίοι αγωνίζονται πολλές ώρες.

Οι αγώνες αυτοί είναι απαιτητικοί εφόσον ο αθλητής θα πρέπει να αφιερώσει πολλές ώρες στην προπόνηση, στο κολύμπι, στο ποδήλατο και στο τρέξιμο και όπως θα λέγαμε «είναι στάση ζωής», διότι  κάθε άνθρωπος ξεπερνά τον εαυτό του και τα όριά του.

Στο σημείο αυτό ο κος Χατζηνικόλας τόνισε: «παιδιά μου στον αγώνα «ΙRONMAN» ο πρώτος είναι Νικητής και ο τελευταίος ήρωας». 

Στη συνέχεια απαντώντας στις πολλές και ενδιαφέρουσες ερωτήσεις των παιδιών είπε: «Να ασχοληθείτε με τον αθλητισμό, σε όλη σας τη ζωή, να φτάσετε 80 ετών και να κάνετε άσκηση, όπως ο μεγαλύτερος αθλητής, των IRONMAN που βρίσκεται σε ηλικία 80 ετών». 

Μιλώντας για τη διατροφή είπε στα παιδιά να ακολουθούν την παραδοσιακή φυσική διατροφή, η οποία είναι η πιο υγιεινή και να αποφεύγουν οτιδήποτε μπορεί να τροποποιήσει την επίδοσή τους, διότι αφενός είναι παράνομο και αφετέρου ανθυγιεινό και ανήθικο, εφόσον θα πρέπει να αγωνιζόμαστε με ίσους όρους.

Σε κλίμα συγκίνησης μίλησε για τα παιδικά του χρόνια, όταν ξεκίνησε 4 ετών την κολύμβηση, το στίβο 12 ετών, όπου κέρδισε με το μυαλό του το αγώνισμα της σφύρας (επίσκυρο) και στα 16 χρόνια του ασχολήθηκε με την ποδηλασία. Στα 18 με πολεμικές τέχνες και στα 44 άρχισε το Τρίαθλο όταν είδε έναν αθλητή, άτομο με ειδικές ανάγκες.

Στο τέλος επέδωσε σε όλους τους αθλητές τα διπλώματα και ευχαρίστησε τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς για την εξαιρετικά τιμητική εκδήλωση που έγινε προς τιμήν του και υποσχέθηκε να βοηθήσει κάθε προσπάθεια του Κολλεγίου στην κατεύθυνση της αθλητικής Παιδείας και των Δραστηριοτήτων.