Το 1ο Φεστιβάλ παιδικού βιβλίου Αστυπάλαιας

Το 1ο Φεστιβάλ παιδικού βιβλίου Αστυπάλαιας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 182 ΦΟΡΕΣ

Ένα τετραήμερο δράσεων και εργαστηρίων στο νησί της Αστυπάλαιας με επίκεντρο το παιδί

Με κεντρικό σύνθημα «Τα βιβλία παίζει» πραγματοποιείται από 1η έως 4η Ιουνίου στην Αστυπάλαια το 1ο Φεστιβάλ Παιδικού Βιβλίου.

Για τέσσερις μέρες το νησί της Αστυπάλαιας γίνεται το επίκεντρο του Πολιτισμού. Έντεκα δημιουργοί, συγγραφείς, μουσικοί και επιστήμονες, από την Ελλάδα θα παρουσιάσουν τα έργα τους σε μαθητές και γονείς, πραγματοποιώντας δράσεις με επίκεντρο το βιβλίο και θα τα προσκαλέσουν να μιλήσουν, να γράψουν, να παίξουν και να εκφραστούν δημιουργικά.

Σε παραλίες, σχολεία, σοκάκια, μουσεία και πλατείες με συγγραφικές εκδηλώσεις, αφηγήσεις παραμυθιών, εργαστήρια, βιωματικές δράσεις, παιχνίδια φιλαναγνωσίας, μουσικά και εικαστικά δρώμενα, η μαγεία του βιβλίου θα απλωθεί σε ολόκληρο το νησί, δίνοντας στην όλη διοργάνωση μια ατμόσφαιρα γιορτής.

Στα εργαστήρια οι μαθητές θα ευαισθητοποιηθούν γύρω από τα θέματα οικονομίας, οδικής συμπεριφοράς, περιβαλλοντικής συνείδησης, ανάδειξης συναισθημάτων, σεβασμού της πολιτιστικής κληρονομιάς και αγάπης για διάφορες μορφές τέχνης.

Τη διοργάνωση έχει αναλάβει ο Δήμος Αστυπάλαιας σε συνεργασία με τη συγγραφέα Φωτεινή Κωνσταντοπούλου και την υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Το ξενοδοχείο Kallichoron Art Boutique Hotel συμμετέχει ως υπερήφανος χορηγός του Φεστιβάλ, στα πλαίσια του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Υπευθυνότητας, “Room2Give” που έχει θεσπίσει από το 2015.

«Η συνεισφορά στην πρόοδο και την ευημερία της τοπικής κοινωνίας αποτελεί για εμάς στάση ζωής και αναπόσπαστο μέρος της φιλοσοφίας μας. Γινόμαστε και πάλι όλοι παιδιά, διαβάζουμε παραμύθια, ταξιδεύουμε με λαϊκές ιστορίες και στηρίζουμε ενεργά τα παιδιά και τους νέους της Αστυπάλαιας και ευχόμαστε να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.» δήλωσε η κυρία Καρολίνα Αλκαλάι, Hotel Manager του Kallichoron Art Boutique Hotel.

«Η Αστυπάλαια στάθηκε για μένα ένας τόπος έκπληξη. Η παράξενη ομορφιά της που κινείται σε πολλά επίπεδα μου δημιούργησαν την ανάγκη να υμνήσω τον τόπο της, την αγκάλη της, που κλείνει με θέρμη κάθε πλάσμα που την κατοικεί ή την επισκέπτεται.

Την ίδια της την ψυχή, όπως την είδα να είναι πλασμένη από τα βασικά δομικά στοιχεία της. Τον βράχο που είναι χτισμένη, το κάστρο που φοράει για στέμμα, τα λευκά της σπίτια που μοιάζουν σαν φόρεμα με πτυχές, που κρύβουν παραμύθια, τα απόκρημνα ακρογιάλια της και την καρδιά της, που μοιάζει πράγματι με πεταλούδα... Είναι τόσα τα χρώματά της …όσα και τα χρώματα των συναισθημάτων που προκαλεί!» είπε χαρακτηριστικά η συγγραφέας Φωτεινή Κωνσταντοπούλου.

Τις δράσεις θα πλαισιώσει ο γαϊδαράκος Αλφαβήτας, ο οποίος μαζί με τον συγγραφέα Κώστα Στοφόρο, θα μυήσουν τα παιδιά στον τρόπο αναζήτησης και επιλογής των βιβλίων.

Η είσοδος και συμμετοχή σε όλες τις δράσεις του Φεστιβάλ Βιβλίου είναι ελεύθερη.

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα γίνει και η παρουσίαση του νέου βιβλίου της Φωτεινής Κωνσταντοπούλου σε εικονογράφηση της Μαριάννας Φραγκούλη, ένα λαϊκό παραμύθι με τίτλο «Αστυπάλαια με λένε» εμπνευσμένο από το νησί σε σχήμα πεταλούδας, το νησί της Αστυπάλαιας.

«Τι κρύβουν οι βράχοι που ’ναι σκορπισμένοι στις θάλασσες;
Ποιος φυλάγει την κόρη με την άδολη καλοσύνη στην καρδιά;

Τι σχήμα έχει η καρδιά της, ποια χρώματα αναβλύζει;
Ποιος μπορεί να πει τ’ όνομα του κοριτσιού, ποιος να το αντικρίσει;
Γιατί να γίνει η «αγάπη» φυλακή, γιατί να γίνει φόβος;»

Η έκδοση του βιβλίου, στην ελληνική και στην ιταλική γλώσσα, είναι των εκδόσεων ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ και στηρίζεται από την INΤERAMERICAN. Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία στηρίζουν το Φεστιβάλ με την προσφορά παιδικών βιβλίων για την οδική ασφάλεια, όπως και το Λιμενικό Σώμα και η Ελληνική Ακτοφυλακή με τη μεταφορά παιδιών από το νησί της Ανάφης για να συμμετέχουν στις δράσεις.

Στο Φεστιβάλ Βιβλίου μετέχουν (αναφέρονται κατ’ αλφαβητική σειρά): Κατερίνα Αλεξιάδη, Λήδα Βαρβαρούση, Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού (Καθηγητής Χρηματοοικονομικής Πανεπιστημίου Πειραιώς: Νικόλαος Φίλιππας), Μαργαρίτα Κοτσίνη, Θοδωρής Παπαϊωάννου, Κώστας Στοφόρος και η καλλιτεχνική – δημιουργική ομάδα La PetiteMarguerite (Βάσια Τσώτσου, Καριοφύλλης Γκροζούδης).

Συμμετέχουν (αναφέρονται κατ’ αλφαβητική σειρά) οι εκδόσεις: ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ, ΙΚΑΡΟΣ, ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ, ΚΕΔΡΟΣ, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, ΠΑΤΑΚΗΣ.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Kallichoron Art Boutique Hotel
τηλ. 22430 61935 – 6936 889 888 |
Email: info@kallichoron.gr

Λίγα λόγια για το Πρόγραμμα ΕΚΥ του Kallichoron Art Boutique Hotel “Room2Give”
Από το 2015, το Kallichoron Art Boutique Hotel έχει θεσπίσει το πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Υπευθυνότητας (ΕΚΥ) “Room2Give” με στόχο να στηρίζει πρωτοβουλίες και δράσεις κοινωνικής υπευθυνότητας με σημείο αναφοράς το παιδί και τους νέους. Από το 2015 μέχρι σήμερα, το Kallichoron, με την βοήθεια των επισκεπτών του, έχει στηρίξει ενεργά τις ακόλουθες δράσεις:

• Εξοπλισμός του προαύλιου χώρου του Νηπιαγωγείου της Αστυπάλαιας με παιχνίδια με συνεχή στήριξη της προσπάθειας των εκπαιδευτικών και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων για βελτίωση των υπαρχουσών υποδομών.

• Αγορά βιβλίων για την παιδική δανειστική βιβλιοθήκη του Νηπιαγωγείου της Αστυπάλαιας.

• Ημέρα δημιουργικής απασχόλησης και ζωγραφικής με την ζωγράφο και εικαστικό, Γεύσω Παπαδάκη, με θέμα «Ζωγραφίζω τον κόσμο που ονειρεύομαι».

• Συμμετοχή των μαθητών της Αστυπάλαιας στις Βιβλιοδρομίες 2018.

• Κανάλι γνώσης και πολιτισμού με τα Εκπαιδευτήρια Γείτονα με εκπαιδευτικές δράσεις μεταξύ των σχολείων της Αστυπάλαιας και εκπαιδευτικών φορέων.

• Δημιουργία μίας πρότυπης αίθουσας εκδηλώσεων στο Γυμνάσιο/Λύκειο της Αστυπάλαιας, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη. Εάν επιθυμείτε να στηρίξετε την προσπάθεια αυτή, επικοινωνήστε μαζί μας.

Μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Υπευθυνότητας “Room2Give” του Kallichoron Art Boutique Hotel εδώ: http://www.kallichoron.gr/el/room-to-give

Διαβάστε ακόμη

Τα έξοδα αποκατάστασης του εσωτερικού της Ι.Μ. της Παναγίας Πορταΐτισσας δεσμεύτηκε να αναλάβει προσωπικά ο Στέφανος Κασσελάκης

Αστυπάλαια: Προβάλλεται σε Γαλλία, Αγγλία και Ιταλία για διακοπές το 2024 χωρίς μαζικό τουρισμό

Γιατί δεν έγινε δεκτή η ένσταση που κατέθεσε ο δήμος Αστυπάλαιας;

Δήμαρχος Αστυπάλαιας: «Δεν έχουμε ούτε έναν μόνιμο υπάλληλο καθαριότητας»

Κοινοβουλευτική αναφορά- παρέμβαση του Β. Υψηλάντη για μείωση των αντικειμενικών αξιών της Αστυπάλαιας

Τα «Ελεγεία της Οξώπετρας» του Ελύτη βρήκαν τη θέση τους στην Αστυπάλαια

Ν. Κομηνέας: Ο δήμος Αστυπάλαιας δεν έχει γνώση για τη μεγάλη τουριστική επένδυση

Μέγα πρότζεκτ 2.000 στρεμμάτων στην Αστυπάλαια