Tην απελευθέρωση της βίζας με την Τουρκία ζητά ο δήμαρχος Πάτμου

Της
Σμαράγδας Μουλιάτη
από το patmostimes.gr

 

Την Παρασκευή 1η Ιουνίου (σήμερα) ο δήμαρχος κ. Γρηγόρης Στόικος θα βρίσκεται στην Αθήνα και θα έχει συνάντηση στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης:

Όπως είπε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου:  
«Έχουμε αναλάβει μία πρωτοβουλία δεν ξέρω αν φέτος θα τη φέρουμε εις πέρας, ώστε όπως γίνεται  στη Ρόδο, στην Κω, Μυτιλήνη, Χίο,  οι επισκέπτες από την Τουρκία με σκάφη να προμηθεύονται 48ωρη βίζα με απλό τρόπο. Είναι απαραίτητη σε ιδιοκτήτες καταμαράν και δελφινιών από την Τουρκία που θέλουν να έρχονται στο νησί μας για 48ωρη παραμονή και την χρειάζονται. Δεν είναι τόσο πολύ απλό γιατί το ψάξαμε  και για να γίνει πρέπει να πάρουμε άδεια γιατί πρέπει να πάρουμε άδεια από την Κομισιόν. Έχουμε κάνει μία προεργασία γι αυτό στο γραφείο του κ. Αβραμόπουλου και του κ. Βίλεμπουρκ που μας βοηθάει σε κάθε δύσκολη στιγμή και όπως ο τελευταίος μας ενημέρωσε θα υποβάλουμε αίτημα στον κ. Αβραμόπουλο. 

Να θυμίσουμε ότι η Πάτμος είχε ζητήσει να ενταχθεί το 2014 στο πετυχημένο πρόγραμμα θεώρησης ειδικής visa παραμονής τους για διάστημα μέχρι και δεκαπέντε ημερών, σε ένα ή δύο ταξίδια που εφαρμόστηκε από το 2012 από λιμάνια της Ρόδου, Κω, Καστελλόριζου και στα νησιά του βορείου Αιγαίου, Χίο, Μυτιλήνη και Σάμο. Η πιλοτική αυτή εφαρμογή απέδωσε πολλά και καλά αποτελέσματα στις αφίξεις τουριστών από τη γειτονική χώρα. 

Προηγήθηκε επιστολή του κ. Στόικου στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαο Τόσκα με κοινοποίηση στον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων « …. Κατά τα τελευταία έτη υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από Τούρκους πολίτες (κατόχους πράσινων διαβατηρίων) αλλά και πολίτες χωρών εκτός ζώνης Schengen που πραγματοποιούν διακοπές στην Τουρκία να επισκεφθούν το νησί μας, πραγματοποιώντας ημερήσιες ή διήμερες εκδρομές, από τα πλησιέστερα λιμάνια των μικρασιατικών παραλίων. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι λόγω της οικονομικής κρίσης, η τουριστική περίοδος διακοπών ‘εχει χρονικά συρρικνωθεί, καθίσταται σαφές ότι η έλλειψη αυτής της κατηγορίας επισκεπτών (που κατά κανόνα είναι μεγάλης οικονομικής επιφάνειας) αποτελεί πραγματική τονωτική ένεση για την οικονομία του νησιού μας.

Για το λόγο αυτό θερμά παρακαλούμε να προβείτε στις απαιτούμεννες ενέργειες προκειμένου να συμπεριληφθεί και η Πάτμος στο πρόγραμμα χορήγησης βίζας διάρκειας 48 ωρών, το οποίο ήδη ισχύει σε άλλα νησιά της περιοχής μας με θεαματικά αποτελέσματα".
To δεύτερο θέμα  που θα συζητήσει  με τον αναπληρωτή υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Τόσκα,  αφορά την επιπλέον στελέχωση του Αστυνομικού Τμήματος Πάτμου και τα προβλήματα του κτιρίου το οποίο έχει υποστεί εξωτερικές φθορές και χρήζει κτιριακής αποκατάστασης και αναβάθμισης. 
Μαζί του θα πάρει τον πλήρη φάκελο των προβλημάτων του κτιρίου με αίτημα   εκπόνησης  μελέτης για την αποκατάστασή του.