H περιπέτεια του Γεωργίου μπορεί να γίνει περιπέτεια της οικονομίας

H περιπέτεια του Γεωργίου μπορεί  να γίνει περιπέτεια της οικονομίας

H περιπέτεια του Γεωργίου μπορεί να γίνει περιπέτεια της οικονομίας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 245 ΦΟΡΕΣ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ζητήσει να μπει ένα τέλος στη δικαστική του περιπέτεια

Του
Γιώργου Κύρτσου
ευρωβουλευτή της ΝΔ

Συμπληρώθηκε μία επταετία δικαστικών διώξεων σε βάρος του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, την περίοδο 2010-2015, Ανδρέα Γεωργίου. Το θέμα απασχόλησε την Ομάδα Εργασίας που παρακολουθεί την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος-μνημονίου και αποτελείται από ευρωβουλευτές μέλη της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Την περασμένη Τρίτη είχαμε ανταλλαγή απόψεων με τηλεδιάσκεψη μεταξύ των ευρωβουλευτών από το Στρασβούργο και του κ. Γεωργίου από τις ΗΠΑ, όπου ζει και εργάζεται.

Ο κ. Γεωργίου διατύπωσε τις απόψεις του για τις δικαστικές διώξεις σε βάρος του και οι ευρωβουλευτές δεσμευτήκαμε ότι θα τον υποστηρίξουμε και πως θα ζητήσουμε να μπει ένα τέλος στη δικαστική του περιπέτεια, με το σκεπτικό ότι δεν πρέπει να ασκούνται πολιτικές, δικαστικές ή άλλες πιέσεις στα στελέχη που έχουν την ευθύνη για τη δημοσίευση αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων, στη βάση των οποίων παίρνονται σημαντικές αποφάσεις.
Οι θέσεις του πρώην προέδρου
Ο πρώην πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ διατύπωσε τις ακόλουθες θέσεις.

Πρώτον, οι διώξεις σε βάρος του συνεχίζονται παρά τα στοιχεία που έχει παρουσιάσει, τα οποία καταρρίπτουν τις σε βάρος του κατηγορίες, και πέρα από κάθε λογική.

Δεύτερον, οι δικαστικές αποφάσεις με τις οποίες αμφισβητείται η εγκυρότητα των στατιστικών στοιχείων στα οποία στηρίζεται η χρηματοδότηση της Ελλάδας και η διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση του χρέους δημιουργούν ζήτημα σε ό,τι αφορά τον τρόπο διοίκησης, διαχείρισης της Ε.Ε.

Τρίτον, οι συνεχιζόμενες δικαστικές διώξεις σε βάρος του κ. Γεωργίου στην Ελλάδα δημιουργούν κίνητρα προσαρμογής, αυτών που έχουν την ευθύνη για την συλλογή και την δημοσίευση των στατιστικών στοιχείων, σε υποδείξεις κυβερνήσεων και πολιτικών κομμάτων για να αποφύγουν ανάλογες περιπέτειες. Έτσι, περιορίζεται η αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων.
Τέταρτον, πρέπει να ενισχυθεί το νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα για να προστατευθούν πλήρως τα στελέχη της στατιστικής υπηρεσίας

που ετοιμάζουν τις ευρωπαϊκές στατιστικές σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε.

Πέμπτον, σε περίπτωση που συνεχιστούν οι διώξεις, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα αναλάβουν, με το πέρασμα του χρόνου, μεγαλύτερες ευθύνες γι’ αυτή την κατάσταση και τον ενδεχόμενο προβληματικό χαρακτήρα των στατιστικών στοιχείων εξαιτίας των διώξεων.

Στη συζήτηση πήραν μέρος και οι επικεφαλής της Eurostat, οι οποίοι υπογράμμισαν την πλήρη εμπιστοσύνη τους στην προσωπικότητα και στο έργο του κ. Γεωργίου και τόνισαν ότι η δουλειά που έκανε μαζί με τους συνεργάτες του στην ΕΛΣΤΑΤ εξασφάλισαν την αξιοπιστία των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, βάσει των οποίων χαράσσεται η ευρωπαϊκή πολιτική και παίρνονται σημαντικές οικονομικές αποφάσεις για την Ελλάδα.

Πολιτικές παρεμβάσεις
Οι ευρωβουλευτές ρώτησαν τον κ. Γεωργίου εάν θεωρεί τον εαυτό του θύμα πολιτικής δίωξης από την πλευρά της κυβέρνησης Τσίπρα. Ορισμένοι μάλιστα άφησαν να εννοηθεί ότι σε περίπτωση που ισχύει κάτι τέτοιο ίσως πρέπει να ασκηθούν οικονομικές πιέσεις στην ελληνική πλευρά για να συμμορφωθεί στους ευρωπαϊκούς κανόνες που δεν επιτρέπουν τέτοιου είδους μεθοδεύσεις.

Στην αρχική του τοποθέτηση ο κ. Γεωργίου υπογράμμισε ότι οι δικαστικές διώξεις που υφίσταται εξυπηρετούν τα συμφέροντα διάφορων πολιτικών ομάδων που θέλουν να προβάλουν το δικό τους αφήγημα για τα αίτια και τις ευθύνες για την ελληνική κρίση, ανεξάρτητα από το κόστος για την Ελλάδα και την Ε.Ε.

Πιεζόμενος από ξένους ευρωβουλευτές αναφέρθηκε σε παλαιότερες δηλώσεις που έκανε σε βάρος του ο πρώην υπουργός και σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλος. Παρακολουθώντας σαν μέλος της Ομάδας Εργασίας την ανταλλαγή απόψεων κατέληξα στο συμπέρασμα ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πάρει πρωτοβουλία υπέρ του κ. Γεωργίου και θα καλέσει τις αρμόδιες ελληνικές Αρχές να σταματήσουν τις διώξεις εφόσον τόσο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και η Eurostat θεωρούν ότι έκανε πολύ καλή δουλειά σαν επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, οι υπολογισμοί του αποτελούν τη βάση για την οικονομική διαπραγμάτευση και τις αποφάσεις που παίρνονται και η εκκρεμότητα που έχει δημιουργηθεί προκαλεί δυσκολίες συνεννόησης και μπορεί να βλάψει τα καλώς εννοούμενα οικονομικά συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου.

Θεωρώ ότι η ηγεσία της Δικαιοσύνης θα εξυπηρετήσει το εθνικό συμφέρον βάζοντας τέλος στις δικαστικές διώξεις σε βάρος του κ. Γεωργίου -το κόστος που έχουν οι δικαστικοί αγώνες για τον πρώην πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ καλύπτεται πλήρως βάσει μνημονιακής υποχρέωσης από το ελληνικό Δημόσιο- οι οποίες έχουν μετατραπεί σε παράγοντα που επηρεάζει αρνητικά τις σχέσεις της Αθήνας με τους Ευρωπαίους εταίρους και πιστωτές.

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Παγκόσμια ημέρα βιβλίου

Δρ. Μελίνα Φιλήμονος - Τσοποτού: Τα νησιά, τα μουσεία και οι φύλακες

Σπύρος Συρόπουλος: "Δωριέας: Ο αρχιτέκτονας του πολιτικού μεγαλείου μιας διαχρονικής πόλης"

Φίλιππος Ζάχαρης "«Δικαίωμα στη Λήθη»: H ασφαλιστική κάλυψη των ασθενών που επιβίωσαν από καρκίνο"

Γιάννης Παρασκευάς: Οι ενστάσεις και η ουσία του πολιτικού προβλήματος

Φίλιππος Ζάχαρης: Ο πολύπλευρος άνθρωπος σε μία πολύπλοκη ζωή

Ηλίας Καραβόλιας: «Η επικίνδυνη εμμονή»

Θανάσης Καραναστάσης: Με τους... κράχτες στην Ευρωβουλή